Нови и интересни продукти: Bell Variant и Easton 2007

Easton 2007

Един от най-известните производители на висококачествени тръби за планински велосипеди отдавна е силен играч и на пазара за компоненти, по-специално при кормилата и лапите, където компанията предлага както карбонови продукти, така и такива от алуминиеви сплави. Сега обаче Easton са се зарекли да направят „революция при колелата” (разбирай като съвкупност от капла, главина и спици). Не знам доколко е възможно това, но производител с такова реноме със сигурност може да пораздвижи този пазарен сегмент. Ето на какво залага компанията в това отношение…

На първо място, Easton заявяват, че стартът „от нула” в производството на колела им е позволил да разработят отделните им елементи, използвайки всички новости в технлогиите, материалите и проектирането, без да се съобразяват с каквито и да е стари „наслагвания”. Може би затова твърденията им са толкова смели, а именно, че колелата им са с около 10% по-леки от конкурентните продукти на пазара и с около 30-40% по-корави – както виждате, доста сериозна заявка! Easton са заложили на прави спици (без извивка при главата), главини с капсуловани лагери и свободно движение с три „кученца”. Освен спиците DT, останалите компоненти са тяхна собствена разработка. Колелата са съвместими с дискове за 6 болта.

Засега се предлагат два модела. Малко по-интересен може би е AM Havoc, при който предната главина е съвместима както с 9мм ос, така и с 20мм проходна ос, но най-хубавото е, че преходниците, които осигуряват тази възможност, се сменят лесно и бързо, без инструменти. Каплите са с ширина 28мм, което осигурява съвместимост и с по-широки гуми. Спиците са 24 броя, двойно кръстосани. Теглото на комплекта е 1875 грама – според Easton добро дори за крос-кънтри, но по-важното е, че спусканията няма да „стресират” особено AM Havoc.

Другият комплект, XC One, е за крос-кънтри, с 23мм капли и 24 прави спици с резба и в двата края, което според инженерите на компанията е най-добрият начин натоварването да бъде разпределено по цялата дължина на спицата, което да увеличи товароносимостта и издръжливостта на колелата. Теглото на този модел е 1590 грама.

Друг много интересен продукт на Easton е системата от компоненти Ad-Vice, състояща се от кормило и лапа с променлив наклон и дължина. Да, точно така, става дума за компонент с променлива геометрия в кормилната област, каквито сме виждали при някои не толкова реномирани производители и в повчето случаи сме отхвърляли като ненадеждни. Но когато зад подобен продукт стои името на Еaston и той е поставен сред други масивни лапи за спускане, нещата може би изглеждат другояче, нали? Лапата Ad-Vice има три положения: 65мм дължина с 10 градуса наклон, 50мм дължина с 30 градуса наклон и 30мм дължина с 50 градуса наклон. Някои може би ще са разочаровани от това, че Ad-Vice е само във вариант с кормило 25,4мм. Самото кормило е с ширина 685мм и тегло 265 грама, а цялата система достига 560 грама.

www.eastonbike.com


Bell Variant

Покрай непрекъснато нарастващия брой велосипеди от типа ендуро/all mountain някои производители видяха нуждата от каски, които да са леки и проветриви, с приятен и аеродинамичен дизайн, но в същото време да покриват малко по-голяма част от главата и да са с една идея по-масивни от „класическите” ХС каски. Един от първите и най-успешни опити в тази насока бе моделът Xen на Giro, но ето че и Bell (марка, която е собственост на една и съща компания заедно с Giro и Easton) реши да предложи такъв продукт, чието име е Variant. Както твърди самият производител, новата каска е за хората, които карат от всичко по малко, но най-вече се забавляват с байка си. Каската е направена по най-модерните технологии към момента и е допълнително подсилена, а 24-те отвора за проветрение и теглото от 320 грама се грижат да не усещате главата си като в котел, докато драпате по някоя стръмен баир. Variant е с изпитаната система GPS Fit за закрепване към главата на ездача и с регулируема козирка. Всичко това дава основание на Bell да „зачисли” новия модел към продуктите си от висок клас, наред с ХС каската Influx/Delirium.

www.bellbikehelmets.com

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>