Кратки новини #24

Организаторите на най-голямото европейско (и световно, по техни данни) велоизложение Eurobike обявиха, че от догодина ще стартират подобна изложба и в САЩ, където ще се конкурират с Interbike – друго от най-големите в света. Засега е известно само мястото, където ще се провежда изложението – Портланд, както и това, че датите ще бъдат през втората половина на септември (тогава се провежда и Interbike). Името на проявата обаче все още не е оповестено. Конкурентите от Interbike реагираха със смесени чувства – от една страна те приветстват конкуренцията, но от друга се притесняват наличието на две големи изложения да не раздели бизнеса на две и в крайна сметка да не донесе полза за никого. Разбира се, това са въпроси, на които само времето ще даде отговор.


Редовните посетители на Форумите на МТБ-БГ сигурно вече са прочели, че американската компания Hayes Bicycle Group, собственик на марките Hayes, Sun Ringle и Wheelsmith и част от по-голямата HB Performance Systems Inc., купи друга, не по-малко известна марка – Manitou. Това е поредното значимо сливане на компании в МТБ сектора.


Друга подобна новина, появила се наскоро из медиите е, че швейцарската компания DT Swiss купи част от британската Pace – по-точно подразделението за амортисьорни вилки, които се радват на добро име на Острова. С този ход DT Swiss недвусмислено потвърждава желанието си да заеме по-сериозни позиции на пазара за окачване. Припомням, че швейцарците от години предлагат на потребителите един от най-леките задни амортисьори с пневматична пружина, а на тазгодишното изложение Eurobike бе показан и прототип, чиято газова камера е изработена изцяло от карбон и това е помогнало теглото му да достигне фантастичните 146 грама. Pace пък отдавна се увличат по композитния материал, използвайки го при много от вилките си. Сделката предвижда едногодишен преходен период, в който производството ще бъде преместено на швейцарска територия. Според клаузите на договора Pace ще бъдат официален дистрибутор на DT Swiss за британския пазар и ще продължат да осигуряват сервиз и резервни части за вилките.


И докато някои се обединяват, финландския производител на гуми Suomi Tyres реши на мястото на десегашната си марка Nokian да предлага две нови – Rollspeed и Gazza. Всъщност, дори не съм сигурен дали тази новина е нова, но аз лично бях изненадан от тази промяна. Ако ви кажа, че Rollspeed ще е марката за гуми, предназначени за градско, туристическо и други подобни видове колоездене, то сами ще се сетите, че под името Gazza ще се подвизават моделите за планински велосипеди, най-вече тези за спускане и фрийрайд. Между другото, Gazza означава „нокът на хищник” на езика на местното население в Лапландия. Компанията обещава много нови модели, част от които вече се появиха през 2006г. Продуктите Rollspeed са изложени в интернет на познатия и досега адрес: www.suomityres.com, а „газещите” гуми са достъпни през www.gazzatyres.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>