Thule HangOn 970-3

Какво име само, а! И то за един багажник за велосипеди… Разбира се, и то има своето обяснение. Thule, първата дума в него, няма нужда от специално представяне – шведската марка е добре известна с качествените си продукти, дори и в България. HangOn идва да покаже, че металната конструкция на багажника „виси” на теглича на автомобила. 970 е някакъв номер за модела – вероятно производителят си знае какво точно означава. А тройката най-отзад показва броя велосипеди, които може да пренасяте.

 

Както вече стана ясно, за да ползвате това приспособление, автомобилът ви трябва да има монтиран теглич. HangOn е от по-евтините и опростени багажници на Thule, което ще рече, че няма извод за допълнителни светлини, нито пък отделни релси за всеки от велосипедите. На практика конструкцията му е една от най-често срещаните в този клас при повечето производители, а закрепването на велосипедите става чрез специални „хватки”, направени от нещо средно между гума и „пластмаса“ и каиши за стягане към тях. Всичко това, макар да звучи като нещо простовато и не особено специално, всъщност е напълно достатъчно да осигури на продукта универсалност (в много голяма степен), надеждност и добра цена.

Да започнем с монтирането на багажника върху теглича. След първоначалната настройка за конкретния автомобил, която отнема не повече от 20 минути, багажникът се монтира и демонтира буквално за няколко секунди – поставяте го върху топката на теглича и натискате силно лоста докато щракне. Може с ръка, но най-удобно е с крак – неслучайно формата на лоста е такава. В този момент багажникът се заключва автоматично. За да го свалите, трябва да го отключите.

За да окачите велосипедите, трябва да извъртите носещите ги тръби под ъгъл 90 градуса (да застанат хоризонтално) и да ги застопорите чрез блокиращите врътки. След това остава само да наредите байковете, при което гумените поставки със стягащи каиши, които могат да се въртят, ви дават големи възможности за оптимално разполагане на колелата, дори и на тези с по-специален дизайн. „Хватките” могат да застават под най-различни ъгли спрямо рамката – единственото условие е те да служат като опора, т.е. не би било разумно велосипедът да „виси” на гумените каиши, трябва тежестта да ляга върху поставката. Предвидени са и канали в основата на поставките за прокарване на маркучите и броните, така че да не бъдат увредени при стягането. Когато не возите колела, каишите пак трябва да са закопчани, иначе рискувате да изгубите някой.

Вероятно тук е мястото да се спра и на универсалността на багажника. Може и да не ви се вярва, но досега още не съм намерил велосипед, който да не може да бъде качен. Наскоро един модел на Iron Horse прояви известен инат в това отношение, но дори и той си намери мястото. Вярно е, че байковете за спускане и фрийрайд с по-дълга база обикновено стърчат малко повече отстрани, но багажникът досега е „хващал” добре повечето модели на българските производители. И не само. Ако трябва да посоча някакъв недостатък в тази насока, това е времето, което е необходимо, за да бъдат наместени трите байка. Когато става дума за твърдаци, всичко е бързо и лесно. Когато обаче се включат и байкове със задно окачване, се иска малко повече мислене и най-вече повече връзване и изолиране на велосипедите и техните компоненти един от друг в зоните, където контактуват. Често се налага и да свалите седалките. Всичко това произтича от самата конструкция на багажника и типа закрепване на велосипедите към него. Ако искате да го избегнете, трябва да заделите по-сериозен бюджет за продукт, при който велосипедите стоят в отделни релси.

Теглото на самия багажник е 6кг, а размерите му в сгънато положение са компактни, така че лесно може да му намерите място вкъщи или в автомобила. Трите велосипеда трябва да са с общо тегло до 45кг, което означава, че ако възнамерявате да превозвате с него DH/FR байкове, или ще трябва да се ограничите до два броя, или да махнете колелата им (с което да намалите теглото в разумни граници, но подобен монтаж/демонтаж едва ли е най-удобното, което можете да си представите).

Багажникът не се нуждае от връзване към автомобила. Което, разбира се, не пречи да го укрепите допълнително, ако желаете. Повечето хора реагират с подозрение при първата си среща с този модел, тъй като в конструкцията има хлабини (те са във врътките между горната и долната части), които водят до леко поклащане на колелата при неравности, спиране, завои и т.н. След 3-4 хил. км по българските пътища мога да ви успокоя, че въпросното люлеене изобщо не е страшно. Както казах, то е в свръзката между двете части – между долната и теглича обаче за хлабина и дума не може да става. В тази връзка, има две гайки, които е добре да се затягат с половин оборот от време на време, ако усетите, че закопчаването към топката на теглича е станало твърде лесно, но за тях ще разберете повече от упътването към продукта.

Цената на HangOn е 199лв. (Всъщност беше 230лв., когато го купувах, но подобни намаления винаги са добре дошли!). На някои това ще се стори много, на други съвсем приемливо. Не е тайна, че в нея е включена и репутацията на марката Thule, но точно тя е и допълнителната гаранция за качество, на която аз лично се доверих. Трудно ми е да посоча недостатъци на продукта, освен вече споменатите. Има, разбира се, много екстри (заключване на велосипедите към багажника, извод за самостоятелни светлини, отделни релси за всеки велосипед и др.), които тук липсват, но това е продиктувано изцяло от цената. Ако сте готови да платите за всички възможни удобства, в каталога на Thule има някои още по-сериозни продукти. Ако обаче търсите удобен за монтиране и съхранение багажник, събиращ три велосипеда (дори и с нестандартен дизайн), който да е достъпен като цена и надежден като качество, HangOn е едно от най-силните предложения на пазара ни.

За контакти:
“БУЛТРЕЙД-ЛТД” ООД
София, бул.“Черни връх“59В
тел.(02)8681820
www.sls.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>