Thule ProRide 591

Марката Thule е шведска. При някои хора Швеция предизвиква асоциации с голяма дълга маса, отрупана с вкуснотии, други вероятно си представят засукани русокоси жени, а пък трети биха наблегнали преди всичко на качествените автомобили с марка Volvo и Saab. Във връзка с последната асоциация бих могъл да добавя и името на Thule, доколкото това е един от най-известните производители (особено в Европа) на качествени приспособления за пренасяне на всевъзможни видове товари върху автомобила – ски, сноуборд, велосипеди, сърфове, както и по-обикновен багаж, който е в достатъчни количества, за да не се събере в товарния отсег на колата ви. Разбира се, нас ни интересуват багажниците за превоз на велосипеди, от които Thule разполагат с богат асортимент. Тестваният тук е от групата, които се закрепват над покрива на автомобила. Цената му е 199лв.

 

ProRide 591 се монтира без инструменти, заключва се към напречните греди, а също така има и функция за заключване на велосипеда към него и е регулируем до безкрай. Товароносимостта на багажника е до 17кг, а собственото му тегло е едва 4кг, благодарение на леките материали, които са използвани – алуминиеви сплави, полимери, но най-важните конструктивни елементи, разбира се, са стоманени, за да не се компрометира здравината и издръжливостта.

Багажникът може да се ползва както с обикновени напречни греди, така и с такива, снабдени с Т-образен улей. Стоманените скоби за притягане са усъвършенствани спрямо някои предишни модели и вече са с дъгообразна форма – това позволява да се използват безпроблемно с греди на други производители и с такива, чиито профил е по-нестандартен (като моите). Разбира се, ако искате да „изпипате” цялата система, най-добре е гредите ви също да са Thule – тогава едва ли изобщо има смисъл да обсъждаме въпроса за съвместимостта. Монтажът е пределно бърз и лесен, благодарение на лостчетата с ексцентриков механизъм. Ако използвате дъгообразните скоби, шишовете на ексцентриковите лостове се закачат за тях. Ако гредите ви са с Т-образен улей, тогава единият край на шиша се нанизва директно в канала. При първоначалния монтаж лостът се навива колкото е необходимо, след което се закопчава, притягайки цялата система. При последващо ползване върху същите греди вече няма нужда да навивате лоста – само го закопчавате и откопчавате. Отпред има два скоби с ексцентрикови лостове (едната е заключваща се), отзад скобата е една и е подвижна, за да може лесно да нагаждате багажника към автомобили с различно разстояние между гредите.

“Лапата” на багажника може да хване рамки с доста дебели тръби, достигащи до 80х100мм (широчина/височина). Тя е обръщаема (това става с шестогран, приложен към продукта), за да може багажникът да се ползва и от двете страни на автомобила. “Лапата” трябва да хване байка колкото се може по-близо до средното движение, за да изпълнява добре функцията си на опора, а рамката трябва да е разположена в средата на стягащите челюсти. Затварянето става чрез завъртане на кръглия ключ по часовниковата стрелка. Ако желаете, можете да заключите байка към багажника. Отварянето на челюстите става буквално за секунда чрез специален бутон близо до ключалката, който отпуска пружината моментално, стига да не е заключена, разбира се.

Двете скоби за гумите на велосипеда, както и задната скоба за захващане към гредата са подвижни, което осигурява лесно напасване към различни велосипеди и автомобили. Каишите за стягане на колелата са достатъчно дълги, за да обхванат и по-големи размери гуми (поне до 2.7, може би и повече, но не съм пробвал). Те могат да се стягат двустранно. Веднъж настроен спрямо конкретния автомобил (което на мен ми отне около 15 минути, в които се включва и прочитането на упътването), багажникът и велосипедът се монтират/демонтират за не повече от пет минути. Ако бързате, може да успеете и за две!

Имах възможност да експериментирам с най-различни видове велосипеди. ProRide 591 определено е съобразен с новите тенденции при планинските велосипеди – има възможност за хващане на „дебели” рамки и на велосипеди с по-високо средно движение (извивката на релсата не е само за дизайн, а помага именно при напасването на багажника към рамки с по-голям просвет). Въпреки това, багажникът не е съвместим с всички велосипеди, които се срещат на нашия пазар. От една страна, съществува ограничението за теглото от 17кг. От друга, челюстите на „лапата” често влизат в конфликт с елементи от окачването на байка, когато има такова – подобни проблеми възникнаха най-вече при някои рамки за спускане и фрийрайд и само веднъж при такава за крос-кънтри. Възможни са и проблеми с височината на средното движение при някои DH/FR велосипеди. Като изключим тези случаи на несъвместимост, които са характерни и за други багажници за покрив, при които не се сваля предното колело, широките челюсти и формата им позволяват да хващате и рамки, чиито тръби са с по-особен профил (овализирани, правоъгълни и др.). На практика се получава така, че дизайнът на стягащите челюсти е едновременно и предимство, и недостатък – някои велосипеди могат да се превозват с ProRide 591 именно благодарение на този захват, докато други не могат точно заради него. За съжаление, едва ли може да се разработи напълно универсален багажник за покрив от този тип (без сваляне на предното колело), така че просто трябва да прецените дали този модел ще е съвместим с велосипеда ви, преди да го купите.

Що се отнася до стабилността, издръжливостта и сигурността на багажника, през последните 2-3 месеца, откакто го ползвам (над 3000км по всякакви пътища), не съм срещал никакви проблеми – нито луфтове или разхлабвания, нито скърцания, да не говорим пък за нещо по-сериозно.

Функцията за заключване на велосипеда е безкрайно полезна, когато се наложи да похапнете в крайпътно заведение или просто да оставите за малко колата си без надзор. Все пак, имайте си винаги едно наум, тъй като „апашите” също не са вчерашни.

С предишния си най-обикновен багажник изкарах 7-8 години, но се беше наложило да правя разни доизкусурявания с оглед на сигурността, а монтажът му заедно с качването и обезопасяването на колелото отнемаше поне 15 минути. Сега всичко става за 2-3 минути, без навиване на разни неща до безкрай и отмаляване на ръцете. За мен лично това удобство си струва, тъй като поне веднъж седмично возя байкове насам-натам. ProRide 591 е създаден изцяло с мисъл за хората, които търсят улеснения, надеждност и високо качество. Както отбелязах, няма начин той да е изцяло универсален, но това едва ли може да се нарече недостатък в прекия смисъл на думата. За съжаление цената от 199лв. все още изглежда висока за мнозина, но характеристиките на багажника я оправдават напълно.

За контакти:
“БУЛТРЕЙД-ЛТД” ООД
София, бул.“Черни връх“59В
тел.(02)8681820
www.sls.bg

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>