Crank Brothers Multi-17

Беше време, когато Crank Brothers още не бяха пуснали на пазара прочутите си „яйцеразбивачки”, които повлякоха след себе си още няколко модела педали, кой от кой по-успешни… та тогава един от най-известните продукти на компанията бе този многофункционален инструмент. Поне за мен точно той стана повод за първия досег с марката, макар и виртуален, а ето че и първата ми реална „среща” с неин продукт се оказа с Multi-17. Всъщност, среща е меко казано, имахме си много приятна „връзка”…

 

В наши дни многофункционалните компактни инструменти са се утвърдили като нещо безкрайно полезно, особено когато човек е в планината. Засиленото търсене на такива продукти неизбежно доведе до появата на десетки различни модели от не една и две реномирани фирми, което е чудесно за потребителите. С какво Multi-17, който определено е ветеран на този пазар, може да се характеризира сред множеството си конкуренти?

Той определено не е първенец по брой на функциите. 17 звучи респектиращо, но има и такива с над 20 различни инструмента. Multi-17 няма амбицията да предложи всичко, за което се сетите. Създателите му са се ограничили до най-важното: няколко шестограна – 2 / 2.5 / 3 / 4 / 5 / 6 / 8 мм, плоска и кръстата отвертки, Торкс Т25, гаечни ключове 8 и 10мм (отворен тип), инструмент за верига и ключ за спици с четири размера. Всички те са комбинирани в простичък дизайн с рамка от алуминий 6061-Т6, в двата края на която са захванати всички инструменти.

Използването на Multi-17 е максимално улеснено – просто изваждате от кюпа този инструмент, който ви трябва и действате. Няма нужда от разглобяване, разчастване или други подобни действия. Освен това продуктът на Crank Brothers е много удобен за хващане, бих казал дори приятен. Машинката за верига определено се справя добре със задачата си и може да ви спаси в неприятна ситуация насред нищото (наложи се да я ползвам няколко пъти). Ключът за спици пък е истинско бижу на фона на някои евтини такива, продавани по пазарите и магазините ни – той обхваща нипелите плътно от три страни и е удобен за работа, макар и не на професионално ниво.

Простата конструкция в комбинация с качествените материали осигуряват и друго качество на Multi-17 – здравината. По една случайност тестът започна именно с подобно изпитание – изпускане от височина 1,70м върху теракотни плочки. Нищо, дори и драскотина. Освен здрава, конструкцията е и доста корава, което е от полза, когато се налага да затегнете повече някой болт. Разбира се, нека не се заблуждаваме – като всеки джобен мулти-инструмент, този също не може да замени отделните сервизни пособия, особено когато става дума за сериозно затягане. Самите „сечива” са направени от стомана 6150 и ме впечатлиха с твърдостта на материала и износоустойчивостта си. Постарах се да ги ползвам най-редовно и въпреки това е необходим твърде внимателен оглед, за да се открият някакви следи по тях.

Третото важно качество на Multi-17 е лекотата. Crank Brothers посочват тегло 168 грама, електронната везна, с която го мерих отчете 175 грама, но заедно с гумения обръч, който пречи на инструмента да се отваря без ваше желание. Оказа се, че тази екстра е много полезна и то не толкова при носенето в джоба на раницата, колкото при работа с някой от накрайниците, когато не искате останалите да се пречкат наоколо.

Намирането на недостатъци в толкова изпипан продукт си е трудна работа, но все пак има един. Той засяга гаечният ключ 8/10мм, който по мое мнение (след съответни опити) може и да не се справи с някои силно затегнати гайки. Освен това с него изпитах и най-големия затруднения по отношение на достъпа, т.е. беше ми трудно да го използвам удобно. От друга страна обаче гайки с такъв размер се срещат доста рядко при по-хубавите велосипеди – в моя например отсъстват напълно (да не забравяме, че шестограните са се наложили почти навсякъде). Така че е твърде вероятно никога да не ви се наложи да използвате точно тези две функции.

За личните ми нужди Multi-17 e напълно достатъчен. Единствените инструменти, които нося в допълнение към него, са щангите за вадене на външни гуми. Както казах още в началото, Crank Brothers не са го претрупали с десетки функции, но за сметка на това са го направили много здрав, удобен и лек. Към тези ценни качества следва да добавим и конкурентната цена – 44лв. Струва ми се, че този нов играч на пазара за джобни инструменти у нас, ще намери доста почитатели.

За контакти:
OneDistribution
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>