BIKE TransAlp Challenge 2006

Някои читатели на МТБ-БГ вероятно ще си спомнят, че и преди съм писал за това вълнуващо състезание в сърцето на Европа. Но то заслужава много повече от еднократно споменаване, тъй като се е утвърдило като един от най-тежките веломаратони по пресечен терен. И макар че не успях да набавя снимки от осемте етапа на проявата, проведена от 17 до 22 юли 2006г., няма причини да пропусна удоволствието да изнеса малко информация за тежката надпревара, в която се впуснаха над 1000 участници.

Както сигурно знаете, регламентът на подобни състезания допуска само отборно участие, като всеки тим се състои от двама души. В тазгодишното девето издание на TransAlp Challenge се записаха 1096 участници, формиращи почти 550 отбора, разпределени в четири категории – мъже, жени, ветерани (ако правилно разбирам смисъла на категорията „Master”) и смесени. Най-възрастният участник бе на 70г., а най-младият на 17. Над 30 различни нации бяха представени в надпреварата.

Осемте етапа на състезанието възлизаха общо на 655км с 22500м денивелация (при изкачванията). Вярвам, че тези числа звучат достатъчно респектиращо за всеки, но ето още интересни подробности, свързани с маршрута и характеристиките на етапите: участниците преминаха през територията на четири различни държави и преодоляха 18 планински прохода; най-дълъг бе петият етап – 118,85км, най-кратък седмият – 47,55км, а с най-голяма денивелация шестият – 3427м. Най-високата точка в надпреварата е на 2769м над морското равнище. Около 45% от маршрута преминава по павирани/асфалтирани пътища/алеи, 42% са чакълираните пътища, а пътеките формират около 12% от общото разстояние. Има и 1%, означен като бутане/носене.

След няколкото дни изпитания и напрягане до краен предел, победители в отделните категории станаха:

Мъже – Карстен Бресер и Карл Плат, Германия, от отбора Rocky Mountain Business Objects, с време 28:32:09ч.
Жени – Пеги Клозе и Сандра Клозе, Германия, от отбора Zwillingscraft 1, с време 35:46:03ч.
Ветерани – Екхард Дьоршлаг и Хайнц Цьорвег, Австрия, от отбора КТМ 1, с време 29:31:46ч.
Смесени – Йорг Шайдербауер и Ана-Бейлис Шайдербауер, Германия, от отбора GHOST Interational Racing Team, с време 32:05:53ч.

Още много информация и подробности, както и чудесни снимки, можете да намерите на следните места в интернет:
www.bike-transalp.de

Десетото издание на състезанието ще се проведе догодина от 14 до 21 юли.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>