Фестивалът Crankworx в Whistler

В последните години името на канадския курорт Уислър е навсякъде – медии за планинско колоездене, филми, снимки или просто в устата на доволните любители на скокове, падове, стръмни пътеки, дървени рампи. С методичните усилия на много хора потенциалът на този ски-център (между другото, там ще се проведат зимните Олимпийски игри през 2010г.) бе разширен неимоверно по отношение на планинското колоездене, така че да привлича хиляди хора от цял свят и да е редовна спирка за някои най-добрите професионални колоездачи. Последните имат много поводи да посещават Уислър, сред които са и няколкото състезания годишно (предимно с фрийрайд насоченост), които курортът приютява. Най-значимо място сред тях заема фестивалът Crankworx, който се разраства непрекъснато откъм публика, участници, прояви и награден фонд (30000 долара тази година). През 2006г. пълното му име е Kokanee Crankworx Mountain Bike Festival. В него бяха включени 9 състезателни прояви и още много съпътстващи демонстрации (например на известните Flowriders, на Ryan Leech и др.), партита, конкурси, и т.н., и т.н. Всичко това насити деветте дни между 22 и 30 юли 2006г. Ето малко повече подробности и резултати за всяка от основните прояви:

Събота, 22 юли – ХС за купата на Канада
Едва ли някой от читателите на МТБ-БГ изпитва сериозен интерес към толкова далечно състезание, но за протокола най-бърз при мъжете бе Джоф Кабуш, а при жените Мари-Хелен Премон.

Неделя, 23 юли – Сanadian Nationаl Downhill
С други думи спускане, ама такова, дето най-вероятно интересува само канадците, защото в класирането не видях кой знае колко известни имена. Ако все пак ви интересува, можете да видите резултатите тук.

Вторник, 25 юли – Super D
„D” като “downhill”. Тази нова дисциплина става все по-популярна в Северна Америка. В сравнение с „класическото” спускане тук има няколко особености: стартът във всяка категория обикновено е общ, трасетата са по-дълги, по възможност по-широки (за да позволяват изпреварване) и с по-малка трудност (като цяло), но за сметка на това включват и участъци с изкачване. Повечето състезатели избират ендуро велосипеди, с два или три венеца отпред, двойно окачване и приемливо тегло. В Уислър най-бърз при професионалистите бе Адам Крейг, за когото това е поредният отличен резултат в този вид спускане. При жените пък първото място бе спечелено от Шарлот Клайн.

Сряда, 26 юли – Jim Beam Air Downhill
Името на това състезание („въздушно спускане”) е пряко свързано с пътеката, която служи за трасе – прочутата A-Line в Уислър включва десетки изкуствени препятствия (скокове от най-различен вид, падове, виражи), благодарение на които ездачите прекарват значително време във въздуха. Затова едва ли е учудващо, че един от най-бързите и летящи ездачи в света, специалистът по 4-крос Браян Лоупс, спечели този старт, въпреки наличието на сериозна конкуренция. При жените най-бърза бе Джен Аштън.

Петък, 28 юли – Nissan Biker X
В това състезание по 4-крос взеха участие повечето големи имена в дисциплината, но най-бързи бяха Джил Кинтнер при жените и Джаред Грейвс при мъжете.

Събота, 29 юли – Kokanee Slopestyle
Тази проява е сърцето на фестивала и е едно от най-зрелищните и значими фрийрайд състезания в света. Вече е ставало дума за това що е то slopestyle, но за всеки случай прилагам и обяснение в края на статията*. След като елитните участници се извисяваха десетки пъти във въздуха, въртейки се, с крайници и тела, протегнати във всички посоки, демонстрирайки движения, достойни за високите нива в някоя електронна игра, журито присъди най-много точки на Камерън Зинк, следван от Камерън МакКол и Кайл Стрейт.

Събота, 29 юли – Trialsworx
Както става ясно и от името на проявата, това е състезание по траял, което се проведе в рамките на курортното селище. От елитния клас най-добре се представи Джон Уебстър.

Неделя, 30 юли – Kona Jump Jam
Състезание за скокльовци. Участниците имаха на разположение повече от 40 скока, проектирани от Джон Кауан, едно от светилата в този вид каране. Конкуренцията бе сериозна, но Тимо Прицел показа, че е на върха в тази дисциплина, спечелвайки първото място.

Неделя, 30 юли – Garbanzo Enduro Downhill
Едно състезание по спускане, което има за цел да тества не само уменията и смелостта на участниците, но и тяхната издръжливост, тъй като най-бързите времена бяха малко над 15 минути! Сами можете да си представите за какво изпитание става дума, при положение че на повечето трасета за СК времената са от 3 до 5 минути. Тази проява бе и най-масовата в рамките на фестивала с повече от 250 състезатели. Разбира се, челните места бяха окупирани от най-бързите в света, а сред тях най-добро време даде Сам Хил – 15мин 14сек. Сред дамите най-бърза бе японката Мио Суемаса с време 17мин 34сек.

Повече подробности и снимки можете да намерите на официалния сайт на фестивала.

 


*Slopestyle е нов термин, обозначаващ един от основните видове фрийрайд състезания в последните години. Не се наемам да направя точен превод, но би трябвало да означава нещо като „стил по склона”. С други думи, това е състезание за показване на стил (така, както го разбират професионалните фрийрайдъри) при спускането надолу по склона. Основната идея е да се премине трасе с определен брой препятствия, като всяко от тях позволява различни начини на преодоляване и демонстрация на трикове. Включени са най-разнообразни елементи – дървени рампи високо над земята, падове, виражи и т.нар.wallrides, Dirt-скокове и др. Оценяването на всеки състезател се извършва от жури, в което обикновено има отделни съдии за триковете, за плавното преминаване (без спирания, падания и др., които носят наказателни точки), за преминаване на препятствията, за цялостен стил и т.н. Всеки от тях присъжда определен брой точки, сумата от които формира крайния резултат. Често състезанието включва два манша, като се взима по-високият резултат или се сумират точките от всеки рунд.

 


Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>