Virtual Link от Haro

Haro представиха нови велосипеди с окачване, наречено Virtual Link (VL). Както се досещате, става дума отново за многоставна система със заден триъгълник, окачен към предната част на рамката чрез два чифта връзки, горни и долни. Както и при други подобни окачвания центърът на „окръжността”, по която се движи задната ос, не е фиксиран, а виртуален и променя своето място в пространството. За разлика от останалите обаче, при Haro има една съществена особеност, с която те кандидатстват за патент – средното движение не е част от рамката, а е поместено в задния триъгълник. На практика около него е и едната става на окачването. С подобна конструкция VL напомня много на т.нар. URT окачвания от първата половина на 90-те години и вероятно заимства някои характеристики при работата си от тях. Например липсата на т.нар. удължаване на веригата при сгъване на окачването, което при някои рамки води до т.нар. ритане на педалите.

Всъщност, срещал съм две различни обяснения за принципите на работа на новото окачване. Общото и в двата случая е, че се отчита наличието на два етапа – първите 40% от хода и следващите 60. Според по-краткото обяснение в първата част от хода виртуалната ос е разположена пред средното движение, с което се противодейства на клатенето, докато във втората част тя се приближава и съвпада с него, което премахва платформата, създадена в началото. Другото обяснение изхожда от казаното дотук, но допълва, че когато е налице силен натиск върху педалите (а оттам и върху средното движение), горните и долните връзки се опитват да се завъртят в различни посоки, което води до уравновесяване на силите, втвърдяване на окачването и липса на ефекта клатене. Честно казано, нямам необходимите познания да коментирам доколко тези обяснения са правдоподобни, нито пък съм карал някой от новите велосипеди, та да знам как работи. Във всички случаи новата разработка е интересна, любопитен е и фактът, че окачването е проектирано от Neil Saiki, който преди това е взел участие в подобряването на VPP за целите на Santa Cruz.

За момента има три байка с окачване VL, чиито ход на задницата е 120мм. За тях е създаден и нарочен сайт www.harosonix.com в допълнение към основната страница на Haro: www.harobikes.com Там ще намерите и снимки, тъй като не получих отговор на молбата да ползвам такива от сайтовете.

Коментари във форума

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>