Още от SRAM за 2007г. – Avid Code и Truvativ Holzfeller OCT

Миналата седмица ви запознах с няколко нови вилки от Rock Shox, но чикагската компания-майка SRAM не се ограничи само с тяхната премиера. Под светлината на прожекторите бяха изложени още два нови продукта – нова спирачка за спускане/фрийрайд от Avid и нов вариант на курбелите Holzfeller от Truvativ. А специално за българските читатели има и още една интересна новина…

Code е кодовото название на новата четирибутална спирачка в каталога на Avid. Увеличаването на броя на буталата и площта на накладките носят обещанието за още по-голяма спирачна мощ, макар че такава никога не е липсвала при продуктите на американската компания. Avid представят Code като модел за фрийрайд, но със сигурност доста спускачи също ще заложат на него. Спирачката има характерните за Avid екстри като CPS (системата от болтове и конусни шайби, която позволява лесно подравняване на спирачния апарат към повърхността на диска), Power Reserve Geometry (дизайн на спирачното лостче, който според Avid е по-комфортен за ръцете и запазва повече сила в пръстите и по-добър контрол при спиране) и Pad Contact-Point Adjustment (това е червената врътка на лостчето, с която се променя момента на „захапване”, т.е. кога накладките ще опрат в диска). Освен тях са добавени и нови неща. Едното от тях са трите капсуловани лагера при оста на спирачния лост, които осигуряват лекота на движението му. Още по-важна обаче е конструкцията на лостчето, което се състои от две части. При удар „перото” се откача от буталото, като по този начин щетите се намаляват или избягват напълно. След това лесно можете да ги закачите отново и да продължите карането си. Code ще се предлага с ротори 185 и 203мм, а теглото на целия комплект е 561 грама (с по-малкия диск).

Другият нов продукт, този път с марка Truvativ, са курбелите Holzfeller OCT. Последните три букви са съкращение от Open Core Technology – процес на коване, чрез който Truvativ създават кухи курбели, с което намаляват теглото, без да компрометират здравината. Разбира се, другите производители също използват подобни методи, но Truvativ са горди, че са първите, които са успели да изработят по този начин компонент от леката и здрава сплав алуминий AL-7050-TV. Именно нейното използване е довело до повишаване на коравината с 10% спрямо досегашния модел, при все че теглото е по-ниско. Разбира се, Holzfeller OCT се предлага в комплект със средно движение Howitzer, което е с външни лагери и е „пипнато” тук-там, за да предложи още по-високо качество през следващия сезон. Теглото на целия комплект започва от 1130 грама за най-лекия вариант. Като споменах за варианти, потребителите ще разполагат с голям избор: дължина на курбелите 170 или 175мм; конфигурации с три венеца, два венеца 22/32Т и предпазна плоча и един венец (с или без предпазна плоча); четири възможни размера на средното движение: 68, 73, 83 и 100мм; линия на веригата съответно 51, 56 или 66мм.

С последната новина ви връщам към самото представяне на новите продукти на SRAM пред дилърите на компанията, което се състоя в австрийския курорт Заалбах около провеждането на състезанието Adidas Slopestyle. Ако разгледате добре снимката вляво, ще видите, че новата вилка Rock Shox Totem е монтирана на познат за нас велосипед – RAM FR. Това е само един от байковете на RAM Bikes, които ще бъдат използвани от SRAM за демонстрации на новите им компоненти пред европейските дилъри. Поздравления!

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>