Sram SX5

Когато преди няколко месеца реших да монтирам на байка си новия заден дерайльор SX5 на Sram, бях движен от доста „користни” цели. Предстоеше зимата, сезон в който карането на Витоша е свързано с много сняг и падания, а освен това имах мераци да упражнявам и някои скокчета в града, което поради особените ми неумения можеше да причини завиране на дерайльора в спиците. Прецених, че не е нужно да причинявам (евентуално) всички тези неща на любимия си X-9 и потърсих нещо по-евтино, за което да не ме е яд, ако го бастисам. Първите екземпляри от новите модели на Sram вече бяха в България и не ми трябваше да мисля твърде много, за да се спра на SX-5.

Sram твърдят, че SX5 включва всички основни функции на по-високите им класове дерайльори и се различава от тях най-вече в материалите и някои по-дребни детайли (като колелцата например, които са с втулки, а не с капсуловани лагери). Освен че е „одрал кожата” на X-9 и Х-7, SX5 притежава и всички особености, с които е известна марката: отношение на изтеглянето 1:1, конструкция, която не му позволява да се клати напред и да се удря в рамката и характерния водач/ухо, където влизат бронята и жилото (така че да не се получава примка назад). За разлика от по-скъпите си събратя, SX5 е малко по-тежък – 295 грама, което си остава съвсем прилично тегло в този клас (като цена на българския пазар продуктът е разположен на междинно ниво спрямо пряката конкуренция, но във всички случаи като предназначение следва да го поставим на границата между началния и средния клас компоненти).

И така, да си дойдем на думата: как се справи SX5 през изминалите месеци? Фактът, че лятото дойде, а аз още не съм надвил мързела си, за да монтирам отново по-скъпия Х-9, е достатъчно красноречив за това, че не съм имал никкви проблеми, които да ме провокират да се забързам. В студените зимни месеци, когато жилата и броните бяха пълни с вода (ако не и с по-лоши неща) и полузаледени, SX5 стоически работеше и сменяше предавките така, както съм го изкомандвал, а не така, както той си поиска. Безспорно заслуга за това има и съотношението 1:1, тъй като при него дерайльорът се влияе по-малко от проблемите на жилата. През този тежък за него период не е имало случай на самоволно превключване и единственият проблем понякога бе по-бавното преместване на веригата към по-висока предавка (по-малък венец) заради увеличеното съпротивление на жилото. Точно в средата на зимата реших да почистя и смажа броните, което моментално се отрази и на работата на дерайльора. Разбира се, най-добрите времена за него дойдоха напролет, когато отново направих профилактика на системата и “черньо” можа най-сетне да покаже на какво е способен в нормални условия. Вече трети месец той работи, без да е пипан (т.е. нито се е налагало да го донастройвам, нито пък да чистя и смазвам броните) и без да изисква специално отношение. В комбинация с команда Sram X-7 превклюванията са отчетливи и точни. Накратко, дерайльорът върши това, за което е създаден, на очакваното добро ниво. Ако трябва да съм придирчив, наистина действието на X-9 например е малко по-прецизно и „мазно”, което е най-осезаемо при качване на най-голям венец отзад, но за мен основното предимство на по-скъпия модел си остава теглото, защото SX5 работи повече от задоволително. Що се отнася до здравината, не успях да го тресна сериозно в нито един камък, макар че се постарах (и в старанието си два пъти разпердушиних командата си) – засега дерайльорът има само няколко драскотини. (Разбира се, това не е краш-тест, нито пък става дума за компонент, чието основно предназначение е да понася удари.) Не мога да не спомена и задоволството си от липсата на луфтове, усуквания и т.н. – конструкцията на SX5 напълно запази стабилността и коравината си и мисля, че може да издържи още дълго така.

Накратко, задният дерайльор от серията SX5 остави у мен много добри впечатления за надеждност, непретенциозност (от гл.т. на поддръжка и обслужване) и добра работа. Наистина не се сещам за нито един недостатък, предвид ценовия клас, в който попада, а използването на метални сплави като основен материал (с изключение на P-образния шарнир, който е от композитния материал Grilon) би трябвало да успокои тези, които имаха съмнения по отношение на предшественика му 5.0. SX5 е достъпен дерайльор, на който може да се разчита.

За контакти:
OneDistribution
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>