Rock Shox 2007 – Lyrik, Domain и Totem

Макар че първите снимки и данни за новите модели на Rock Shox, с които компанията ще навлезе сериозно на пазара за фрийрайд вилки, се появиха още преди няколко месеца, едва сега дойде момента те да бъдат представени подробно и официално. Говори се, че работата по проектирането и изпитанията на някои от тях е продължила повече от две години, преценете сами дали е имало защо…

Преди да се спра на всяка от моделните линии поотделно, няколко думи за същината на проекта, който освен масивни тръби от леки материали, свързани в еднокоронни конструкции с много ход, включва и нови технологии при пружините и амортизацията, които да осигурят високо качество на работата на вилките. Mission Control е най-новата система за амортизация на Rock Shox. Въпреки че като име и функционалност тя изглежда и е продължение на Motion Control, разликите в устройството между двете са много и, за съжаление, елементите им не са взаимозаменими. При Mission Control възможностите за настройка са още по-големи и удобно разположени върху горната „капачка” на единия крак, където регулаторите са в конфигурация „три в едно”. Става въпрос за самостоятелен контрол върху компресията при бързо и при бавно сгъване на вилката. Това позволява на ездача да настрои вилката си както за силни удари, така и за малки неравности/потъване при спиране/педалиране. Третото „копче” е за т.нар. floodgate, т.е. прага за отключване на вилката, който може да се включва/изключва, както и да се регулира силата, необходима за преодоляването му. Заключването става с натискане на бутона за прага и завъртане на регулатора за компресия при бавна скорост. При удар, който успее да преодолее прага, вилката се отключва, след което отново преминава в „твърдо” състояние.

Mission Control е използвана при двете по-скъпи моделни линии – Lyrik и Totem, докато Domain е с Motion Control, само че с добавката IS. Тя е абревиатура за Integrated SpeedStack и показва, че е добавена отделна клапа за бърза скорост на сгъване, така че да не продънвате лесно вилката.

Разбира се, всички модели имат и реглаж на връщането от долната страна на крака (rebound), но при вилките с Mission Control системата е двустепенна, което означава по-добра реакция към по-силни и по-слаби удари. Така например, ако пружината се е сгънала само 30%, силата на връщане не е толкова голяма и няма нужда от много хидравлично съпротивление. Ако сгънете вилката 70% обаче, силата при разгъване е много по-голяма и тогава е необходимо повече съпротивление чрез маслото. Точно това се постига с двустепенната амортизация при връщане.

За другия крак на вилките са предвидени три различни пружини – две пневматични и добре познатата метална U-Turn с безстепенна промяна на хода.

Едната от въздушните носи името Long Travel Solo Air – при нея ходът е фиксиран, негативната камера е плаваща, а работата й е оптимизирана за дългоходови вилки (което е отразено и в името й).

Другият въздушен вариант се казва 2-Step Air – тук вече имаме и промяна на хода. Завъртайки регулатора по часовниковата стрелка, сгъвате вилката с 45мм – обратното движение, комбинирано с олекотяване на предницата, води до разгъване. Системата е реализирана чрез хидравличен клапан – при завъртане на регулатора по часовника, клапанът се отваря и маслото преминава под тежестта на ездача от камера под горната капачка в друга камера при въздушното бутало, където играе ролята на „дистанционна втулка”, намаляваща хода. При обратно завъртане силата на пружината връща маслото горе.

Всички нови вилки са с метални врътки за реглаж, 20мм проходна ос Maxle и възможност за избор между стержени 1.5 и 1 1/8. Интересни са и ушите за дискови спирачки, които са за стандарта Post Mount (т.е. поредното отстъпление от IS сред производителите на вилки). Следват повече характеристики за отделните моделни линии.


Totem

Това ще са най-скъпите и „най-сериозни” модели, т.е. за най-голям тормоз. Външният им вид с 40мм горни тръби и 180мм ход е достатъчно показателен в това отношение, както и ушите за 203мм диск и съвместимостта с гуми до 2.7. Стерженът, короната и горните тръби са от алуминиеви сплави, долните тръби и арката от магнезиеви. Височината от оста до короната е 565мм. Totem е с Mission Control и ще се предлага в три варианта според пружината: 2-Step Air (135-180мм ход, 2,86кг), Long Travel Solo Air (180мм ход, 2,68кг) и U-Turn (135-180мм ход, 2,86кг). Допълнителна екстра за тези, които ще си купят такава вилка, са комплектите стикери, чрез които всеки може да си избере графичното оформление на предницата си.

Lyrik
Тази серия също е прицелена във високия клас и е оборудвана с Mission Control и трите опции за пружини, като тук максималният ход е 160мм (а началният при моделите с промяна на хода е 115мм). В сравнение с Totem, вилките Lyrik са малко „по-вталени” – 35мм горни тръби, но максималният размер на гумата отново е 2.7. Ушите за дискова спирачка обаче са за ротор 160мм. Теглото на вилките, разбира се, е по-ниско – 2,49кг за 2-Step, 2,31кг за Solo Air и 2,6кг за U-Turn.

Domain
Тук основният приоритет е по-ниската цена при запазване на параметрите на Lyrik, т.е. 35мм горни тръби, 160/180мм ход, 545/565мм от оста до короната. Намаляването на цената е реализирано чрез използване на Motion Control и по-тежки и евтини материали, например стомана при стержена и горните тръби. Моделите са три: 318 IS U-Turn (115-160мм, 2,95кг), 318 IS Coil (180мм, 2,86кг) и 302 U-Turn (115-160мм, 2,88кг, без Motion Control).

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>