Maxxis Swampthing

Когато видях за първи път наживо тази гума преди няколко години на байка на Ники Титев, си помислих „О, тази гума изглежда доста добра за DH!”. По онова време известната марка с оранжево лого тъкмо навлизаше в България, а и много от другите производители на гуми за спускане залагаха именно на агресивна шарка със стърчащи квадратни бутони. В последствие нещата се развиха към по-сериозна специализация при моделите, предназначени за такова каране. Типичен пример са Maxxis Minion и Maxxis Highroller, които се смятат за едни от най-добрите гуми за спускане на сухо. Но да не се отклоняваме прекалено, мисълта ми беше, че в момента Swampthing едва ли би била първият ви избор за DH каране. Което не пречи да ви представим впечатленията си от нея…

 

Преди да започна по същество, трябва да направя няколко уточнения, защото вече споменах, че в последните години разнообразието в каталога на Maxxis нарастна значително. В момента Swampthing се предлага в България в следните варианти 2.1/70а, 2.35/70а, 2.35/SuperTacky42а, 2.5/70а и 2.5/SuperTacky42а. Логично е различните характеристики да окажат влияние върху поведението на гумата, но за съжаление няма как да пробваме всичките й варианти. Написаното в долните редове се отнася за Swampthing 2.5 с най-твърдия дурометър – 70а, еднослойна.

Ще започна с това, което е очевидно – шарката. Тя е изградена от стърчащи масивни квадратни бутони с достатъчно разстояние между тях. Това осигурява добро почистване на гумата от калта и ефикасно „забиване” на грайферите при някои специфични условия – кал, сняг, рохкава почва, ситен чакъл. Всъщност, повечето от предимствата и недостатъците на гумата идват точно от шарката, логично е, тя определя и предназначението й в крайна сметка. Разбира се, значение има и ширината – при Swampthing, както и при други модели на Maxxis, тя не изглежда впечатляваща и, по мои измервания не отговаря на действителни 2.5 инча, т.е. 6,35см. Както и да е, с подобни несъответствия сме свикнали. За съжаление не разполагам с точно тегло на гумата, дори и по каталог, тъй като не се предлага в този вариант за 2006г., но съвсем ориентировъчно – между 800 и 900 грама. Цената за тествания продукт е 36лв., съвсем достъпна, бих казал.

Директно на въпроса за качествата на гумата при каране: според мен Swampthing е много добра гума за несъстезателно спускане във всякакви условия, с ударение върху по-влажни и рохкави терени и при такова каране останахме изключително доволни от нея. Този сбит извод, разбира се, се нужда е от изясняване. Първо искам да наблегна на тези „всякакви условия”, защото съм убеден, че този модел блести именно тогава, когато карането ви включва такива. Нямам предвид само сухо/мокро, а и различни почви, настилки и т.н. Ето накратко впечатленията ни за поведението на гумата в различни ситуации: Сняг (започвам с него заради сезона) – много добра, бутоните се забиват добре, широчината е идеална за моите предочитания, а големият балон позволява каране с по-ниско налягане. Може и да ви прозвучи нереално, но на хлъзгавата бяла настилка гумата има наистина добро сцепление, като отстъпва само на специализирани модели за кал, чиито бутони са още по-високи и остри. Кал – поведението отново е на добро ниво, в крайна сметка това е посочено и от производителя като едно от основните й приложения. Разбира се, вариантът с по-мек дурометър би бил по-подходящ в такива условия, особено за хлъзгавите камъни и корени, но като цяло бутоните се забиват стабилно и протекторът се самопочиства добре. Рохкави или леко влажни почви – сигурно е трудно да се направи гума с пълноразмерни грайфери, която да се държи зле на подобни терени, тази със сигурност се държи добре. Чакъл – може и да не е най-подходящата за такива настилки, но въпреки това останахме доволни от поведението й. Предполагам, че агресивната шарка си казва думата в случая, а по-мекият дурометър би бил от полза. Твърди настилки – скали (сухи или мокри), твърда почва и други подобни – тук вече гумата не е в стихията си. Не ме разбирайте погрешно, Swampthing може да се кара и на такива терени, но трябва да се съобразявате с границите на възможностите й в завой, а освен това ще усещате отчетливо и повишено съпротивление при търкаляне, т.е. ще сте по-бавни отколкото с „летни” гуми. Затова казах, че моделът е за несъстезателно спускане, доколкото ако целите да сте най-бързи, трябва да изберете модели за конкретните условия, като не е изключено за дадено трасе Swampthing да се окаже най-подходяща.

Казаното дотук, особено частта за твърдите терени и състезанията, не значи, че гумата не позволява бързо каране, особено при условията, изброени в началото. Смятам, че Swampthing е особено подходяща в два случая: първо, ако в карането си не гоните най-високата скорост, но попадате непрекъснато на разнообразни настилки и по-специално, влажни, песъчливи, чакълести или рохкави участъци; и второ, ако търсите гума, която да използвате за спускане през зимата, ранна пролет и късна есен. Цената според мен оправдава подобна инвестиция.

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>