Представяме ви: Banshee 2006

Всъщност, за някои от вас тази канадска марка със сигурност не се нуждае от представяне. Колкото и да е странно, предвид това, че не се внася в България, нейните байкове са добре познати на много от почитателите на планинското колоездене у нас. Причините? Бендър кара с един от техните модели – Scream, две такива рамки шестват насам-натам из България и който ги е виждал, сигурно е останал впечатлен, някои неща за компанията и продуктите й са били обсъждани във Форумите на МТБ-БГ, а наскоро в сп.БГ Байк се появи и обширна статия, посветена на Banshee. На фона на всичко това звучи логично питането защо и аз? Първо, защото Banshee e марка, за чиито велосипеди си струва да се говори. Второ, екипът на компанията бе много услужлив и откликна веднага на молбата ми за снимки и информация. Трето, досега не съм представял нито веднъж нейните модели в сайта. Четвърто, ще се постарая моята публикация да е различна от досегашните трактовки по темата (всъщност, ако не се лъжа, самите модели с техните характеристики все още не са били представяни подробно в България). И т.н., и т.н., казано накратко, мисля че без подобна статия в сайта ще има една ненужна празнина…
И така, компанията, произвеждаща байковете с марка Banshee, е основана през 2002г. от Пипин Озборн, дизайнерът на окачването им, който се ползва с отлично реноме в тази област. Както виждате, компанията е доста млада, но въпреки това вече има безупречна репутация, което е показателно за качеството на работа във всички аспекти, дори по отношение на маркетинга, ако щете. Характерна черта на рамките е изчистеният външен вид, без излишни усложнения, пословичната здравина и безкомпромисното качество, дори по отношение на най-дребните детайли. Преценете сами!

Pyre

Най-новият модел на Banshee е твърде показателен, защото разкрива посоката, в която най-вероятно ще поеме компанията по отношение на окачването през следващите години. За разлика от всички останали рамки в каталога, които са с по четири стави на окачването, но на практика задната ос се движи по окръжността с „радиус” стойките на веригата, т.е. в крайна сметка окачването в основата си е едноставно, Pyre използва т.нар. VF4B окачване. Зад съкращението се крие „Virtual Floating 4-Bar System”, което идва да покаже, че задното колело не се движи по окръжност около някаква фиксирана ос (главната става), а променя траекторията си, защото тази опорна точка е плаваща. Ако сте достатъчно наблюдателни, веднага ще забележите приликата на VF4B с други подобни системи на окачване, които се появиха напоследък – VPP, Maestro, DW Link, ако трябва да се ограничим само до най-известните. Налице е заден триъгълник, закачен към предната част с два чифта къси връзки. Както сме споменавали и друг път, подобен дизайн позволява на проектантите да моделират работата на окачването така, че да преборят голяма част от недостатъците на някои от другите системи или да модифицират поведението в различните части от хода. Разбира се, огромно значение има и конкретното изпълнение, включително и от гледна точка на материалите и прецизността на изработката. Не всяко триъгълно рамо, закрепено по този начин към рамката, осигурява желаната добра работа на окачването, поради което проектирането, тестването и изпипването на конструкцията са от първостепенно значение. В това отношение Banshee имат опит и вдъхват доверие. Без да ви занимавам с повече подробности (желаещите има откъде да ги прочетат) ще отбележа накратко, че основните цели, които са поставени (и според Banshee изпълнени) при Pyre са плавна работа на окачването при преминаване през всякакви неравности и ефективност при педалиране. Тези качества, в комбинация с другите характеристики на рамката правят от нея чудесна основа за ендуро байк, способен да се справя във всякакви условия.

Рамката е направена с поръчкови тръби Easton RAD, долната е хидроформирана и включва подсилване при челната тръба, която е удебелена при леглата за чашките. Pyre е съвместима с ход на вилката до 150мм, а ходът на задницата е 140мм. Стойките на седалката и веригата са изработени по технология, включваща вътрешно оребряване за по-голяма здравина. Три от ставите на окачването са с капсуловани лагери. Геометрията е оптимизирана за разностранното предназначение на рамката, челният ъгъл е между 68 и 71 градуса в зависимост от вилката, която ще сложите. От Banshee твърдят, че на основата на Pyre може да се сглоби велосипед с тегло между 11,5 е 16кг, в зависимост от окомплектовката.

В категорията All Mountain ще намерите още три модела – един със задно окачване и два твърдака.

Scream

Това е може би най-известната рамка на Banshee, включително и заради това, че Джошуа Бендър напоследък се хвърляше именно с нея от разни скали с плашеща височина. Абстрахирайки се от маркетинга, един поглед върху конструкцията на Scream е достатъчен да ви вдъхне доверие в здравината й. Безупречно изваяни поръчкови тръби Easton RAD; масивни усилвания при челото, седалковата тръба, средното движение, които обаче в никакъв случай не изглеждат груби; регулируем ход 7/8 инча (180/200мм); регулируемо междуосие; висококачествени капсуловани лагери на окачването; 150х12мм задна ос; уши за ISCG; съвместимост с гуми 26х2.8 и 24х3.0; съвместимост с преден дерайльор; геометрия, оптимизирана за фрийрайд и обещание за ефективност при педалирането – този дълъг списък не изчерпва всички характеристики на рамката! Както казват създателите й,всеки елемент от нея е мислен, смятан и правен така, че да осигури максимална здравина и коравина. Те застават заддумите си с 10 години гаранция за дефекти и 2г. гаранция срещу умора на материалите и претоварване! Това се отразява натеглото, което не е ниско (между 20 и 27кг за цял велосипед), но не е и приоритет при създаването на Scream (а предполага се и при използването й).

Morphine

Този твърдак е от същата серия, Freeride Ultimate, в която е и Scream, и е една от най-здраво изглеждащите твърди рамки, които съм срещал. И тук челната тръба е с дебели 10.5мм стени и дълбоки легла за чашките подсилките на ключовите места са чудовищни, тръбите са поръчкови, а гаранцията е същата като на Scream. Morphine е с хоризонтални уши за главина 135х10мм, уши за ISCG, съвместима с преден дерайльор и широки гуми. Banshee гарантират, че рамкта ще издържи всякакви вилки, включително двукоронни до 200мм ход (като в зависимост от това челният ъгъл може да достигне до 64 градуса).

Scirocco

Още един страхотен твърдак, този път в серията Freeride Trail – рамките в нея са достатъчно здрави за обикновено каране, дори и по най-предизвикателни терени, но все пак не са предвиден да издържат на толкова екстремни натоварвания, колкото Scream и Morphine. И все пак, ето какви са характеристиките на Scirocco, доста впечатляващи, бих казал: челна тръба с дебелина на стените 8мм и съвместимост с вилки до 178мм ход (7 инча); поръчкови тръби Easton RAD; вътрешно оребрени стойки на седалката и веригата с правоъгълно сечение; съвместимост с гуми до 26х2.5, както и с 24” задно колело; съвместимост с преден дерайльор; челен ъгъл 67-70 градуса в зависимост от вилката; постижимо тегло на велосипеда между 11,5 и 16кг; 10 години гаранция срещу дефекти.

Chaparral

Този модел е олекотена версия на Scream, достатъчно здрав за нормално фрийрайд каране, но и не много тежък, така че да може да се сглоби велосипед между 15 и 18кг, с който да се изкачвате на собствен ход. Разликите от Scream, освен по-леките тръби и по-малките подсилки (но във всички случаи достатъчни за предназначението й) са: ход на задницата 6 или 7 инча (150/180мм), уши за главина 135х10мм, без реглаж на междуосието, съвместимост с гуми до 2.5 инча; гаранция само срещу дефекти, но не и срещу претоварване и умора на материала.

Разбира се, както обикновено, съм оставил някои от рамките „за домашно”. Можете да ги видите на сайта на Banshee: http://www.bansheebikes.com/

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>