Кратки новини #21

Shimano Cycling Concept Award (SCCA) 2006

SCCA е конкурс, финансиран от Shimano, чиято цел е да подпомага проекти за популяризиране на колоезденето. Той се провежда от шест години и понастоящем сумата, която се предоставя на победителя в конкурса, за да реализира замисъла си, е 12500 евро. Обикновено всяка година има и различна област, в която трябва да са развити проектите и в последното издание темата бе популяризиране на колоезденето в училищата.
Победителят за 2006г, излъчен от авторитетното жури измежду 73 кандидатури, е проектът “Bike Wight”, представен от градската управа на Isle of Wight, островен град във Великобритания, с около 19500 ученици. Същността на проекта е създаването на уеб-сайт с интерактивна компютърна игра, която ще включва анимирана карта с велосипедни маршрути на острова, върху която младежите ще могат да отбелязват реално изминати от тях отсечки. Наред с това те ще отговарят и на въпроси, свързани културни паметници, забележителности на града и др., но за целта ще трябва да са преминали реално някои от маршрутите, защото само така ще могат да се сдобият с „ключове” за някои от загадките. За своите постижения участниците в играта ще получават съответен брой точки, които ще им позволяват да надграждат виртуално своя велосипед, както и да отключват нови маршрути от картата.

Други новости около Shimano са свързани с изтеклата в интернет информация за някои продукти за 2007г., по-специално в групите XT и LX, както и за новите продукти, предназначени за ВМХ велосипеди. Разбира се, широко се коментират, макар и само „шепнешком” и промените при XTR. Когато информацията стане официална, очаквайте повече подробности. Дотогава можете да погледнете тази тема от Форумите.


Двама от най-известните италиански производители в света на двуколесните превозни средства – Bianchi (колела) и Ducati (мотоциклети) обединиха усилия и опит за създаването на колекция велосипеди, която се очаква да се появи на велоизложенията през есента. Тя ще включва шосейни, планински и градски модели, използващи алуминий и карбон, както и аксесоари за тях. Новата линия ще има и характерна агресивна комбинация от цветове – червен, жълт и черен.


Напоследък се събраха и доста новини от лагера на SRAM. В едно от последните си пресизявления компанията се похвали с това, че обръща сериозно внимание на фрийрайда. Освен че подпомага някои от най-известните имена в тази дисциплина (Тимо Прицел, Дарън Береклот, Кайл Стрейт и много др.), SRAM стана и основен спонсор на най-голямото фрийрайд състезание в Европа – Adidas Slopestyle. То ще се проведе в Австрия от 16 до 18 юни 2006г. В неговите рамки SRAM ще поместят и собствена проява, насочена изрично към „новобранци”, за да им помогне да покажат уменията си и да привлекат повече внимание. Разбира се, както се и очакваше, за 2007г. американската компания подготвя и нови компоненти, преднаначени специално за фрийрайд, които вероятно ще бъдат представени на прес-лагера в Италия през пролетта или по време на Adidas Slopestyle. Междувременно из интерент се появиха и първите снимки на някои други продукти за 2007г., например обновени дерайльор и команди Х-9, така че очаквайте повече подробности за тях, когато получим официална информация. Дотогава следете тази тема от Форумите.

Наскоро SRAM представиха по-подробно и първите си шосейни компоненти, чието официално излизанена пазара се очаква през следващата година. Новата група ще се казва Force и ще включва 10-скоростен заден дерайльор, верига и венци, курбели, средно движение, спирачки и команди/спирачни лостчета. Както можеше да се очаква, карбонът се използва широко при много от компонентите. Очакваното тегло на цялата група е 2138 грама. Едно от нещата, на които SRAM наблягат, са командите, при които превключването и в двете посоки се осъществява само с едно лостче.


Magura също представиха някои от новите си модели за 2007г., най-вече две вилки. Wotan е масивно еднокоронно чудовище със 160мм ход, 36мм горни тръби и магнезиеви долни тръби, съединени с двойна арка. Вилката е за 20мм проходна ос и използва системата Maxle на Rock Shox. Пружината е пневматична. Що се отнася до масленото смекчаване Albert Select, то е с регулируема платформа, стигаща до заключване на вилката, като контролът може да е от короната или от кормилото. Другата полезна врътка може да променя хода, намалявайки го с 40мм. Теглото на Wotan е около 2,2кг. За почитателите на по-умереното каране е предвиден моделът Laurin. Тук горните тръби са 32мм, а ходът не е регулируем, но можете да избирате между три позици, на които да е фиксиран – 85, 100 или 120мм. Пружината отново е въздушна, а смекчаването платформено. Арката е двойна, а ушите за оста на предната главина са отворени под ъгъл напред (а не вертикално надолу, както при повечето други вилки), което според Magura намалява риска колелото да се измъкне под действието на спирачката. Теглото на Laurin е около 1,72кг. Повече снимки на новите вилки можете да видите тук, а в бъдеще може би ще има и допълнителни новини от германския производител.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>