Кратки новини #20

След края на сезон 2005, както обикновено, се проведе интересен конкурс, в който представители на UCI, международните отбори, състезателите за СК и медиите избраха най-добри организатори на състезания от висок ранг през изминалата година. В дисциплините спускане и 4-крос на първо място е класиран курорта Форт Уилям, Великобритания, а при ХС организаторите най-добри отзиви получи Хуфализе, Белгия. Интересен е и фактът, че Форт Уилям печели отличието за четвърти пореден път и неслучайно е постоянна спирка за СК в последните години.

Ако сте любители на интересните зимни возила, представляващи кръстоска между велосипед и нещо друго (ски, сноуборд и т.н.), със сигурност ще се израдвате на т.нар. SnoMoBike. Това е хибридно превозно средство, използващо за основа велосипедна рамка, към която са добавени предна ска и задвижваща система отзад, която включва две колела и специална верига. С други думи, търси се принципа на моторната шейна, само че тук движещата сила идва от колоездача. Целта на проекта е „байкът” да може да се кара спокойно в утъпкан сняг, дори и нагоре. За целта контактната площ отзад е увеличена 10 пъти в сравнение с велосипедната гума. Материалите и дизайнът на веригата също са подбрани така, че да намаляват съпротивлението, но да зацепват добре по хлъзгавия терен. Теглото на SnoMoBike е между 18 и 21кг – колкото на байк за спускане. Новото возило още е на етап изпитания и подготовка за масово производство, така че появата му на пазара може да се очаква едва през сезон 2006/2007. Питам се обаче какво ще е поведението на SnoMoBike при каране надолу и дали веригата отзад ще пречи на пързалянето?

Noleen е една от първите компании за мотоциклетно окачване, която навлезе на велосипедния пазар. Това беше отдавна, след което марката бе закупена от Pro Flex, а после премина към K2. По едно време Noleen правеха цяла серия от вилки, включваща модели за ХС и спускане, но след това К2 решиха да прекратят производството на такива продукти и се съсредоточиха само върху велосипедите. Наскоро обаче Noleen (отново самостоятелна в ръцете на създателя си Кларк Джоунс) излезе от забвението и обяви, че ще предлага висококачествени услуги за поддръжка и тунинговане на вилки и задни амортисьори. Екипът на фирмата ще поддържа повечето предлагани на пазара марки и модели, а трийсетгодишният опит на механиците с окачване на велосипеди и мотоциклети допълва гаранцията, която Noleen дават за сервизираните от тях продукти. Повече подробности можете да намерите на адрес: www.noleenshockservice.com

Организацията Cycling Promotion Fund обяви, че в Австралия велосипедите за шеста поредна година надминават по продажби автомобилите. През 2005г. в страната са били продадени 1 120 337 велосипеда, с 13% повече от моторните превозни средства за същия период. Похвално!

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>