Кратки новини #22

Знаете, че когато става дума за състезания, спонсорирани от Red Bull, те са забавни, нестандартни и вълнуващи. Поредната такава надпревара носи името Red Bull Challenge in the Gold Mine, или казано на български, „Предизвикателство в златна мина”. Става дума за спускане в тунелите на изоставения рудник Mina da Passagem край историческия град Mariana в Бразилия. За участие бяха поканени както някои от най-бързите състезатели по спускане, така и много от първенците на Латинска Америка. Трасето бе късо, по-малко от 700м с денивелация 120м. Разбира се, основната му особеност бе това, че то преминаваше по коридорите на мината, при това съвсем слабо осветени, така че състезателите на много места караха почти на сляпо. Имаше три ясно обособени части – външна с три изкуствени препятствия, нанадолна част в скалните тунели и финална равна отсечка, в която участниците трябваше да надвият умората и да спринтират с дългоходовите си велосипеди. Преди същинския финал имаше квалификация, на която бяха отсяти десетте най-бързи „прилепа”. Макар че в мината все още има залежи от златна руда, победителите не бяха възнаградени с късчета злато, а разпределиха помежду си 15 000 долара. Най-бърз бе британецът Джий Атертън (с време 0:59.98), втори завърши Нейтън Рени, а трети бразилецът Марколф Берхтолд.


Клюки от Sea Otter

Както споменах наскоро в статията за някои от новостите на SRAM през 2007г., откриването на сезона в САЩ е съпътствано и от импровизирано велоизложение, на което могат да се видят немалко прототипи и тенденции. Използвам случая да съобщя за няколко подобни премиери, макар и без снимки:

Gary Fisher разаботва нов състезателен ХС байк с двойно окачване, чието тегло е около 10,4кг. Рамката е с люлеещо се рамо и ход 76мм. Материалът е алуминиева сплав, най-вероятно ZR9000. Името на новия модел е показателно – Race Day.

Trek пък представиха интересен байк с една предавка, носещ многозначителното име 69er. Играта на думи може лесно да бъде разгадана с един поглед, разкриващ че предното колело е с размер 29 цола, а задното е 26. Идеята за подобна комбинация не е нова и е продиктувана от желанието да се съчетаят преимуществата на двата размера – голямото предно колело преодолява по-лесно неравностите, а стандартното задно не пречи на ускоряването на байка.

Предложенията за 29 цолови планински велосипеди не бяха никак малко. Такива модели показаха и Intense (Spider 29er  с двойно окачване), Niner Bikes (R.I.P.9 с двойно окачване), Orbea (Alma е страхотен карбонов твърдак с големи колела) и Kona (твърдака Kula Deluxe).

Giant представиха карбоновата версия на ХС модела си Anthem. Говори се и за карбонова версия на Trance…

Mongoose готвят ХС байк с основна насоченост към дългите карания, от типа на маратони, 24 часови състезания и други такива. Моделът е кръстен Canaan в чест на една от най-известните 24 часови надпревари, която вече не се провежда.

Crank Brothers  показаха нови педали, чиято основна характеристика е по-ниската цена. Smarty прилича на модела Candy, а Mixer е вариация на Eggbeater. Основната отлика от по-скъпите им събратя е в лагерите, които не могат да се обслужват. Разбира се, клиентите ще могат да избират между няколко различни цвята (за Smarty).

Интересна новина дойде и от лагера на FSA – известната компания се кани да предложи на пазара цели групи от компоненти за движението, включващи команди, дерайльори, венци и вериги, разбира се, в комбинация с произвежданите и сега курбели и средни движения. Предвижда се да има поне една 10-скоростна група за шосе и 9-скоростна за планински велосипеди. За момента не са известни повече подробности, но изглежда, че Shimano, SRAM и Campagnolo може да се сдобият с още един конкурент.

Наблюдателни папараци уловиха в кадър и прототип на Magura Louise с карбоново спирачно лостче и интересен ротор, чиято алуминиева централна част изпълнява функцията и на вентилатор за охлаждане на системата. Спирачката има малка врътка, която служи за регулиране на контактната точка на накладките, наречена BAT (Bite Adjust Technology). Размерите на роторите са три – 160, 180 и 203мм.

Marzocchi се представиха с прототип на модела 66SL, който ще е със 120-160мм ход и 20мм ос с ексцентриков лост за бързо сваляне. Очаква се теглото да е около 2300 грама.

Manitou пък имаха под ръка новия вариант на Minute, в оранжева разцветка, със 140мм ход и 20мм ос, която се демонтира без инструменти.

Разбира се, за много от тези продукти ще ви съобщим повече подробности като му дойде времето…

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>