Sprint 2006

Преди броени дни се появи обновеният сайт на Sprint, включващ колекцията им за 2006г., както и други интересни неща. Затова с удоволствие ще се спра на моделите, които по мое мнение са подходящи за планинско колоездене, но преди това няколко общи думи…

Първото нещо, което прави впечатление е, че велосипедите с насоченост към карането в планината са значително повече на брой, отколкото в предишните години. Нещо повече, част от тях, окомплектовани с по-хубави рамки и компоненти са обособени и се подвизават под нова марка – SPR. (Между P и R има едни малки буквички “owe”, така че цялото нещо следва да се разбира като S-Power, но не това е най-важното). За някои тази новост може би е изненада, за по-запознатите беше нещо очаквано, но във всички случаи е стъпка, която заслужава внимание от гл.т. на планинските колоездачи, защото е насочена именно към тях. Ясно е, че с новите модели „Mакском”ЕООД прави заявка за по-сериозно присъствие на пазара за планински велосипеди и времето ще покаже доколко успешна ще е тя. Вижте на какво разчита компанията в тази насока!


SPR C9


Както отбеляза някой във форума, това е първият планински велосипед с българска марка, чиято рамка е изработена изцяло от карбон! Дори и най-беглият поглед върху байка разкрива, че той е насочен към сериозните любители на дисциплината крос-кънтри, включително и състезатели. Движение и спирачки Shimano XTR, курбели FSA, вилка Rock Shox SID WC, колела DT Swiss XR-1540, гуми Maxxis Flyweight и т.н. Даже ме е яд, че не е посочено теглото на велосипеда, защото с подобна окомплектовка то няма как да е високо. Геометрията на рамката с размер 19” също изглежда подобаващо за предназначението й. Остава само да видим дали в България ще има търсене за подобен велосипед…

SPR Peak R1


Един модел, чиито работен вариант сме виждали във форума. Предназначението отново е за ХС маниаци, с достатъчно високо ниво на оборудването, но все пак на по-достъпна цена. Рамката е от алуминиеви хидроформовани тръби, с карбонови стойки на седалката. Вилката е Rock Shox SID Team, движението, спирачките и колелата са Shimano XT, а гумите са Kenda.

SPR Trip RS1


Слизайки надолу по ценовата стълбица, стигаме до този модел, адресиран към любителите на ХС карането, който е с алуминиева рамка, по която се забелязват хидроформоване и други способи за обработка в критичните области. Вилката е Rock Shox Tora 302, монтажа и спирачките са Shimano LX, а каплите AlexRims TD-17.

SPR Trip RS7


Логично, следващият модел с марка SPR има сходна рамка, само че 17”. Монтажът и спирачките включват компоненти Shimano Deore, а вилката е Rock Shox Judy SL.

SPR Peak R11


Още един модел с компоненти Shimano Deore, само че миналогодишните модели. Друга характерна особеност са V-спирачките. Рамката отново е от хидроформирани алуминиеви тръби, както при Peak R1, но без карбоновите стойки на седалката.

SPR Oxygen


Този ХС велосипед вече е насочен към любителите на дисциплината, които разполагат с по-скромен бюджет. Рамката е 18”, алуминиева, но е оборудвана с по-икономичен монтаж – вилка RST Gilla T5, движение Shimano Acera и механични дискови спирачки Radius.

SPR Entertain


За разлика от всичко, показано дотук, този модел е насочен към любителите на Dirt Jump, градското каране (street/urban), както и към хората, желаещи достатъчно здрава твърда рамка, с която да се суркат надолу по склоновете. Entertain е с масивна конструкция от алуминиеви тръби и размер 13”. Стойките на веригата и седалката са с правоъгълно сечение, долната тръба преминава от правоъгълен профил в областта на челото към хоризонтално овализиране при средното движение. Има и подсилки при челната и седалковата тръби. Окомплектовката на модела е смес от среден клас компоненти (движение Shimano LX, курбели и обтегач за веригата Truvativ), мощни спирачки Shimano Saint и някои по-евтини части (вилката Rock Shox Judy SL и каплите Remerx Jumbo например), за които е ясно, че всеки сериозен почитател на тези видове каране ще надгради при първа възможност.

Sprint FX Team Saint


Този модел вече е добре познат на любителите на спускането и няколко броя от него се карат активно в София и Пловдив (поне за тях знам, може да има и други). През 2006г. рамката (алуминиева, с четириставна система на окачване с Horst link и регулируема геометрия) и окомплектовката (вилка Rock Shox Boxxer WC 2005, движение и спирачки Shimano Saint) остават непроменени.
Има и втори, по-икономичен модел – FX Team, който е с вилка DNM USD-180, движение Shimano LX и капли Remerx Jumbo.

Sprint Delta


Този модел с рамка от алуминиеви хидроформирани тръби направи своя дебют през 2005г., а Калин Рахнев постигна няколко добри класирания в ХС състезания, карайки с такава рамка. Окомплектовката е икономична, но въпреки това напълно достатъчна за първи стъпки в планинското колоездене – вилка Rock Shox Judy SL, движение Shimano Deore, V-спирачки и двустенни капли Rigida. Съдейки по форумите на МТБ-БГ, интересът към този байк постепенно се засилва и няма да е учудващо, ако той повтори успеха на моделите Appolo и Excel от предишните години.

Sprint Legend


Модел, насочен към любителите на планинското колоездене, които търсят байк на сравнително ниска цена (т.е. направо ниска по стандартите на европейския потребител). Основата на велосипеда, рамката, е от алуминиева сплав, а монтажът е икономичен, но все пак предвиден да издържи и планинска употреба в разумни граници – вилка RST Gilla T5, движение Shimano Acera, V-спирачки и колела с 24 спици (тук вече и дизайнерите са си казали думата).

Sprint Apolon


Този байк едва ли се нуждае от представяне. Вероятно и през 2006г. той ще остане един от най-препоръчваните тогава, когато човек иска да кара и в планината, а в същото време разполага с минимален бюджет. Рамката е алуминиева, вилката е Logan, движението – Shimano Tourney.

За съжаление все още не разполагам с цените на разгледаните модели, но когато ги получа, ще ги добавя.
За контакти: www.sprintmaxcom.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>