SRAM X-7/Attack

Когато SRAM предложиха на пазара палцовите команди с технологията Impulse, отзвукът в специализираните медии бе сериозен и положителен. Но това може да се каже за почти всеки нов продукт, лансиран от производител с подобен ранг. Две години по-късно добрите думи по адрес на американската компания не стихват, а най-новото им творение в областта на командите, палцовите Х.0, са смятани от мнозина за най-добрия продукт в тази област, правен досега. През целия сезон 2005 имах възможността да карам с команди Х-7 (предавателно отношение 1:1, т.е. за дерайльори SRAM) и Attack (предавателно отношение 2:1, т.е. за Shimano), които във всяко друго отношение са идентични. В каталога за 2006г. този модел остава непроменен, така че ето впечатленията ми…

 

Ще започна с обяснение на технологията Impulse, която бе основната новост, въведена от SRAM при палцовите команди. Казано най-кратко, превключвателите са направени така, че позволяват и двата вида смени (на по-ниска и на по-висока предавка) да бъдат осъществявани с един и същи пръст – палецът. Разбира се, лостчетата са си две, но са разположени и оформени така, че да бъдат лесно и удобно достигани с него. Ако предпочитате, за освобождаващото лостче (което отпуска жилото) можете да използвате и показалеца си (както е при палцовите команди на Shimano).

Нагаждането към използването на Impulse технологията, поне при мен, бе мигновено. Оперирането само с палеца е толкова интуитивно, че изобщо не ми се е налагало да се замислям кой пръст да използвам. Освободеният от задълженията за превключване показалец можете да използвате както пожелаете – да държите по-здраво кормилото, или пък да спирате докато превключвате. Да, едновременното спиране и сменяне на предавките не са никакъв проблем с командите, използващи технологията Impulse! За постигане на максимална ефективност е нужно малко да си поиграете, експериментирайки с различни степени на завъртане на командата около кормилото, така че лостчетата да дойдат под най-удобния за вас ъгъл. Във всички случаи не се учудвайте, ако палчетата се движат в равнини, различни от тези, на които (може би) сте свикнали при Shimano. Ако случайно предпочитате да ползвате и показалеца си, тогава трябва да разположите командите по различен начин, близък до класическия, така че изтеглящото лостче (избутвате го с палеца) да се движи в хоризонтална равнина, а освобождаващото във вертикална. Като се разговорихме за ергономичността на командите, трябва да спомена, че съм чувал (макар и само от един човек) оплакване за неудобство в тази насока. Аз лично не съм изпитвал подобно усещане с X-7/Attack.

Действието на командите е на необходимото ниво за този ценови клас. Палчетата имат свободен ход преди да „зацепят” и да превключат, какъвто имат и повечето други подобни продукти на пазара (за X.0 се твърди, че нямат). Превключването е леко и при Х-7 e почти неусетно, докато при Attack беше с една идея по-осезаемо и „твърдо”, но това може да е резултат и от различните класове задни дерайльори, с които ги карах. В общи линии смяната на предавките откъм командата е плавна и лека, но и достатъчно отчетлива. Само с предната команда Х-7 имах начален период на свикване с хода на изтеглящото лостче. Задната команда X-7 може да направи до пет превключвания при използване на целия ход на лостчето, докато при Attack превключванията са три. 

Регулаторите за опън на жилото са пластмасови, много удобни за хващане и с достатъчен „ход”. Тялото на командите е от алуминиева сплав, макар че много прилича на пластмасово. Сравнявайки ги с Х-9/Rocket обаче, металното изтеглящо лостче при по-високия клас е някак си по-приятно и удобно, поне за мен. Прозорчетата с означения за предавките са ясни и удобни.

Вътрешното устройство на командите X-7/Attack е едно от най-простите, които съм виждал, което за мен определено е плюс, защото е трудно да предизвикате непоправима повреда с лична намеса.

Теглото на комплект от две команди с жила (но без брони) е 300 грама. Цената им е 115лв. (Могат да се закупят и отделно предна или задна команда на цена 59лв.)

В заключение, като почитател на палцовите команди (в голяма степен защото на такива съм свикнал), съм силно впечатлен от технологията Impulse и по-голямото удобство при превключването и препоръчвам на всеки да я опита поне веднъж. Ако ви допадне, най-евтините команди, в които е заложена тя, са X-7/Attack. Палцовите команди на SRAM (тук включвам и модела Х-9/Rocket, с който също имам начален опит), лично за мен, са най-удобните от този тип , които съм карал досега!

За контакти:
OneDistribution
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>