Представяме ви: Alutech

Германските байкове, поне за мен, винаги са представлявали една по-специална група, имаща свое собствено излъчване. Разбира се, говорим за тези от по-горните ценови класове, които често са изработени или най-малкото, проектирани в Германия и едва ли ще сгреша, ако кажа, че носят отпечатъка на германската инженерна мисъл (макар че не познавам добре последната). Сред велосипедите и рамките с етикет „made in Germany” могат да се намерят както сложни и почти неразбираеми за неподготвения ум конструкции и технически решения, така и съвсем простички, но въпреки това скъпо изглеждащи возила. В един момент може да ви стресне ръбатият профил на едни, а в следващия погледът ви да се плъзне по облите форми на други. Иначе казано, разнообразието е голямо, но въпреки това невидимото, но винаги доловимо германско излъчване си остава. Простете ми лирическото отклонение, но отдавна не бях писал подробно за някой германски производител, затова нямам търпение да ви запозная с Alutech!

 

Тази германска компания, произвеждаща около 200 рамки годишно (но обемът на продукцията неизменно нараства през последните години), а също и различни компоненти, е с насоченост главно към дисциплините, в които най-важното качество е здравината. Любителите на спускането, фрийрайда, градското каране и скоковете могат да се насладят на забележителни творения с тази марка. Както писахме наскоро, дори двугодишният син на Стив Пийт кара детски велосипед Alutech. В каталога на компанията понастоящем има 11 различни модела, но няма да се спирам на всеки от тях, защото горещо ви препоръчвам да разгледате подробно сайта на производителя. Най-силно впечатление сред рамките за 2006г. ми направиха тези няколко:

Duell Dirt Urban TFF

Това е най-масивният твърдак на Alutech. Първите три думи от името му показват за какво каране е предназначена рамката. TFF пък идва от Team Fast Forward – името на състезателния отбор на компанията. За разлика от другите три твърдака DDU, този използва осмоъгълна горна тръба и е подсилен да издържи най-сериозни натоварвания. Материалите, използвани за направата й, са алуминий 7005 и 7020. Рамката е с уши за дискова спирачка и е пригодена за стандарта ISCG, а за постигане на безупречна линия на веригата се използват задна главина с дължина на проходната ос 165мм и средно движение с ширина 100мм. Съвместимостта със задни гуми и е до 3 инча, а челната тръба може да е 1 1/8 или 1.5. Теглото на DDU TFF е 2900 грама. Цената е 1250 евро.

Wildsau Hardride Single

Предназначение: спускане/фрийрайд. Особености: четириставна система на окачване с кобилица; възможности за реглаж чрез промяна на позициите на захващане на задния амортисьор; непрекъсната седалкова тръба (може да се ползва по-дълго колче за седалката); съвместимост само с един преден венец; челна тръба за 1 1/8 или 1.5; ход 180мм (но с по-дълъг амортисьор може и 200мм); стандартна или 12мм проходна ос. Сигурно е излишно да споменавам подсилките и масивната конструкция. Възможно е да бъдат добавени уши за ISCG и други екстри, а цените започват от 1849 евро. Подобни са характеристиките и на модела Wildsau Hardride FR, само че там има съвместимост с три венеца и преден дерайльор.

Wildsau Enduro

Името на модела подсказва предназначението му – това е най-леката рамка с окачване на Alutech, но въпреки това е достатъчно масивна да понесе сериозни натоварвания при спускане и фрийрайд. Ходът й е 140мм, но може да бъде увеличен до 180мм. Материалите са алуминий 7005 и 7020, окачването е четириставно с кобилица, позицията на захващане на задния амортисьор е регулирума. Челото е за 1 1/8. Теглото е 3100 грама (без заден амортисьор), а цената 1699 евро.

Wildsau DH

Външният вид на тази рамка веднага прави впечатление, но има и други „скрити” характеристики, които са не по-малко вълнуващи. Например това, че задният ход достига 270мм. Той, както и челният ъгъл, междуосието и просветът са регулируеми. Wildsau DH е екипирана с уши за ISCG, 135мм задна главина с 12мм проходна ос, капсуловани лагери на задницата и много, ама много подсилки. Геометрията е оптимизирана за спускане, теглото е 4500 грама (без заден амортисьор), а сумата, срещу която можете да притежавате това „бебче” е 2299 евро. С подобен външен вид, но с геометрия и характеристики, подходящи за фрийрайд, е и моделът Dropsau, чиито ход е 230мм.

Wildsau Team

Най-новият модел на Alutech е насочен специално към състезателите по спускане. Въпреки че…една от опциите му включва други стойки на веригата, които позволяват да се сложат и курбели с три венеца. Другите възможности за избор засягат задния амортисьор, задната главина (135, 150 или 165мм с 12мм проходна ос), задните уши за оста, челната тръба (1 1/8 или 1.5). Ходът на задницата е 228мм. Можете да регулирате междуосието. Теглото на Wildsau Team е 4200 грама (без заден амортисьор), а цената 2499/2599 евро (в зависимост от ушите за задната ос).

Dirt Fully Standart

След чудовищата, разгледани по-горе, тази компактна рамка за дуал, dirt jump и др. подобни сменя драстично гледната точка. Дизайнът е много по-изчистен, макар че не липсват заздравявания и елементи като проходна ос отзад и уши за ISCG. Четириставното окачване също е по-интересно заради по-особените планки, приличащи на кобилици, които сгъват задния амортисьор. Геометрията на Dirt Fully е по-пъргава, ходът на задницата е 110-130мм, теглото 3600 грама (без заден амортисьор), а цената 1699 евро.

При посещението си на сайта на Alutech не пропускайте секциите News, Parts, HallOfFrame и HallOfBike, където можете да видите доста интересни неща.
За контакти: www.alutech-bikes.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>