Marzocchi 2006

За съжаление опитите ни да получим от Marzocchi официални снимки на новите им модели за 2006г. останаха без успех, така че настоящата статия ще съдържа само текст. Как изглеждат конкретните модели можете да видите в сайта на компанията, както и в тази тема от форумите на МТБ-БГ, където някои от продуктите бяха дискутирани преди месеци. Ето кратко обобщение на това, което са подготвили италианците за този сезон:
Ще започна с няколко общи нововъведения, засягащи част или всички вилки на Marzocchi. Едно от тях са ушите за стандарта Post Mount, които ще видите при повечето модели за 2006г. Разработени са и нови клапи за маслено смекчаване – системите RC2 и VF2. Първата е по-скъпа и предлага два вида компресия – при бърза и бавна скорост на сгъване. Доразвитие на тази технология е RC2X, при която амортизацията при бърза скорост на сгъване може да се регулира външно. За тези модели от най-висок клас е характерно, че имат както speed sensitivity (възможността смекчаването да се променя според скоростта на сгъване/разгъване), така и position sensitivity (възможността да се променя смекчаването в определена част от хода, примерно в началото или в края). За по-евтините модели е VF2 – при нея има външна настройка на компресията и връщането. Много от моделите са с нови „окраски”, като белите долни тръби на 66 и 888 например. За системите ETA (за намаляване на хода) и TST (за настройка на смекчаването при сгъване спрямо терена и начина на каране) вече сме писали – там няма нещо ново, освен че при някои модели TST регулаторът е изнесен на кормилото.

Започвам отзад напред с новия заден амортисьор Roco RC. Характеристиките му звучат простичко – няма платформи, нито пък спестяващи ценни грамове решения и това не е случайно, защото е част от посланието на Marzocchi. Този продукт е за хора, които не се интересуват дали задницата им ще се клати при педалиране, но искат да са сигурни, че окачването им ще изглажда неравностите по възможно най-добрия начин. (Моля това да се разбира само като опит от моя страна за „превод” на подхода на италианците). Roco RC има реглаж на връщането, на смекчаването при бързо сгъване и на обема на въздушната камера. Към това са добавени съвместимост с пружините и шарнирните втулки на повечето конкурентни продукти на пазара, както и повишена издръжливост и износоустойчивост на отделните елементи (поне така твърдят от Marzocchi).

Преминавайки към вилките виждаме, че моделът Shiver отсъства от каталога. Той има много верни поддръжници, затова не са учудващи упоритите слухове, че в бъдеще може да бъде възроден, но нека не залитаме към вероятности… За 2006г. главният двукоронен модел за спускане и фрийрайд е 888, в нови цветове и с новото смекчаване RC2X. Има и по-евтин вариант с VF2. Съществена промяна (отговаряща на някои от критиките към досегашните вилки на Marzocchi) е и намаляването на дължината от оста до долната корона, което е постигнато с нова конструкция на последната. По този начин моделите на италианския производител стават с „нормални” пропорции, каквито са при повечето им конкуренти, т.е. няма да предизвикват нежелани промени в геометрията на велосипеда. Тази промяна засяга и моделите 66, които вече са 4 броя и са с олекотена конструкция (например чрез използването на алуминиев стержен). Освен 66 RC2X и VF2, две съвсем нови вилки в тази серия са 66 Light ETA (170мм ход, смекчаване RC2, ETA) и 66 SL (пневматична пружина Doppio Air, 150/170мм ход, RC2).

В другия край на каталога, където са ХС вилките, също има намаляващи теглото подобрения (короните и долните тръби). Топ-моделът SL в серията Marathon е с пружина Doppio Air, външен реглаж на връщането и сгъването, TST, ход 100/120мм и тегло 1526 грама (без стержен).

Нови или променени модели има и в другите серии на Marzocchi, които обаче ще трябва да разгледате сами на техния сайт: www.marzocchi.com

Етикети: , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>