Giant 2006 – Glory и Anthem

През 2005г. Giant представиха своето ново задно окачване, наречено Maestro, което бързо бе класифицирано в една група с VPP и DW Link. И наистина, всички те използват сходен дизайн – заден триъгълник, който е прикрепен към предната част на рамката чрез две двойки ставни връзки. Така производителите постигат желаната от тях линия на движение на задната ос, която има за цел да неутрализира клатенето на задницата и други нежелани ефекти при педалиране, да запази активността на окачването при спиране и др. Звучи познато, нали? Разбира се, всички производители на рамки със задно окачване в последните години се опитват да постигнат тези цели, включително и с помощта на платформени задни амортисьори. Същевременно, дори в случаите, когато принципът на дейтвие на окачването изглежда общ (както е при Maestro, VPP и DW Link), различията не са никак малко и засягат формата и разположението на планките и ставите, разположението на задния амортисьор и произтичащата от това линия на движение на задната ос. При Giant тази линия е почти вертикална, което според производителя води до независимост при педалиране, тъй като опънът на веригата нито избутва, нито изтегля задницата. Освен това от компанията твърдят, че са постигнали и активност дори под действието на спирачно усилие. Maestro е проектирано като линейно окачване, за да се осигури максимално добра отзивчивост към препятствия с различна големина и плавна работа. На пръв поглед това може да доведе до по-лесно продънване на окачването при силен удар, но нека не забравяме, че повечето хубави задни амортисьори на пазара имат специални клапи, които създават прогресивност в края на хода им, така че едва ли ще има проблеми в тази насока.
Както се очакваше, през 2006г. Giant разширяват гамата си от байкове с новото окачване, прибавяйки още две моделни линии към досегашните три. Става дума за Glory и Anthem. Те заеха двете крайни положения в каталога, подменяйки досегашните модели за спускане и състезателно ХС.

Glory е новият байк за спускане на Giant, с оптимизирана за целта геометрия (не можете да променяте нито ъглите, нито височината на средното движение или хода) и подходящите компоненти (разбира се, можете да изберете и само рамка). Ходът на задницата е 223мм (8.8 инча). Центърът на тежестта е разположен ниско и близо до средното движение, като амортисьорът буквално минава през долната тръба. Рамката не е съвместима с предни дерайльори. Готовият байк ще бъде оборудван с вилка FOX 40, заден амортисьор FOX DHX 5.0, спирачки Hayes и движение SRAM.

Засега моделът все още отсъства от сайта на компанията, макар че бе показан на есенните велоизложения.


Anthem пък е „ХС резачката”, която заема мястото на успешната линия NRS. Неслучайно геометрията на двете рамки е сходна, както и ходът – 3,5 инча (90мм). И този модел се предлага отделно като рамка, с пневматичен заден амортисьор Manitou, настроен за по-състезателно каране. Разбира се, компонентите, с които са окомплектовани трите модела, също са колкото се може по-състезателни. Като се има предвид какви върли почитатели има NRS рамката, Giant би трябвало наистина да са убедени в качествата на Maestro, след като им предлагат така уверено Anthem!

За контакти:
http://www.giant-bicycles.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>