Новини от БКС

Както знаете, в началото на миналата година, когато се появи състезателният календар на БФПК за 2005г., мнозина от нас го посрещнаха с надежда. За съжаление, впоследствие хубавите събития, записани в него, не се случиха. За много почитатели на нашия спорт БФПК изгуби напълно представителност и важност. Какви са причините за неуспешната дейност на федерацията не мога да кажа – изговориха се много неща, но като медия, МТБ-БГ не може да си позволи да твърди каквото и да било без доказателства. Затова и не съм взимал досега ничия страна в споровете за БФПК. Няма да го направя и сега, в минало време.

Защо тогава изобщо споменах федерацията? Защото главната новината е, че организирането на състезания по планинско колоездене с национален ранг се поема от Българския колоездачен съюз. За тази цел към него бе сформирана Комисия по планинско колоездене, която на 18 януари проведе своето първо заседание. На него е била обсъдена бъдещата дейност на Комисията и БКС, приемането на спортен календар за 2006г. и организацията на планинското колоездене като спорт.

Освен тези общи въпроси са били решени и следните конкретни неща:
– Призовават се всички състезатели, организатори на състезания и други лица, свързани и заинтересовани от развитието на спортното планинско колоездене, да се организират под формата на спортни клубове (това изисква съответните регистрации по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Закона за спорта) и да подадат документи за членство в Българския колоездачен съюз. На първо време ще бъде възможно и индивидуално картотекиране, но доколкото разбрах, целта е в бъдеще всички състезатели с картотека в БКС да са свързани с клубове, членуващи в съюза. Горните редове са изключително важни, защото дават възможност на тези, които така или иначе досега бяха активни в извършването на състезателна дейност, да поемат нещата в свои ръце, което е и нормалното положение. Излишно е да казвам, че колкото повече спортни клубове за планинско колоездене бъдат регистрирани и включени към БКС, толкова по-разностранно и силно ще е развитието на състезателната дейност и по-голяма прозрачността, защото всеки от тях ще има своя глас при взимането на решенията. Надявам се, че тези, които имат сериозно отношение към тези въпроси, няма да останат пасивни и да пропуснат добрата възможност.
– Поканват се организаторите на състезания през 2006г. да се свържат с БКС за координиране на датите. Колкото по-скоро направят това, толкова по-добре, за да може проявите, които са сигурни, да бъдат взети предвид при изготвянето на календара, доколкото е възможно.
– Както казах, бил е обсъден и състезателния календар за 2006г., но само в начална фаза. Засега е ясно че той ще включва няколко кръга и Държавен (Национален) шампионат. Подробностите ще бъдат разглеждани в следващите седмици и когато има готов документ, ще бъде обявен.
– Минималната възрастова група в състезанията по крос-кънтри (ХС) ще е 15-16г. Това ще даде възможност изграждането на млади колоездачи като състезатели да започва на по-ранен етап. За спускане и 4-крос минималната възраст остава 17г.

Няма да завършвам с фанфари, макар че имам своите вътрешни основания за надежда, че нещата ще потръгнат. Ще направя само един кратък коментар към хората с активно отношение към спортната страна на планинското колоездене: имате шанс, не го пропускайте!

За контакти с БКС:
Адрес:     Бул. „Васил Левски“ № 75, София, България
Телефон/Факс:     (+359 2) 866 2120
Телефон:     (+359 2) 963 2693
Факс:     (+359 2) 981 5728
Уеб-сайт:     http://ubcbg.org/

 

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>