Веломания – технически семинар 2005

Като представител на медия за колоездене имам възможността да присъствам на някои интересни „прояви”, които няма как да бъдат направени достъпни за широкия кръг любители на колоезденето, освен чрез отразяването в медиите. Проведеният на 30 ноември технически семинар на „Веломания” е типичен пример за подобна сбирка, на която екипът на фирмата демонстрира пред своите многобройни дилъри как е правилният начин да се обслужват някои от компонетите на Shimano и SR Suntour, които те внасят в България. Освeн това бяха представени и инструментите на Park Tool и смазките на Weldtite. Следват малко повече подробности в снимки и текст.

Първата част на семинара бе теоретична и включваше няколко лекции, посветени на: кодовете, чрез които дилърите да заявяват своите поръчки за продукти Shimano; поддръжката на SPD педали; колелата на Shimano; динамоглавините; поддръжката, ремонта и настройката на главините. После гостите бяха разделени на две групи – по една във всяка зала, където бяха практическите демонстрации. След „първия тур“ двете групи размениха местата си и инструментите и опита на механиците от Веломания влязоха в употреба за втори път. На демонстрациите присъстваха и техническите консултанти от Shimano Балкани Денис Цукалас и Костас Хандос, които също даваха ценни разяснения и отговаряха на „по-заплетените“ въпроси на гостите.


Любомир Тодоров първо разглоби напълно една задна главина, обръщайки внимание на „подводните камъни“, на които може да се натъкне човек при извършването на този ремонт и дори демонстрирайки някои от тях. Следващата му задача бе да покаже как се монтира безкамерна UST гума. Любо извърши всичко толкова бързо и нагледно, че мисля със снимките да спретна в бъдеще една малка статийка по въпроса.

(вдясно) Следващото упражнение бе разглобяване и сглобяване на педал. В другата зала пък Пламен Пенев занимаваше аудиторията с монтажа на велокомпютър Flight Deck на команди за планински и шосейни велосипеди.


Втората част от семинара бе посветена на обслужването на вилките на японската марка SR Suntour. Главно действащо лице тук бе г-н Кристиян Салман, ОЕМ координатор в Suntour Europe, отговарящ за техническата част. Трябва да призная, че бе истинско удоволствие да наблюдавам и слушам човек, който очевидно разбира от работата си и умее да обясни нещата не просто добре, но и забавно. За има-няма два часа Крис успя да разглоби напълно или частично четири вилки Suntour, да изтъкне най-често срещаните гаранционни проблеми и причините за тях и да отговори на въпросите на гостите. Последните от своя страна бяха изненадани и от някои „хитри“ инструменти, които г-н Салман имаше в куфарчето си.


(горе) Разбира се, инструментите Park Tool, Var и Shimano бяха важен „участник“ в проявата, както и смазките Weldtite.

(дясно) В края на семинара на гостите бяха раздадени дипломи, удостоверяващи участитето в него (т.е., че им е било казано и показано кое как трябва да правят).

(долу) За финал всеки имаше възможността да отпие чаша червено вино от подбрана реколта и да размени по някоя дума с приятни нему хора.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>