„Обратна връзка” – първият ……… български МТБ филм

Многоточието в заглавието може да бъде запълнено по толкова различни начини, че оставих на всеки сам да избере точната дума за себе си. За мен тя може би е „истински”! Бях сред малцината, които имаха удоволствието първи да гледат този „парещ още” български филм, посветен на спускането, фрийрайда и градското каране. Но защо го наричам „първият истински” и му отделям цяла статия? Долните редове ще отговорят на този въпрос…

На първо място, макар че си остава един некомерсиален продукт, филмът със сигурност излиза от категорията „любителски”. Казвам това от гледна точка на използваната снимачна техника, монтажа и, ако щете, замисъла и подхода. Автор на филма (а това в случая означава и оператор, и режисьор, и монтажист, че и други неща!) е Атанас Дойчев (AID Studio) – добре познато име за тези, които следят редовно българската видео продукция. Ако не сте от тях, но искате да наваксате, посетете btbg.net, където можете да видите някои от предишните му творения. Особено внимание обърнете на заглавията „Now We Are Free“ и „Turnovo Trial“. Може би след това и вие ще се съгласите, че те определено се отличават от останалите български МТБ продукции до момента. Затова не е чудно, че мнозина очакваха с нетърпение настоящия пълнометражен филм, съдържащ кадри от сезон 2005. Качеството на снимане и монтажът, по скромното ми (непрофесионално) мнение, са много по-близо до нивото на „западните” профи ленти, отколкото до любителските кадри, на които сме свикнали да виждаме българските колоездачи.

Като споменах думата пълнометражен, това не е първия такъв български филм. Дори от самия автор наскоро се появи Turnovo Trial, посветен на състезанието във В.Търново през 2005г., чиято продължителност е дори по-голяма отколкото на „Обратна връзка”. През 2004г. пък имаше филм, посветен на Bike Weekend-а, а още по-преди имаше един изцяло любителски. И все пак, „Обратна връзка” е първата продукция, която е посветена не на конкретно състезание, не на конкретно място или стил, а включва няколко секции с различни видове каране – състезанията по спускане над с.Храбрино и над Драгалевци, несъстезателно каране от Витоша, Боровец и Сопот и градско каране в София. Всеки пасаж е озвучен с отделна песен, а между тях има свързващи кадри, които са със самостоятелен сюжет и са много актуални – ще изненадат някои от посетителите на форума! Казано накратко, „Обратна връзка” отговаря на очакванията на много хора за точно такъв тип филм.

Още нещо, което е различно от досегашните български опити в тази област е, че „Обратна връзка” ще има своя официална премиера! Прожекцията ще е насочена към широката публика (т.е. достъпна за всеки). Тя ще е след средата на януари 2006г. и подробности за нея ще ви съобщим веднага щом станат напълно известни. Освен това филмът ще бъде разпространяван и в DVD формат, макар че дисковете няма да бъдат с обложка и кутийка (както казах, проектът е некомерсиален, т.е. разпространението ще бъде свободно и безплатно).

Може би на мнозина всичко прочетено дотук ще се стори приповдигнато, еуфорично, пресилено… Може и така да е, но все пак това е едно много добро, обещаващо начало! Знам, че ще се повторя, но нивото, което AID Studio демонстрира през 2005г. е наистина много по-високо от всичко, което сме виждали досега на родна почва. Разбира се, има какво още да се желае. Така например, филмът е късичък и на моменти се усеща, че Насо не е имал достатъчно кадри на разположение, но както сподели самият той, твърде малко от добрите ни спускачи са проявили желание да участват във времеемкия и съвсем нелек снимачен процес! Да не говорим за ограничения (личен на практика) бюджет, който не позволява кой знае какъв „географски размах” на снимането. Но това не е попречило на автора да сътвори филм без повтарящи се кадри, като дори ”засечките” с предишните му произведения са минимални.

А защо точно „Обратна връзка”? Няма да ви кажа, но ще разберете още в началото на филма. Ако искате да сте сред първите, които ще го гледат, не пропускайте премиерата и очаквайте информацията за нея!

Ще завърша с простичкото, но искрено: БРАВО!

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>