Как да настроим парчетата за педали с автомати

Настоящата статия е насочена към тези, които скоро са преминали към педали с автомати или смятат да го направят, и е свързана с друг материал, публикуван на страниците на сайта, а именно „От платформи към автомати“. В него споделих своите първоначални впечатления от използването на този тип педали, но без да навлизам в подробности за различните видове педали и обувки, нито пък за това как точно трябва да бъдат настроени парчетата спрямо подметката на обувката. Последното обаче е твърде важно, тъй като грешките могат да доведат до неприятни травми в колената, които и без друго са едно от чувствителните места при много колоездачи. Затова сега, в отделна статия, ви предлагам няколко основни съвета в тази насока.

Парчетата (скобите) са металните елементи, които се прикрепват към подметката на обувката и чрез които тя се закопчава към автомата. Има различни видове парчета, тъй като отделните производители използват различна форма и конструкция. На снимката горе тези отляво са Crank Brothers. Най-разпространени за момента са парчетата и педалите, съвместими със стандарта SPD на Shimano (в средата на снимката). Но, за да усложним нещата допълнително, ще отбележа, че дори в тази група има няколко разновидности, които позволяват различен ъгъл на откопчване например. След което, за да стане малко по-просто, забележете, че парчетата имат два отвора. В подметката на обувките също има поне една двойка отвори с резба (на снимката горе има две двойки, както е при повечето модели обувки). Макар че парчетата на различните производители варират като форма, тези два отвора винаги са еднакви, така че да има съвместимост между различните модели обувки и педали. Разбира се, това не винаги е достатъчно – понякога може да се наложи да изрежете част от подметката, за да може някои от по-нестандартните парчета да се използват нормално; друг път се налага да подложите пластини под скобата, за да я повдигнете малко. Двете двойки отвори на подметката могат да се местят по посока на пръстите или петата, а също така парчетата могат да бъдат закрепени под ъгъл. Кога и защо се налага това ще разберете в следващите редове…

На първо място ще отбележа, че информацията в статията е само основна, целта е тя да бъде достатъчна за правилно настройване на парчетата, така че да не навредите на ставите си, карайки с автомати. За съжаление в българските магазини няма специални уреди за точно измерване на особеностите на тялото и настройване от компетентни лица, но това не значи, че не можете да постигнете добър резултат и сами. В тази връзка трябва да се вслушате в две неща: 1) написаното тук като указания и съвети; 2) собственото си тяло! Второто е особено важно, тъй като човешкото тяло е доста сложна система и е трудно да се дадат напълно универсални правила за каквото и да е, свързано с него. Така че, още преди да прочетете съветите ми, имайте предвид, че ако въпреки спазването им усещате някакво неудобство, болки, неспецифична умора и т.н., значи най-вероятно нещо не е наред и трябва да потърсите източника му и да го отстраните.

Ако парчетата са разположени неправилно, това може да доведе до неправилно разпределение на тежестта върху частите на крака и/или до повтарящи се усуквания в областта на коленете и глезените, тъй като кракът ви при педалиране няма да може да заема естественото си положение. Точно заради това повечето от педалите с автомати имат т.нар. „въртеливо плаване“ (rotational float), което позволява стъпалото да бъде извъртано до определен ъгъл, като центърът на окръжността, по която става това, е парчето, респективно педалът. Но тази „екстра“ само добавя удобство и комфорт, а не замества правилното разполагане на парчетата!

Реклама

И така, откъде да започнете? По-лесно е първо да определите мястото на парчето в посока напред-назад. Тук правилото е добре познато – възглавничката на стъпалото ви (това е най-широката му част, преди палеца, която е издадена навътре) трябва да е разположена точно над оста на педала. Над възглавничката е разположена една от най-важните стави на ходилото ви. Сложете обувките на краката си, определете къде точно се пада ставата и ако трябва отбележете с маркер върху подметката. След това прикрепете парчетата към този чифт дупки, който ще ви позволи да постигнете по-лесно споменатата позиция (и двата чифта дупки в подметката могат да се местят по малко, така че първо избирате този от тях, който е по-близо до центъра на възглавничката на стъпалото, след което го премествате колкото е необходимо). Ако не сте сигурни къде точно е ставата, по-добре е да монтирате парчето по-назад, отколкото по-напред. По-късно можете да направите фини настройки. Имайте предвид и това, че за дисциплини, в които се набляга на карането надолу (спускане и ендуро), скобите често се разполагат малко по-назад от центъра на възглавничката, което осигурява повече стабилност на крака при спускане по силно пресечен терен.

Следващата стъпка изисква да определите какъв ъгъл на стъпката имате. Той може да е нулев (двете ви стъпала са успоредни), положителен (ходилата ви са разтворени при пръстите и събрани при петите) или отрицателен (ходилата са събрани при пръстите и разтворени при петите). Повечето хора имат положителен ъгъл на стъпката, но не всички. А и самият ъгъл може да е доста различен. Възможно е дори да имате различен ъгъл на двата крака!

Има много методи, които можете да използвате, за да определите какъв е ъгълът на стъпката ви:

– станете, походете малко, без да мислите за това и спрете. Погледнете краката си и вижте под какъв ъгъл са стъпалата ви, дали са разтворени откъм пръстите или не. Много или малко.

– същото може да наблюдавате и ако седнете на маса и отпуснете краката си надолу, леко разкрачени (около 20-30см).

– можете да проучите следите си, оставени в мокър пясък, сняг или пък с мокра подметка върху суха повърхност. Можете дори да помолите някой да очертае контурите на обувката ви на лист хартия, върху който сте стъпили.

След като установите какъв е ъгълът на всеки от краката ви (не е нужно да го измервате в градуси, макар че това би било от полза; все пак е достатъчно да добиете ясна визуална представа), трябва да настроите парчетата така, че когато се закопчаете за педалите в неутрално положение, т.е. без да местите крака си наляво-надясно, ходилата ви да са под същия ъгъл, под който са когато ходите или стоите спокойно на едно място. Ако не сте ги нагласили добре, краката ви ще недоволстват – ще усещате усукването или просто ще се чувствате неестествено при педалиране, но не разчитайте само на това, особено в началото, когато самото „връзване“ към педалите се усеща достатъчно странно. Възможно е да се наложи да направите няколко корекции, докато постигнете максимално прецизно разположение. При първите тестове наблюдавайте краката си при педалиране – погледнати отгоре, колената трябва да се движат във възможно най-вертикална равнина, без никакво „люлеене” в траекторията на колянната става. Ако трябва, накарайте някой да ви снима фронтално, за да се погледнете и „отстрани“. Когато нещата „заспят“, би било от полза да запазите по някакъв начин резултатите, например чрез нанасяне на контурите на подметките и точното място и ъгъл на парчетата върху лист хартия. Макар че, с нови обувки може да се наложи настройката да е малко по-различна.

Следващите картинки илюстрират каква (най-общо) трябва да е позицията на парчето спрямо подметката при нулев, положителен и отрицателен ъгъл на стъпката. 

Нулев ъгъл на стъпката
Нека приемем, че повечето производители правят подметките си така, че хората с нулева стъпка да трябва да разположат парчетата неутрално (макар че не е задължително да е така). Това ще рече парчетата да не са под ъгъл спрямо двата „улея“, в които се намират отворите за завиване на болтовете.
 
Положителен ъгъл на стъпката
Както казах, това е най-разпространеният случай, като самият ъгъл може да варира в голяма степен. Ако попадате в тази група хора, парчетата трябва да са под ъгъл, извъртяни със задния си край към външната страна на обувката.
 

Отрицателен ъгъл на стъпката
Ако стъпалата ви са събрани при пръстите и разтворени при петите (рядко срещано явление, но все пак го има), парчетата трябва да са под ъгъл и да са извъртяни със задния си край към вътрешната страна на обувката.

Предполагам, че картинките са достатъчно ясни, но за всеки случай ще отбележа, че черните черти маркират мислените линии, минаващи през средата на двата „улея“ за завиване на болтовете. Може би звучи малко сложно, но това е най-видимият ориентир върху подметката, който можете да използвате при настройката на парчетата. 


Възможни проблеми и тяхното отстраняване:

– Усещате изтръпване на пръстите или болки в свода на стъпалото и/или в глезена
Пробвайте да преместите крака малко по-напред спрямо оста на педала. Тези симптоми най-често сочат неправилно разпределение на тежестта при ходилото, в следствие на което тя пада повече върху пръстите, а петите увисват надолу. Възможно е и подметката да е по-гъвкава от необходимото.

– По време и след каране усещате болка в предната долна част на капачките на колената

Отново пробвайте да преместите стъпалото малко по-напред спрямо оста на педала. Въпросната болка често се получава вследствие на лошото разпределение на тежестта и увисването на петите, при което върху колената се съсредоточава по-голямо напрежение от поддържането на теглото на колоездача.

– Усещате движението на крака си по време на педалиране неестествено. Усещате болка в коляното по време или след каране, отстрани на капачката или вътре в ставата

Вероятно ъгълът на парчетата не е подходящ. Пробвайте да го увеличите или намалите, докато постигнете чувство за естествено движение при педалиране. Ако въпреки прецизната настройка проблемите продължават, опитайте с други педали, имащи повече rotational float.

Искам да изкажа специална благодарност към TOYAGA от Форума, който ми помогна за тази статия. Не забравяйте да прочетете и тази тема, в която пак той е направил много интересен и полезен анализ на видовете педали с автомати и обувки на пазара.


Още по темата…

Дотук ви представих в най-общи линии съветите, които могат да бъдат наречени „безспорни“ или „общоприети“. Но, както отбелязах още в самото начало, човешките тела са различни и е възможно при някои хора да са необходими допълнителни средства за постигане на оптимална позиция. Докато събирах информация за тази статия се учудих колко много са дребните неща, които могат да окажат влияние върху организма на един човек и по-конкретно върху ставите му. Например това, че предната част на стъпалото при повечето хора не е равна, а наклонена под определен ъгъл (най-често палецът е малко по-високо от малкия пръст, което се означава с термина varus. Обратното пък се нарича valgus). Според много източници тази особеност, която е напълно естествена за човека при ходене, може да доведе до „люлеене“ на колянната става при педалиране, което пък от своя страна може евентуално да доведе до травми в тази област. Предлагат се и продукти за решаването на този проблем – специфични подложки за парчетата или за стелките на обувките, с чиято помощ стъпалото се изравнява. От друга страна десетки хиляди колоездачи спортуват щастливо (с или без автомати) без дори да са чували за тези средства или без да изпитват необходимост от тях. Поради това (и поради липсата на личен опит в тази насока) ще се въздържа от коментар, но все пак ще ви насоча към две страници, където този проблем се разисква и се предлагат въпросните подложки. Първата е на адрес: www.bicyclefit.com/forefoot.htm Вторият адрес е част от сайта на Specialized, тъй като там тази особеност на стъпалото е залегнала в програмата им Body Geometry. За всеки, който иска да „задълбае“ в темата, интернет предлага доста информация.


Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>