Truvativ Hussefelt 2BG и Shiftguide

Реших да обединя тези два компонента (курбелите Truvativ 2BG и водача/успокоител за верига Truvativ Shiftguide) в един тест, защото те в голяма степен са проектирани да се използват заедно, или поне се предполага, че много потребители биха ги комбинирали, предвид карането, за което са предназначени. Но дори и да не го направите, предполагам, че ще ви е интересно да прочетете как се представиха през изминалия сезон, още повече, че през 2006г. остават актуални (макар че курбелите са обновени).


Truvativ Hussefelt 2BG

Ако се чудите какво означава съкращението BG, то няма нищо общо с името на нашата родина! Идва от BashGuard, т.е. предпазната плоча, която е на мястото на най-големия венец отпред. Именно това е основната особеност на този модел – две зъбчатки с 24/36 зъба и предпазна плоча от поликарбонат – материал, който вече се използва от почти всички известни производители на такива компоненти, заради лекотата, здравината и някои други полезни качества (например възможността по-добре да се плъзга по препятствието вместо да задере в него). Самите курбели пък са от алуминий 6061-Т6 със стоманени плочи (има и вариант с плочи 7075-Т6, който е малко по-скъп). Truvativ 2BG е предназначен за любителите на фрийрайда, както и за тези, които обичат супер-техничните участъци, дори и в ХС маршрутите и имат нужда от защита на предните зъбчатки. Най-често и логично е да срещнете този модел при ендуро байковете, готови да служат на собственика си както нагоре, така и надолу.

Броят на зъбите при двата венеца е внимателно подбран, така че да осигури максимален брой предавателни отношения и да не лиши ездача от възможности за добро ускорение. И все пак, за мнозина предавката 36х11 може да се окаже недостатъчна, било защото са много бързи по пресечен терен, или пък защото обичат да ускоряват по асфалтирани пътища колкото се може повече. Тъй като аз лично не попадам в нито една от двете категории (а мисля, че това се отнася и за немалка част от планинските колоездачи по принцип), досега не съм изпитвал липса на предавателно отношение в посока надолу. При 36х11 велосипедът спокойно може да се ускори с педалиране до над 40км/ч, а за повече обикновено се грижи наклонът. При изкачване най-ниската предавка (при мен) е 24х32 и също е напълно достатъчна за обичайните баири. Разбира се, имало е случаи, когато съм искал да ми е още малко по-леко и ако изпадате често в такива ситуации, намерете си задна касета 11-34 зъба. Единственият по-сериозен недостатък на комбинацията 24-36 зъба (напомням че най-често срещани са курбелите с 22-32-42/44) е, че може да доведе до проблеми с настройката при някои предни дерайльори. Дори с модела X-Gen на SRAM (чиято собственост е Truvativ) аз, като непрофесионален механик, трябваше да си поиграя доста, за да постигна добър резултат. От гледна точка на ХС карането, теглото на курбелите е високо (970 грама), но Hussefelt поначало не е ХС серия. Предназначението на този модел не е да катерите с него безкрайни или безумно стръмни наклони, а да се спускате по тях! И точно затова може да ви потрябва предпазната плоча. Като стана дума за нея, трябва да отбележа, че тя е по-тънка от модела за спускане например, което е направено най-вече за да се спести тегло. Логично е това да намалява и здравината й, но досега не съм я подлагал на удари, които да я застрашат. Затова пък съм сигурен, че дори да не преценя добре височината на някой праг или камък, зъбните колела няма да „го отнесат“, което е и основната идея, залегнала в разработката на този модел. Остава да добавя само това, че курбелите са за стандарта ISIS, който според създателите му (сред които и Truvativ) повишава здравината на оста на касетата и надежността на връзката между нея и курбела, в сравнение с „квадратния“ стандарт. И наистина, откакто съм ги монтирал, не съм имал никакви проблеми в това отношение – нито едно скръцване не е излязло от тази част на байка. Цената на курбелите е 129лв. (159лв. е вариантът с плочи от 7075-Т6). Като цяло, смятам, че това е един чудесен модел за тези, които карат и нагоре, но се нуждаят от защита на зъбните колела отпред.


Truvativ Shiftguide

Ако предпазните плочи се грижат зъбчатките да останат непокътнати при преминаване през силно пресечен терен, различни видове обтягащи устройства пречат на веригата да се лашка и да пада в същите тези случаи, защото подобни аварии могат да бъдат не само досадни, но и доста опасни. През 2005г. Truvativ представиха своя модел Shiftguide, чиято основна особеност е съвместимостта с два венеца отпред. Устройството се състои от три части: метална планка, която в средата се нанизва на средното движение; в единия й край се монтира горният предпазител, който трябва да пречи на веригата да пада на малкото колело, когато е на втория венец отпред; в другия й край се монтира ролката, чието въртене се улеснява от двата капсуловани лагера. Именно в ролката, която служи за успокоител на веригата, се крие и съвместимостта с две плочи. От снимката можете да видите как е оформена тя – има легло за веригата и една издигната над него част откъм гумата (бих я нарекъл стъпало, ако не ставаше дума за нещо кръгло!). Когато превключите от среден на малък венец, веригата се премества навътре и се качва на „стъпалото“. Важно е да спазвате инструкциите на производителя при монтажа на отделните части, защото в противен случай може да имате проблеми. Така например, ако горната част на водача е по-назад, веригата може да опира в нея при качването си от малък на среден венец, а пък при лош реглаж на ролката да не иска да се качи на по-високата й част. Веднъж като го настроите обаче (а това не представлява никаква трудност), Shiftguide-ът ще ви осигури необходимото спокойствие при каране. Като казвам спокойствие, имам предвид, че откакто съм с него, веригата ми нито веднъж не е падала. Вярно е, че не съм карал байк за спускане, с който пресеченият терен се гази на по-висока скорост, скоковете са по-големи и т.н., но този водач не е и предназначен за такова возило. Преди, когато бях без подобна джаджа, доста често по време на спускания намирах веригата си паднала на малкия венец или още по-навътре и Truvativ Shiftguide реши тези проблеми напълно. Нещо повече – с него колелото ми е много по-тихо, защото тракането на задния дерайльор намалява чувствително. Ако се притеснявате от съпротивлението, което създава ролката (а то е минимално благодарение на лагерите), можете просто да я сваляте, когато не ви трябва – това е лесно и се прави само с два шестограна. Единственият проблем, който имах с Truvativ Shiftguide бе, че единият лагер на ролката по едно време заяде (вероятно вследствие на калта и водоструйките през този сезон, но може да е било и фабричен дефект) и трябваше да го раздвижвам и смазвам. Всъщност, колелцето се въртеше и с блокиран лагер, но не толкова леко, както преди. Сега отново се върти нормално. Цената на Shiftguide е 79лв. На мнозина тя може да се стори висока за толкова прост механизъм, но това е всъщност един от плюсовете му (лесна поддръжка и монтаж). Хората, които имат нужда от подобно устройство, ще останат доволни от работата на този успокоител!

За контакти:
OneDistribution
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>