Rock Shox Pike SL

Pike и Reba бяха първите моделни линии на Rock Shox, използващи новата система за амортизация Motion Control, за която сме писали много пъти, но най-подробно тук. Новата технология постига висока ефективност с доста простичко устройство, с което заслужи високите оценки от различни източници и няма да сгрешим, ако кажем, че върна Rock Shox в един пазарен клас, от който мнозина вече бяха отписали американската марка. Затова не е учудващо, че през 2006г. по-голямата част от вилките на компанията, както и някои от задните й амортисьори, използват именно смекчаване Motion Control.

През 2005г. One Distribution доставиха за българския пазар най-евтиният вариант на Pike – модификацията SL, която е с Cr-Mo стержен и „вътрешен“ реглаж (става с шестогран и си е съвсем външен!) на прага за отключване. Цената на вилката е 799лв. и имах възможност да я карам от лятото насам в най-различни условия. През 2006г. този модел на пръв поглед вече не съществува, защото Rock Shox смениха имената на отделните модификации, замествайки ги с цифрови означения. Но не се безпокойте, тестът е напълно актуален, тъй като модификацията Pike 409 U-Turn за 2006г. е идентична с тестваната от нас вилка, с едно изключение – врътките за реглаж вече са метални (при SL са пластмасови). Мисля, че уточненията станаха достатъчно – време е да се съсредоточим върху по-същественото, а именно характеристиките и работата на Pike SL.

 


Pike SL е с магнезиеви монолитни долни тръби и арка, горни тръби от алуминий от серията 7000 с диаметър 32мм, кована корона от алуминий 6061 Т6 и хром-молибденов стержен с диаметър 1 1/8. Краката завършват отдолу с 20мм проходна ос Maxle, чиято основна особеност е закрепването – с единия си край оста се завива на резба в едното ухо, а от другата страна се стяга чрез ексцентриков лост. Това позволява бърз монтаж и демонтаж и е много по-удобно от завиването на шестогранни болтове. Всички модели Pike са предназначени само за дискови спирачки и са снабдени с уши за международния стандарт. Теглото на вилката, без да е рязан стерженът, е 2470 грама. Макар че на пръв поглед това изглежда много, като се отчетат ходът и предназначението на модела, започва да звучи съвсем приемливо! Всъщност, като най-евтина модификация, Pike SL е и най-тежка заради стоманения стержен. Ако търсите по-леко тегло при запазване на останалите характеристики, насочете се към някой от по-скъпите варианти – през 2006г. част от тях вече са и с пневматични пружини, което допълнително намалява грамажа до под 2кг!

Ходът на вилката е безстепенно регулируем от 95 до 140мм посредством системата U-Turn, добре позната от предишни модели на Rock Shox. Деленията, нанесени върху горната тръба, са много полезни и то не само за външния вид! Промяната на хода може да става и по време на движение, но във всички случаи не забравяйте, че това трябва да се прави при отключена вилка. Намаляването му втвърдява леко пружината и обратно. Врътката U-Turn е пластмасова с гумено покритие на места, целящо да осигури по-добро сцепление, особено при пипане с ръкавици. На мен лично предишната врътка (от 2004г.) ми харесваше повече, но и с тази се свиква бързо.

Другата важна врътка е тази за компресията и заключването (синята). Тя е изключително удобна, върти се лесно и има малък „ход“ (около 1/3 от цял оборот), което позволява бързо да преминете от отключен към заключен режим и обратно, дори и в движение. Това вероятно има и негативна страна – по-лошо дозиране на компресията, но, честно казано, нито веднъж не ми се наложи да използвам компресията, при положение че имах заключване, което не пречи на вилката да работи при среща с препятствие. За тези, които търсят максимално удобство, Rock Shox предлагат и комплект за дистанционно превключване с лостче от кормилото. В средата на синята врътка има и една златиста „тапичка“ – като я извадите и бръкнете вътре с шестогран №2.5, можете да променяте „вътрешно“ прага за отключване на вилката (т.нар. floodgate).

Вероятно основният въпрос, на който искате да получите отговор, е дали прословутият Motion Control работи… Да, и то много добре! Характерно за вилките на Rock Shox е, че в заключено положение остават 1-2см начален работещ ход, които се използват за т.нар. „sag“ (началното сгъване заради теглото на колоездача) и за минимално обиране на неравностите. Оттам нататък чрез настройката на прага за отключване можете да постигнете желания от вас резултат. Ако следвате указанията на производителя според теглото си, би трябвало да получите заключена вилка с твърда платформа, която ще се отключва при удари със средна или голяма сила. В тези случаи се долавя и известно забавяне в работата – първо усещате как гумата среща препятствието и след това вилката се отключва и се сгъва. Можете да „засилите“ платформата още повече, а може и да я намалите, както постъпих аз. Избрах си позиция, при която вилката да не поддава при каране на педали, но само толкова. Това я прави много по-стабилна при спринтиране и катерене в изправено положение, защото иначе първите 4-5см от хода потъват доста лесно. С тази настройка, макар и заключена, тя стана доста отзивчива, т.е. започна да се отключва по-бързо и при по-слаби удари. На практика вилката може да се кара по този начин, като се губи единствено „мекотата“ при дребните препятствия, но някои хора може дори съзнателно да потърсят точно такава работа (например за да потъва по-малко вилката при спиране). На мен ми се е случвало да подкарам надолу, забравяйки да отключа вилката и да се сетя за това чак по средата на пътя, просто защото тя си работи! Разбира се, използването на врътката е толкова лесно, че можете да смените режима почти винаги (това е трудно единствено ако теренът е стръмен и друсав, така че да не можете да пуснете кормилото с една ръка – тогава може да ви се прииска лостчето от кормилото).

В отключен режим и 140мм ход Pike SL работи много плавно и меко. (Имам късмет, че стандартната пружина е точно за хора с моето тегло. Ако сте от по-тежките, може да се наложи да я смените). Дори и при по-груби терени лекото и отзивчиво действие на вилката ви гарантират сигурен контрол върху предницата, а доброто тегло осигурява лесно управление и изтегляне във въздуха. Ходът на вилката е сравнително линеен и понякога стига края си след силен удар, което може да не допадне на хората, които карат по-грубо или агресивно. Все пак, 140мм не се изчерпват толкова лесно и мога да преброя „продънванията“ на пръстите на едната си ръка. Врътката за реглаж на връщането се намира отдолу на десния крак, т.е. трябва да клекнете, за да боравите с нея, и в интерес на истината не е най-удобната, която мога да си представя. Затова пък позволява фина настройка – от трите оборота, които може да направи, първите два осигуряват доста бързо връщане, докато в рамките на третото завъртане забавянето става по-осезаемо. Не мога да пропусна и полезността на системата U-Turn, която използвам при почти всяко каране. Тя позволява да приспособите вилката не само към различните терени, но и към различни велосипеди, ако се наложи. Конструкцията с 20мм ос е достатъчно стабилна, за да атакувате смело участъци с разбъркани камънаци, без да усетите сучене. Освен това проходната ос дава възможност и за спокойно използване на дискова спирачка с ротор 203мм.

Накратко, Pike SL обича агресивното каране и техничните терени и няма да ви разочарова в такива условия. Още по-хубаво е, че теглото на вилката няма да „натовари“ байка ви прекалено. Доколкото може да се говори за някакви кусури, те са съвсем дребни и в голяма степен субективни. Ако търсите здравина, стабилност, 140мм ход, добра работа и приемливо тегло, можете да си ги купите за 799лв.

За контакти:
OneDistribution
www.onedistribution.com

За разлика от предишни модели на Rock Shox, тук разграфяванията отговарят точно на хода, така че няма опасност да „пренавиете“ врътката за промяната му. А и винаги знаете ка точно сте я настроили! Към вилката получавате малък водач за бронята/маркуча на спирачката, който се прикрепя към арката чрез свинска опашка.

Какво може да не ви хареса? Тук вече ще стана доста взискателен… За врътката, регулираща връщането, споменах, че би могла да бъде и по-удобна. Проблем се появи и с врътката за промяна на хода, макар и чисто козметичен – гумените апликации се прокъсаха. За щастие, основата под тях е пластмасова, така че това по никакъв начин не се отразява на действието й. Още по-хубаво е, че през 2006г. всички регулатори на Pike ще са алуминиеви. Имайте предвид (това вече не е недостатък, а просто особеност), че в началото U-Turn системата е малко по-скована, т.е. врътката се движи по-трудно и й трябва малко време да се разработи леко (или поне при мен беше така). Освен това, когато сте скъсили хода докрай, може да се наложи първоначално да приложите малко повече сила, за да завъртите регулатора. Накрая, редно е да спомена, че много от вътрешните елементи на Pike са пластмасови, което на някои вдъхва известна несигурност. Същото се отнася и за силиконовите семеринги. Аз обаче нямам причини да се съмнявам в здравината на вилката, а с уплътнителите до момента нямам никакви проблеми, въпреки че не ги поддържам достатъчно старателно!

За контакти:
OneDistribution
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>