RAM Bikes и Rock Shox 2006 – първи впечатления

През месец октомври, в два хубави слънчеви есенни дни One Distribution организираха пробно каране на по-голямата част от моделната си линия за 2006г. Бяха поканени както представители на специализираните медии, така и дилъри на марката, включително и гости от Англия (както може би знаете, RAM Bikes вече се продават и там). Имах възможност да покарам всички нови модели, както и някои от досегашните, които не бях пробвал. Велосипедите бяха окомплектовани с много от новите компоненти на SRAM, Rock Shox, Avid и Truvativ, но аз ще наблегна най-вече на рамките и вилките, с уточнението, че дори и за тях едно каране, макар и много приятно, не е достатъчно за изграждане на завършено мнение, но все пак дава някаква насока. Действието се развиваше в района над ез.Панчарево, който изобилства от приятни пътеки, предлагащи доста разнообразен терен – от възможно най-леки до средно-технични участъци, позволяващи известно „заиграване” с моделите за по-агресивно каране. Велосипедите ще бъдат представени по реда, в който ги карах, след което ще има по няколко думи и за вилките Tora, Recon и Pike Air.

 


ХС ІІІ

XCountry е линия от байкове за едноименната дисциплина, която до момента включваше супер-леката твърда рамка XCountry (с тегло под 1300 грама) и модела XCountry ІІ със задно окачване, който представлява рамка с типична ХС геометрия и прилично тегло, чиято цена не би трябвало да пробие дупка в портфейла ви. За 2006г. обаче се обмисля добавянето и на този нов модел, при който нивото е вдигнато още повече, най-вече по отношение на теглото. Разбира се, това ще намери изражение в по-висока цена. Рамката е от алуминий 7005, с капсуловани лагери на всички стави на окачването, Horst link и, разбира се, заден амортисьор Rock Shox с пневматична пружина. Ходът на задницата е 90мм. Геометрията е оптимизирана за крос-кънтри с приятна извивка на горната тръба, осигуряваща по-голям просвет между нея и чатала на ездача. ХС ІІІ ще се предлага като рамка или готов велосипед в три размера.

Жребият ми отреди първо този велосипед, което обаче ме лиши от изкачването на най-стръмните баири върху него, защото първата част от карането включваше предимно по-леки изкачвания и спускане по не много трудна пътека. С други думи, не успях да подложа байка на всичко, за което е създаден. Първото, което прави впечатление при ХС ІІІ е лекотата – тя се усеща още при първите няколко оборота, които ме ускориха повече, отколкото съм свикнал. Последва приятното усещане при каране в седнало положение през леки неравности – окачването се грижи за тях, така че изобщо не бе нужно да подставам, както съм свикнал с твърдака си. Разбира се, отделих достатъчно на брой погледи, за да зяпам дали задницата се клати при педалиране и няма да ви залъгвам – наблюдава се малко клатене. Но наистина малко – говорим за не повече от 2-3мм от хода на задния амортисьор. Това клатене не го усещах при карането, само го виждах при внимателно вглеждане – нещо, което всъщност не е препоръчително да правите. Колкото по-гладък е теренът и колкото по-леки и плавни обороти поддържате, толкова по-слабо е движението на задницата, вероятно в някои случаи изобщо го няма. Можете да го доловите по-осезаемо единствено когато педалирате в изправено положение или пък ако оборотите ви са „по-тежки” и неравномерни. Като се има предвид, че XC ІІІ ще се окомплектова със заден амортисьор Rock Shox МС3 (с платформа Motion Control), може да се очаква, че педалирането ще е още по-добро! При спускане, наличието на „мека задница” веднага се превръща в плюс и дава увереност при преминаването на неравности. По-малкият ход на задницата придава на целия байк „състезателно усещане”, но във всички случаи е напълно достатъчен и добре работещ за дисциплината крос-кънтри. Задоволство от добрата работа на окачването споделиха и други колоездачи, по-опитни от мен по отношение на ХС велосипедите, които изпробваха рамката при по-сериозен терен и нагоре, и надолу. Ако карането ви включва само крос-кънтри, без залитания към по-агресивните стилове и най-трудните терени, XC ІІІ би ви паснал много добре!

ХС ІІ

Щафетата бе поета от по-евтиния „брат” в семейството, с рамка от алуминий 6061, четириставно окачване с Horst link и кобилици и пневматичен заден амортисор. И тук задният ход е 90мм, но както казах по-горе, XC ІІ е по-тежка, но и по-достъпна като цена. Геометрията ви поставя в удобна позиция за крос-кънтри, от която можете да атакувате смело и най-стръмните баири. За мен този модел бе много приятна изненада, тъй като не очаквах окачването му да работи толкова добре при педалиране. Дори и при по-трудни изкачвания, изправен на педали, рядко усещах някакво клатене на задницата. Тук вече нямаше условия да я наблюдавам внимателно, но ако има нежелано сгъване на окачването, то е минимално. Изглаждането на терена обаче, дори и при катерене, е съвсем осезаемо и доста полезно. При спускане важи напълно казаното за ХС ІІІ, с уточнението, че окачването на ХС ІІ може би е с една идея по-отзивчиво (от друга страна това може да се дължи на по-добра настройка на задния амортисьор за моите килограми).

АМ (All Mountain)

През 2006г. моделът AM е с нов преден триъгълник, при който тръбите от алуминий 6061 са ходроформирани за намаляване на теглото при запазване на здравината, а защо не и заради по-добрия външен вид. Графичният дизайн на надписите също е пипнат страхотно, макар че това си е субективно мнение. Иначе рамката остава с познатото четириставно окачване с кобилици и Horst link, което има регулируем ход 100/120/150мм. През 2006г. моделът ще се предлага в два варианта с пневматични задни амортисьори и различен монтаж. Имах възможност да карам и двата байка. По-евтиният е с вилка Rock Shox Tora 302 U-Turn, движение SRAM SX5/X.7 и спирачки Avid BB5, а за тези, които са готови да отделят повече пари, вторият вариант включва Rock Shox Pike 409 Dual Air, движение SRAM X.7, и спирачки Avid Juicy5, което намалява общото тегло на велосипеда.

Окачването на АМ се държи доста добре при педалиране със 150мм ход отзад. Разбира се, клатене на задницата има и то осезаемо повече в сравнение с ХС моделите, но в никой случай не е толкова много, че да пречи на нормалното каране. Качвал съм се на велосипеди и с по-малко ход отзад, чието окачване се сгъва доста повече. И все пак, АМ не е велосипед, проектиран за „закоравели” ХС колоездачи, т.е. ако искате да превземате баирите бързо, върнете се в горната част на статията. С този байк можете да изкачите всеки ХС маршрут (особено ако си поиграете и с настройката на хода отпред и отзад), но ще трябва да го направите бавно, спокойно и на ниски предавки. Стигнете ли веднъж до горе, бъдете готови да монтирате усмивка върху лицето си! AM е велосипед, който ще превърне спускането в безгрижно удоволствие дори и за най-неопитните, а в ръцете на по-агресивните колоездачи байкът може да премине и през най-трудните терени. Комбинацията от активно окачване, достатъчно ход и ниско тегло (в сравнение с байк за спускане/фрийрайд) правят АМ един много бърз и повратлив велосипед, с който можете да поставяте „рекорди” при спускането по любимите си ХС пътеки. За това помага и геометрията на рамката – тя е по-дълга в сравнение с тези за спускане, челният ъгъл също не е толкова малък и смяната на посоката на движение и изписването на остри завои се случват някак естествено. Предполагам, че написаното дотук, както и името на модела дават достатъчно ясна представа за кои хора е най-подходящ този байк.

FR

След успеха на този модел през 2005г., RAM Bikes са решили да го направят още по-добър! Промените започват от цвета и графиките, които придават на рамката „по-лек” външен вид, но най-съществената разлика идва от добавянето на люлееща се връзка между рамото на задницата и задния амортисьор. Това вероятно променя кривата на окачването и дава своя принос за подобряването на работата му. Освен това малките планки имат две позиции за закачане на амортисьора, с което можете да променяте хода от 180 на 200мм. Самият шок е Manitou Metel с пружина 300lbs/inch, т.е. по-мека от миналата година, което също допринася за чудесното обиране на неравностите.

Нямах търпение да подкарам този велосипед, с Rock Shox Boxxer Ride отпред. Разбира се, първо реших да видя дали може да се кара нагоре и как точно… Тук изненадата ми бе най-голяма, тъй като, въпреки мекотата и огромния ход, окачването почти не трепваше при педалиране. Може би ще ви прозвучи като рекламен трик, но задният амортисьор се сгъваше като при ХС байковете – 2-3мм, не повече. Със сигурност клатенето на задницата при FR e по-малко отколкото при AM например! Вероятно заслуга има и платформата на Metel-а. Разбира се, това продължава до момента, в който се изправите на педали, правейки неравномерни обороти – тогава ще усетите, че карате велосипед с доста приличен ход. Друг „сигнал” за това е т.нар. pedal feedback (връщане на педалите, предизвикато от опъна на веригата при сгъване на задницата), който се усеща при преминаване на по-големи препятствия с педалиране. Този ефект е нормален и често срещан при байкове с толкова ход, особено при някои от едноставните окачвания и не би трябвало да представлява особен проблем, освен ако не използвате велосипеда за крос-кънтри. Предвид чудесната работа на окачването, истинската „спирачка” по пътя нагоре е теглото на велосипеда. Всъщност, предназначението на FR съвсем не е да изкачва баири – тъкмо напротив! Това е рамка за спускане и фрийрайд и точно в тази среда байкът е в стихията си. Но възможността да се придвижвате на собствен ход по равни и дори нанагорни терени е голям плюс. И така, стигаме до спускането. За съжаление над Панчарево няма пътеки, които да са някакво сериозно предизвикателство за RAM FR. Байкът с лекота гази всичко, което тамошният терен може да предложи и ми вдъхна увереност на участъци, към които бих подходил доста по-предпазливо с по-неподходящ байк. Както и миналата година, много ми допадна компактният размер, който прави маневреността близка до тази на твърдака ми. Все пак ймайте предвид, че за да усетите пъргавостта на байка, наклонът трябва да е надолу и то отчетливо. На по-равни пътеки FR-ът е по-тромав от AM например, защото не се ускорява толкова лесно. Но надолу е просто неудържим!

Rock Shox Pike 409 Dual Air

Освен очевидните предимства, които предлага въздушната пружина, а именно по-ниско тегло и възможност за настройка според килограмите на колоездача, има и още едно – прогресивността на хода. Казано по-просто, в последните 2-3см вилката се втвърдява, което прави много по-трудно продънването й. Тези от вас, които са чели теста на Pike SL, публикуван на сайта, знаят, че при варианта с метални пружини ходът е доста линеен, така че ако това е проблем за вас, Pike Air може би е решението му. Има и един „недостатък” обаче – липсата на външен реглаж на хода (такава възможност има при U-Turn Air, но тези модификации са по-скъпи и едва ли ще ги видим на нашия пазар догодина). От гледна точка на работата, въздушният Pike, ако е добре настроен, не показва никакви недостатъци спрямо моделите с метална пружина – отзивчивостта към терена е чудесна, а предвид втвърдяването в края на хода, човек би могъл да направи вилката по-мека в началото за максимален комфорт при по-леки неравности. Да не забравяме и новите метални врътки – специално тази за реглаж на връщането е доста по-удобна от досегашната.

Rock Shox Recon 351

Това е по-скъпият вариант на този модел (Recon 327 е с предварително настроено смекчаване Motion Control и няма реглаж на компресията и заключване) и се предлага в модификации с метална пружина U-Turn или пневматична пружина Solo Air. Аз карах вилка от втория вид, нагласена на 100мм ход. Въпреки че Solo Air има само един вентил, през който се помпат едновременно позитивната и негативната камери, не бих казал, че това се отразява лошо на работата й. Честно казано, не усетих никаква съществена разлика между возията на Recon и Reba, която е с пружина Dual Air. И двете вилки работят чудесно за целите на ХС карането, но не забравяйте, че Recon може да бъде „вдигната” чак до 130мм, ако геометрията на колелото и стилът ви на каране го изискват. Разбира се, Recon е с по-високо тегло, но пък с по-ниска цена. Имате и възможност за ползване на V-спирачки.

Rock Shox Tora 302 U-Turn

Това бе третата нова вилка, която имах възможност да пробвам. Тя е без Motion Control (за разлика от Tora 318), което позволява цената й да „падне” до 440лв. Макар че Tora като моделна линия наследява Pilot, на практика вилката, за която става дума тук, прилича по-скоро на Psylo, при това на стероидна диета! Регулируем ход 85-130мм, 32мм горни тръби и същото маслено смекчаване. Една от разликите е, че при Tora горните тръби са от Cr-Mo стомана, което всъщност би трябвало да я прави още по-здрава, но и по-тежка. Когато я подкарах по бързата камениста пътека, веднага усетих ползата от прехвърлянето на технологии от предишни модели към настоящи от по-нисък клас. За 440лв. Tora 302 е една чудесно работеща вилка, с достатъчно ход, която уверено преминава през изровени канавки и безразборно наредени камъни (особено в комбинация с рамка като АМ).


Ако горните редове са ви заинтригували, със сигурност ще искате да разберете и колко струват новите велосипеди. One Distribution ни предостави списък с окомплектовката на велосипедите за 2006г. (липсват само двата модела за спускане – DH и DHX), но имайте предвид, че цените в него са предварителни, т.е. може да претърпят промени.

Модел
Размери
Окачване
Спирачки
Движение и др. компоненти
Цена

RAM HT1
16,18, 20
RS Judy J1
Avid SD3
SRAM 3.0, Truvativ X-Flow, Truvativ XR
599

RAM HT2
вариант 2
17,19,21
RS Judy J2
Avid SD3
SRAM SX4, Truvativ IsoFlow, Truvativ XR
739

RAM HT2
вариант 1
17,19,21
RS Judy J3
Avid BB5
SRAM SX5/X.7, Truvativ FiveD-A1, TruvativXR
999

RAM XCountry
18,5
20,5
RS Reba SL
Avid Juicy5
SRAM X.7, Truvativ FireX-A1 GXP, Truvativ TEAM
2099

RAM XC2
вариант 2
16,5
18,5
20,5
RS Judy J4, RS BAR
Avid SD5
SRAM SX5/X.7, Truvativ FiveD-A1, Truvativ XR
1299

RAM XC2
вариант 1
16,5
18,5
20,5
Recon 351 Air, RS BAR
Avid Juicy5
SRAM X.7, Truvativ FireX-A1 GXP, Truvativ TEAM
2099

RAM XC3
16,5
18,5
20,5
RS Reba Race, RS MC3.1
Avid Juicy5
SRAM X.7/X.9, Truvativ FireX-A1 GXP, TruvativTEAM
2999

RAM 4x
14,16
RS Tora 302 U-Turn
Avid BB5
SRAM SX5/X.7, Truvativ Hussefelt 2BG HWTZ, Truvativ Hussefelt
1399

RAM Urbn
15
RS Pike 409 U-Turn
Avid BB7
SRAM X.7, Truvativ Hussefelt DH4 HWTZ, Truvativ Hussefelt
1999

RAM AM
вариант 2
17,18,19
RS Tora 302 U-Turn, RS Pearl 3.1
Avid BB5
SRAM SX5/X.7, Truvativ Blaze-A1, Truvativ XR
1749

RAM AM
вариант 1
17,18,19
RS Pike 409 Dual Air, RS Pearl 3.1
Avid Juicy5
SRAM X.7, Truvativ Hussefelt-A1 HWTZ, Truvativ TEAM
2599

RAM FR
17,18
Marzocchi 66VF/
RS BOXXER Ride, Manitou Metel RP
Avid Juicy5
SRAM X.7, Truvativ Hussefelt 2BG HWTZ
3699

За контакти:
www.ram-bikes.com
www.onedistribution.com
One Distribution Ltd.

Коментари във форума

Етикети: , , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>