Avid BBDB7

Avid BBDB7 е спирачка, за която е писано и говорено толкова много, че по едно време сериозно се чудех дали има смисъл да пиша този тест, тъй като едва ли ще добавя нещо ново за редовните читатели на сайта и форумите му. Няма да сгреша, ако кажа, че BBDB7 (това е новото й име, което я отличава от по-евтиния модел BBDB5, който се появи миналата година) спечели на Avid заслужена слава на пазара на дискови спирачки още преди да се появи хидравличният модел Juicy. Това може би е единствената механична дискова спирачка, която в различните тестове бива сравнявана директно с хидравличните модели на конкурентите си, без да им отстъпва. Всъщност „проблемът“ не е толкова в многото изписани неща, колкото в постоянството на оценките, които този продукт получава от няколко години насам, независимо дали от обикновени потребители или от тестове в специализираните издания. Нашата оценка не е по-различа. Въпреки това, още едно мнение по въпроса едва ли ще е излишно, още повече, че през този сезон имах възможност да пробвам два комплекта такива спирачки и добих впечатления и от трите размера ротори – 160мм, 185мм и 203мм. С първия размер карах спирачката като задна, а с другите два като предна. Във всички случаи я бях комбинирал с лостчета Avid SD7 и брони Jagwire KEB.

Какво има в кутията…

Когато Avid Ball Bearing Disc Brake се появи на пазара преди години, тя включваше много нововъведения, които я отличаваха от конкурентите й и допринасяха за отличната й работа. Доказателство за сполучливостта на тази спирачка е фактът, че през годините тя почти не се промени, освен 2-3 леки доизпипвания. Ето основните й характеристики:

Както подсказва името (BBDB е съкращение от Ball Bearing Disc Brake), въртенето на рамото, което мести буталото с подвижната накладка, се улеснява чрез използването на лагери, което допринася за лекото действие на спирачката. Теглото на BBDB7 е 360 грама (+/- 10 грама в зависимост от размера на диска. Задната е с няколко грама повече и заради преходника. Не се включва теглото на лостчетата.) Един от най-съществените плюсове на тази спирачка е възможността да регулирате и двете накладки – както подвижната, така и неподвижната. Още по-хубаво е, че за тази операция не са ви нужни инструменти – всичко се извършва с помощта на червените врътки, които са удобни, независимо дали ги въртите с голи ръце или с ръкавици. Така лесно можете да компенсирате износването на накладките, без да е нужно да променяте положението на спирачния апарат. Закрепването на последния към преходника, който е стандартна част от комплекта (или направо към ушите на вилката, ако тя е за Post Mount) става чрез болтове и специални конусни шайби, които Avid наричат CPS (Caliper Positioning System). Те позволяват апаратът да се мести в повече от една равнина, така че да се осигури успоредност на накладките спрямо диска независимо от прецизността на ушите на вилката. Принципът е подобен на този при накладките на повечето V-спирачки и позволява бързо, прецизно и лесно фиксиране на спирачката към вилката. Настройваемостта на BBDB7 не свършва дотук – имате и едно малко болтче за шестогран 2.5, с което можете да натягате или отпускате пружината при рамото на спирачния апарат, което се отразява на лекотата, с която трябва да натискате лостчето. Накладките също се сменят без инструменти, което е поредният плюс от гл.т. на удобство. Освен всичко друго, спирачката има и доста уплътнения, така че влагата и мръсотията да не проникват лесно в критичните места. Цената на базовия вариант с диск 160мм е 199лв., а за по-големите ротори ще трябва да приготвите съответно 219лв. (185мм) и 249лв. (203мм).

160мм
Макар че тествах 160 милиметровия ротор само отзад, дори и с него BBDB7 показа достатъчно спирачна сила, така че в този вариант мога съвсем спокойно да я препоръчам и за предна, ако карате крос-кънтри. Действието й е леко и приятно. Както повечето спирачки със 160мм ротор, BBDB7 загрява при по-сериозни спускания. За разлика от повечето си конкуренти обаче, загряването засяга спирачната сила в много по-малка степен. Усеща се съвсем леко „втвърдяване“ в лостчето, но трябва да се потрудите доста, за да я прегреете до степен да се влоши спирането осезаемо. Аз, карайки я отзад, не успях да направя това. Все пак, ако карате по-агресивно, насочете се към 185мм ротор отпред. За отзад обаче бих препоръчал 160мм в почти всички случаи, защото спирачката дори с такъв диск е доста мощна и не е трудно да блокирате задното колело, а това, както е известно, не е най-добрата техника на каране. Освен това по-малкият диаметър на диска го прави по-устойчив на усукване и по-защитен от камъни и други опасности.

185мм
Наличието на този размер диск при спирачките на Avid e голям плюс, защото той позволява на много хора да намерят спирачката, която търсят. В сравнение със 160мм диск увеличението на спирачната сила е около 15%, което, повярвайте ми, не е никак малко! Със 185 милиметровия диск можете да спирате безпроблемно с един пръст, независимо от наклона. Загряването също намалява дотолкова, че става почти невъзможно да усетите недостиг на спирачна сила, дори и при продължителни спускания със задействана спирачка. По мое мнение в този вариант спирачката е идеален избор за любителите на по-агресивното ХС каране, както и за тези, чиито килограми са в повече. Всъщност, силата й е напълно достатъчна и за тези, които практикуват спускане и фрийрайд, особено ако го правят по-спокойно и предпазливо.

203мм
С най-големия ротор BBDB7 спира толкова силно, че е напълно достатъчна за спускане, фрийрайд и изобщо навсякъде, където се нуждаете от максимална мощ. Честно казано, на моменти мощта на спирачката е плашеща и по-неопитните колоездачи може дори да изпитат затруднения в началото с овладяването на байка при рязко спиране. Ако ползвате 203мм ротор, не ви препоръчвам да го правите с гуми, по-малки от 2.35 – площта им може да се окаже недостатъчна и да изпитвате нестабилност по време на спиране. Разбира се, в този вариант и загряването е най-малко – само веднъж успях да нагрея системата толкова, че да усетя влошаване в спирането. Това стана след няколко километра технично спускане, при което почти постоянно бях „на спирачки“ и две-три минути почивка бяха напълно достатъчни да се охлади и да възвърне нормалната си спирачна сила. Казано кратко и ясно, BBDB7 с 203мм ротор е спирачка за спускане и фрийрайд, напълно равностойна като сила на хидравличните си конкуренти от другите марки. Имайте предвид, че 203 милиметровият диск се криви по-лесно, така че от време на време ще го чувате да дращи по неподвижната накладка – това си е нормално и не бива да ви притеснява.

Още общи приказки…

В упътването е отбелязано, че спирачката се разработва след 30-40 пълни спирания. Не съм ги броил, но още в рамките на първото каране BBDB7 започва да осигурява достатъчно спирачна мощ, а след 2-3 карания се разработва напълно.

Накладките изглеждат държеливи, в моите има още много живот. Ако не карате твърде натоварващо за спирачките (т.е. да ги ползвате постоянно), твърде много (като годишен пробег) или в твърде лоши условия (кални карания) може да разчитате, че ще изкарате с един комплект накладки повече от един сезон.

Като споменах за кални карания, аз лично не изпитах влошаване на спирането при намокрен диск и накладки. Все пак, в някои случаи водата може да се окаже проблем, особено ако е смесена с песъчинки и спирачката е подложена на подобна атака по-продължително време.

Има ли все пак някакви недостатъци тази спирачка? Трудно ми е да открия такива. Единственият проблем, който имах с един от четирите спирачни апарата, които ползвам е, че при единият от тях врътката за неподвижната накладка в началото заяждаше, но няколко „развъртания“ оправиха нещата.

Освен това, като всяка механична спирачка, и тази има нужда от профилактика на жилата и броните, защото замърсяването и „наводняването“ им водят до влошаване на усещането в лостчето. Разбира се, това не е недостатък, а нормално изискване за поддръжка.

Мнозина намират спирачката за зле модулирана, твърде ковяща. Вярно е, че BBDB7 спира рязко (особено с големите дискове), но съм склонен да търся причината най-вече в силата й. Не забравяйте за добрите възможности за настройка (особено ако използвате регулируеми лостчета), които позволяват да нагласите спирачката според предпочитанията си. Все пак, има и известна разлика в усещането при стискане на лостчето, ако сравняваме BBDB7 с хидравличните спирачки. Макар и равностойни като сила, хидравликите като че ли имат малко по-плавно, „по-мазно“ действие, което на мнозина би допаднало повече. Тук обаче навлизаме в темата „механични или хидравлични спирачки?“ – избор, който всеки трябва да направи според собствените си предпочитания. Всъщност, Avid е сред малкото спирачки, които наистина свеждат избора точно до това, без да се притеснявате за спирачната сила и настройваемостта. Това оправдава и цената й, която е като на някои хидравлични модели, но личното ми мнение е, че тази спирачка напълно заслужава парите, които ще дадете за нея. Без преувеличение мога да кажа, че BBDB7 е най-добрата механична дискова спирачка, която съм пробвал!

За контакти:
OneDistribution
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>