Shimano BR-M465

BR-M465 и BR-M495 са два нови модела дискови спирачки на Shimano, предназначени за „recreational riding“ – понятие, зад което обикновено стоят компонентите от по-нисък клас, които са достъпни като цена и са предназначени за любителско каране без сериозни натоварвания за колелото и ездача му. Макар и извън моделните серии на Shimano, новите спирачки се асоциират с групите Acera, Alivio и Deore. Между двата нови модела има много общи неща, на практика те са почти идентични, но М495 е малко по-скъпа спирачка, защото е с по-загладен дизайн и с 46 грама по-лека. Другата разлика е, че стандартно тя идва с друг модел накладки. Освен това, макар да няма официално разграничение в тази насока, M495 e продуктът за крайния пазар, докато М465 е по-икономичен вариант, замислен за вграждане в готови велосипеди. Направих тази съпоставка поради факта, че почти всичко, написано в долните редове за М465, важи и за М495.

Двете спирачки са „наследници“ на известната у нас М475, но още по-точно би било да се каже, че са продължители на модела Deore BR-M 515 от предишните години, но имат много подобрения спрямо предшествениците си и „Веломания“ЕООД, официален дистрибутор на Shimano за България, любезно ни предостави новият модел за тестване. Ето какво мислим ние…

 

Преди да премина към същинската част, няколко уточнения:

– получих спирачката заедно с предна главина HB-495 за Center Lock. По време на теста главината се държа чудесно и напълно безпроблемно, въпреки че имаше доста километри зад гърба си преди да попадне в мои ръце. На практика главините HB-495/FH-495 са от класа на компонентите Deore, а това, че са съвместими със закрепването на ротора на шлици (Center Lock), в комбинация с ниската цена, ги прави много добър избор за хора, желаещи да ползват спирачките на Shimano от по-висок клас, които не могат да си позволят едновременно с това и по-скъпи главини.

– получих спирачката в разработен вид, т.е. карана. Затова не мога да дам оценка за периода на първоначално сработване на диска и накладките, както и за износоустойчивостта на накладките. Специално за второто си струва да отбележа, че човекът, карал спирачката преди мен, смята 60-80км каране за нормална разходка, така че й беше навъртял доста километри в разнообразни условия. Въпреки това накладките имаха още много живот, който аз също не успях да стопя за месец каране. Накратко, в тази насока мнението ми е положително.

– Нямах възможност да измеря точното тегло на спирачката, а Shimano все още не са посочили каталожно тегло. Във всички случаи не може да се очаква апаратът плюс диска да надвишат 450 грама.

– Комбинирахме спирачката с лостчета Avid SD-7, които безспорно са едни от най-добрите, които могат да се намерят на нашия пазар. Разбира се, това вероятно е довело до плюсове в работата на тествания модел, но и това заключение не бива да се абсолютизира. Имах възможността да пробвам съвсем за кратко същата спирачка, комбинирана с много по-евтини лостчета – изненадващо, но тя спираше по-рязко и силно от „моята“.

– поради особеностите на родния пазар, на който хората често си купуват компоненти с по-ниска цена, възнамерявайки съзнателно да ги ползват извън предназначението им (примерно спирачка за ХС да се кара предимно на спускане), разделих теста на М465 на две части – в първата съм оценил спирачката според посоченото от Shimano предназначение, което според мен е коректният подход. Във втората част съм споделил впечатленията си от спирачката при ползване извън предназначението й. Направих го, защото знам, че и много други хора ще подходят именно по този начин, без да се замислят дали очакванията им са оправдани. Не забравяйте, че производителят не може да носи отговорност за поведението на продуктите си, когато те се ползват извън предписаното от него – точно затова отделихме тази втора част от същинския тест на продукта.


Част 1

С BR-M465 Shimano се опитват да предложат много неща на достъпна цена. Подобренията в сравнение с предшественика М475 са в следните насоки:

Дискът, с диаметър 160мм, е по-добре вентилиран и е изработен от по-високоякостна и закалена стомана. Той е предназначен само за органични накладки (на англ. resin), с каквито е оборудвана М465. Най-същественото обаче е, че дискът е за стандарта Center Lock, т.е. закрепва се към главината чрез шлици. Досега този стандарт намираше приложение само в горните класове на Shimano – той предлага както някои технически предимства, така и възможност за цялостно намаляване на теглото на спирачната система. Разбира се, това прави спирачката несъвместима с използвания от останалите производители стандарт с 6 болта.

Спирачният апарат е с обновен дизайн. Най-същественото подобрение при него е, че позволява реглаж и на двете накладки. Настройката се осъществява с шестогран 3мм. Спирачният апарат е съвместим както с международния стандарт, така и с Post Mount. Монтирането и настройката на спирачката са елементарни, а възможността за регулиране и на двете накладки позволява по-лесно да постигнете максималната й ефективност и да я поддържате лесно, когато накладките започнат да се износват. Самите накладки също се сменят лесно, макар че е необходимо да използвате клещи, т.е. процедурата не става без инструменти.

Ето, че стигаме и до въпроса как се държи спирачката при каране в планината? Постарахме се да подложим продукта на най-разнообразно каране, за да отговорим. М465 показа добро поведение и спирачна сила, напълно достатъчна за ненатоварващо каране в планината. Това ще рече, че при ХС каране, с умерено бърза скорост и по умерено стръмни наклони спирачката върши своята работа добре – спира. В сравнение със спирачките от висок клас (механични и най-вече хидравличните), лостчето се усещаше „по-тежко“ и заковаването на място с един пръст е трудно, но въпреки това рядко прибягвах до спиране с два пръста, защото и с един скоростта се намалява достатъчно ефективно. И в двата случая спирането е по-добро, отколкото при V-образните спирачки от нисък и среден клас, които съм пробвал (и спрямо които тази се явява логично надграждане). Недостиг на спирачна сила усещах най-вече при по-високи скорости – в тези случаи, ако се наложи да спрете рязко, е най-добре да го направите с два пръста, защото с един трудно ще натиснете лостчето толкова силно. При технични участъци, както и при стръмни, но не много дълги нанадолнища, М465 също беше на ниво. На подобни терени липсата на ковяща рязкост може дори да се окаже предимство за по-неуверените карачи. Ако обаче техничните спускания са с голяма дължина и/или постоянно стръмен наклон, така че да се налага да спирате почти непрекъснато, спирачката започва да загрява и лостчето се „втвърдява“, а спирачната сила намалява. Разбира се, ефектът е лесно обясним, като се има предвид, че дискът е с диаметър 160мм. Намаляване на спирачната сила се усеща и при каране в мокри условия – тогава лостчето малко „омеква“ и може да се наложи да го стискате с два пръста. Все пак, точно в подобни ситуации М465 блести пред V-образните спирачки, повечето от които почти престават да действат, но изостава от високия клас продукти, при които наличието на вода не оказва особено влияние.

Ако трябва да обощя накратко, М465 спира, но без да има заковаващата сила на хубавите хидравлични спирачки. Затова тя не е подходяща за „по-лудите глави“, които гонят максималната скорост винаги, когато наклонът се объне надолу. Всъщност, Shimano не насочват този продукт към тях, а към тези, които се придържат към по-спокойно каране и нямат нужда от най-силните спирачки на пазара. За тях М465 осигурява достатъчно спирачна мощ и всички предимства на дисковите спирачки плюс простотата на механизма с жило. С известни уговорки, спирачката може да свърши работа и на по-агресивни колоездачи, които желаят да заменят V-образните спирачки с дискове, но разполагат със скромен бюджет – в този случай М465 има отчетливи предимства, но все пак това е компромис, който е по-добре да избегнете. Ако карането ви изисква повече спирачна мощ, по-добре се ориентирайте към хидравличните модели на Shimano от по-горните класове. Да не забравяме и ниската цена! Трудно (ако изобщо е възможно) ще намерите дискова спирачка с цена 57лв., която да може да се похвали с характеристиките на японския продукт. Добрата новина от Shimano е, че през 2006г. М465 ще сепредлага и с диск 180мм – този вариант ще направи спирачната сила и охлаждането по-добри.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com


Част 2

Въпреки, че е неразумно спирачки за крос-кънтри, особено такива от по-нисък клас, да се използват при спускане и фрийрайд, в България много хора правят точно това, най-вече поради невъзможност да си купят по-скъпите модели за тези видове каране. Затова пробвахме М465 и на такива карания, въпреки че те излизат напълно от предназначението, посочено от производителя. Става въпрос за дълги карания надолу, по терени със среден и голям наклон и/или с множество препятствия. В тези условия спирачната сила на М465, както и на повечето спирачки със 160мм дискове, не е достатъчна. За прегряването при по-продължително спиране споменах още в първата част – ако карате само надолу, ще го усещате доста често и ще трябва да спирате с два пръста.

Ако все пак решите да ползвате М465 за такива видове карания, не е зле да обмислите някои модификации. Разбира се, те не са предвидени от производителя, но вече приехме, че тази част е за тези, които така или иначе няма да спазят оригиналното предназначение на продукта. Става въпрос за комбинирането на спирачката с друг ротор, с по-голям диаметър, например 203мм. Това едновременно ще увеличи спирачната мощ и ще намали загряването на системата. Най-логично е да използвате Center Lock диск за спирачка Hone и съответен преходник за спирачния апарат. Ако добавите и споменатите долу полуметални накладки, ефектът би трябвало да е още по-добър. Все пак имайте предвид, че тези съвети са само теоретични, т.е. не сме ги прилагали върху тестваната от нас спирачка.

Един възможен ъпгрейд на М465 е смяната на накладките с полуметални. „Веломания“ предлагат такива от външен производител, но имайте предвид, че те не са препоръчителни за ротора на спирачката, който е само за органични накладки. Все пак тествахме продукта и с тях. Положителният резултат беше повишаване на рязкостта и силата на спиране, не много, но все пак отчетливо. Като недостатък обаче се яви по-лесното прегряване на спирачките. Вероятно и износването на диска ще е по-бързо. Затова не бих препоръчал да използвате полуметални/метални накладки с оригиналния спирачен диск, а само с някой по-голям, както споменах в предишния абзац.


Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>