Manitou 2006 – R7, S-Type, Travis, Revox

След като в последните 2 години Manitou направиха чудесни дългоходови вилки за ендуро велосипеди – сериите Minute и Nixon, дойде редът и на ХС моделите с главен приоритет ниското тегло. С други думи, досегашните Scareb ще отстъпят през 2006г. мястото си на R-Seven (R7 за по-кратко). Има и нов лек заден амортисьор – S-Type. А пък за спускачите новината е, че легендарният модел Dorado, една от най-добрите DH вилки на пазара, отстъпва място на нов продукт, наречен Travis, а заедно с него бе представен и нов заден амортисьор. Така Manitou на практика сменят „най-състезателните“ си модели.
Вилките R7 са разработвани от екипа на Manitou в продължение на две години и имат подобрения както в конструкцията и дизайна, така и във „вътрешностите“. Диаметърът на подпорите е увеличен на 30мм, което би трябвало да донесе по-голяма устойчивост на усукване. В тази насока са и промените, направени в долните тръби, арката и короната на R7. Те целят усилване в точките, където това е необходимо и спестяване на тегло от другите места, където не са съсредоточени големи натоварвания. Като цяло, новите вилки са със 100 грама по-леки от аналогичните модели Scareb. А последните, както е известно, не са никак тежки!

Промените обаче не са само външни. В R7 намираме и нова платформена система за маслено смекчаване. В основата й стои новата клапа Snap Valve, при която платформата е още по-силно изразена, но едновременно с това е увеличена чувствителността към малки неравности. При Snap Valve усилието, необходимо за отваряне на клапата е по-голямо от това, което е нужно за затврянето й впоследствие. Така вилката, веднъж отключена, става по-отзивчива докато теренът се изглади. Интересното е, че новото смекчаване ще е само един от възможните пълнежи при повечето модели R7. Те ще се прадлагат и във варианти с TPC, Platform Plus и Fluid Flow. Ето какви точно са опциите:

– R7 Comp: 1405гр. целево тегло; Fluid Flow, TPC, Platform Plus или Snap Valve смекчаване; възможност за IT (система за безстепенна промяна на хода); външен реглаж на връщането и твърдостта на въздушната пружина.
– R7 Elite: 1360гр. целево тегло; Platform Plus или Snap Valve смекчаване; възможност за IT; външен реглаж на връщането, платформата и твърдостта на въздушната пружина.
– R7 Super: 1360гр. целево тегло; TPC смекчаване със заключване; възможност за IT; външен реглаж на връщането и твърдостта на въздушната пружина.
– R7 Platinum: 1315гр. целево тегло; титанова негативна пружина, Snap Valve смекчаване; възможност за IT; външен реглаж на връщането, платформата и твърдостта на въздушната пружина.


За 2006г. Manitou имат и нов пневматичен заден амортисьор, S-Type. Той също е за ХС, а теглото е със 108 грама по-ниско в сравнение с SPV 3-way. Обемът на въздушната пружина е намален, което води до повече прогресивност. Поработено е и върху платформеното смекчаване.

Ще има два модела:
S-Type SRL: 200гр. целево тегло; Platform Plus смекчаване със заключване; външен реглаж на връщането и твърдостта на въздушната пружина.
S-Type SR SPV: 200гр. целево тегло; SPV 3-Way смекчаване; външен реглаж на връщането, платформата и твърдостта на въздушната пружина.


Може би най-интересното при новата линия от вилки Travis е, че тя включва и еднокоронни модели с 203мм (8 инча) ход, колкото е и при двукоронните. Но това далеч не е всичко. За разлика от Dorado, вилките Travis не са обърнати. Горните тръби са с диаметър 34мм, анодизирани в черно. Долните тръби са от магнезиева сплав. Арката е параболична, по-вертикална (в сравнение с Sherman например) и овализирана – всичко това цели постигането на повече устойчивост на усукване и намаляване на теглото (прави впечатление, че подходът е като при R7, само че пропорциите са други). Долният край на краката е свален под нивото на 20мм ос, за да се намали разстоянието от оста до короната. Самата 20мм ос при някои от моделите може да се демонтира без инструменти. Travis са съвместими с гуми до 2.8. При двукоронните вилки се предлага и лапа с директен захват към горната корона и дължина 45 или 65мм. Външните регулатори на всички модели са метални.

Travis са екипирани и с нова система на маслено смекчване, наречена Intrinsic. Както се досещате, тя е доразвитие на SPV, основните критики към която бяха за недостатъчна отзивчивост към малки неравности. Затова при Intrinsic платформата е значително намалена в началната част от хода, като на практика основната функция остава тази срещу продънвенето на вилката при силни удари. SPV клапата вече не е под въздушно налягане, а е с метална пружина. Освен това масленото смекчаване е отделено в патрон, а пък смазването на вилката е чрез маслена баня – на практика за мазането на краката има масло, различно от това за хидравликата.

На пазара ще се появят 4 модела Travis:
Single 150 – еднокоронна, 150мм ход, смекчаване TPC Plus, обикновена 20мм проходна ос
Single Intrinsic 180/203 – еднокоронна, 180/203мм ход, смекчаване Intrinsic, 20мм проходна ос, демонтираща се без инструменти
Triple Intrinsic 180/203 – двукоронна, 180/203мм ход, смекчаване Intrinsic, 20мм проходна ос, демонтираща се без инструменти
Triple Ti Intrinsic 180/203 – двукоронна, 180/203мм ход, смекчаване Intrinsic, титанова пружина, 20мм проходна ос, демонтираща се без инструменти

Теглото на еднокоронните модели е около 3кг., а на двукоронните около 3,2кг.
„В комплект“ към Travis Manitou пускат на пазара и новият заден амортисьор Revox. Сърцето на новия шок е смекчаването Intrinsic, за което стана дума по-горе. Стандартно той ще се предлага с титанова пружина, за която manitou твърдят, че е със 100гр. по-лека от тези на конкуренцията. Дължината на Revox е цели 254мм, а ходът на буталото 3,5 инча (т.е. почти 9см). Новият шок има възможност за 6 различни настройки, като всички те са външни и се извършват без помощта на инструменти.

Коментари във форума

Етикети: , , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>