Rock Shox 2006

През пролетта писахме за новите продукти от серията X.0 на SRAM, но това далеч не е всичко! Да не забравяме, че в голямото семейство на компанията, базирана в Чикаго, се включват и марките Rock Shox, Avid и Truvativ – всяка от тях сама по себе си обект на непрестанно внимание. Ето, че дойде време да ви запознаем и с някои от новите модели вилки на Rock Shox, които внедряват смекчаването си Motion Control във все по-голяма част от продукцията си. Промените в каталога за 2006г. са много и все хубави…

Revelation 426 (два модела) и Revelation 409 (пак два модела) са със 100-130mm ход, 32mm алуминиеви подпори и кована корона от алуминий 6061 T6. Очаква се теглото да бъде около 1.7 – 1.8кг. И двата модела са с Motion Control, като при 426 прагът за задействане (т.нар. floodgate) се регулира външно. Два от моделите са с U-Turn Air, а другите с All Travel, където ходът се регулира вътрешно чрез махане или добавяне на втулки. На практика Revelation има характеристиките на Reba, но е с повече ход.

Recon 351 и Recon 327 – отново подпори с 32mm диаметър, но от алуминий 7075. Четири варианта – 351 Solo Air (80/100/130mm), 351 U-Turn (85-130mm), 327 Solo Air (80/100/130mm) и 327 U-Turn (85-130mm). Recon 351 са с Motion Control. Тази серия ще е наследник на моделите Duke. Теглото ще е между 1.8 и 2.1кг. Въздушната пружина Solo Air е опростен вариант на Dual Air – разликата е, че при „соло“-то налягането в негативната камера не се регулира самостоятелно.

Tora са с 32mm подпори от 4130 в следните разновидности: 318 Solo Air (80/100/130mm), 318 U-Turn (85-130mm), 302 Solo Air (80/100/130mm) и 302 U-Turn (85-130mm). Разликата между Tora 302 и Tora 318 е, че вторите имат смекчаване Motion Control, но с предварително настроен праг за отключване. В ценово отношение Tora ще наследи серията Pilot, но със значителни подобрения в конструкцията и технологиите. Теглото ще е между 2.0 и 2.2кг.

Семейството на Pike също ще е с нови вилки с въздушни пружини, както с U-Turn Air, така и с Dual Air.

Rock Shox имат и три нови задни амортисьора с Motion Control, насочени към ХС и ендуро байковете. MC 3.3 е с три позиции, които се избират с лостче – напълно отворен, напълно заключен и с праг за задействане (floodgate). При MC 3.R нещата са същите, но се командват дистанционно. Най-простичък ще е MC 3.1, който ще е фабрично настроен на третата позиция.


Revelation 426


Recon 351 U-Turn


Recon 327


Tora 318


Tora 302


Revelation и останалите по-високи класове (Reba, Pike, SID, Boxxer) ще бъдат оборудвани с алуминиеви врътки вместо с пластмасови (както досега).

Motion Control

Много е говорено и писано за новото маслено смекчаване на Rock Shox, наречено Motion Control. Известно е, че основната функция, която то може да изпълнява, е да заключва вилката чрез клапата за компресията, но чрез една друга „джаджа“, наречена floodgate (праг за отключване), тя може да се сгъне при удар с определена сила. Самият праг за отключване може да се регулира, т.е. да определите удари с каква сила да отключват вилката. Всичко това сме го обяснявали и преди, но тъй като Rock Shox предлагат голяма част от моделите си за 2006г. именно с Motion Control, решихме, че би било добре да разгледаме тази система за амортизация по-подробно. Благодарим на Симо от OneDistribution за подробните обяснения и предоставения образец. И така, нека видим какво има във вилките с Motion Control и как работят те.

На снимката е показано устройството на смекчаването Motion Control. Червеното надупчено нещо е пружина, изработена от полимер, с твърдост 3000 либри/инч. Инженерите от Rock Shox са избрали този материал, тъй като при него толерансите са значително по-малки отколкото при металните пружини например. Както виждате, в центъра на червената полимерна пружина минава метален шиш. Той свързва регулатора за компресията (връзката с него е „твърда“) с клапата за компресията.

Това е клапата за компресията:


Както виждате, клапата има метално капаче, което се върти чрез регулатора за компресията и по този начин отваря или затваря прохода за преминаване на маслото, с което се осигурява повече или по-малко амортизация (смекчаване) на хода на пружината. От снимките обаче не може да се види, че капачето може да се движи и надолу – представете си, че то може да бъде изтеглено (в посока към вас на снимката) и тогава под него се освобождава отворът за преминаване на маслото. Това е част от механизма за отключване на вилката, но предстои да видим какво точно я кара да се отключи…

Този малък механизъм е прагът за отключване на вилката, наречен Floodgate:

От снимките не става достатъчно ясно какво точно представлява той, затова ще го опиша и с думи. Както споменах в началото, шишът е свързан неподвижно с регулатора на компресията, но не и с клапата. Образно казано, шишът е закачен в горната си част, а долният му ръб „виси“ 1-2мм от една специфична част от клапата. Тази част е от полимер (т.е.пластмасова, на разговорен език) и е неподвижно свързана към металното капаче на клапата. В долната си част шишът има едно каналче. Специфичната част на клапата в единия си край е оформена като тънка пластина, наподобяваща връх на отвертка – този връх влиза в каналчето на шиша, но без да опира в края на каналчето. Чрез тази връзка въртеливото движение на шиша се предава към клапата, но не е само това! Време е за най-важното…

Когато клапата е затворена, през нея не може да преминава масло. При опит за сгъване на вилката, маслото създава натиск върху клапата и основата на пружината. Когато този натиск е достатъчно силен, пружината се сгъва. Черният плосък връх се придвижва нагоре по каналчето на шиша. Когато пластинката опре в края на каналчето, капачето на клапата остава неподвижно спрямо шиша, а пружината продължава да се сгъва, при което капачето се отваря надолу, отваряйки прохода за маслото. Вилката се отключва и поема удара. И така при всеки достатъчно силен удар.

Регулаторът на прага за отключване променя разстоянието между върха на черната пластинка и края на каналчето на шиша. Колкото по-малко е това разстояние, толкова по-лек удар ще може да отключи вилката и обратно, колкото повече „ход“ има пластинката, преди да опре в края на канала, толкова по-силен удар ще трябва, защото пружината трябва да се сгъне повече, преди да се отвори клапата.


Говори се и за нов топ-модел в серията Reba с означение World Cup, който ще е с карбонова корона и стержен, а може би и с други олекотявания, за да се превърне в предпочитана вилка за ХС състезателите. За спускачите пък се подготвя обновен Boxxer World Cup с въздушни пружини, а може би и още нещо… И за двете вилки в интернет пространството вече се разнасят шпионски снимки, така че се очаква единствено официалното им обявяване от страна на SRAM. Очакваме новини и за модела Boxxer Ride. Така че, стойте на линия!

За контакти:
www.sram.com
www.onedistribution.com
One Distribution Ltd.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>