Maxxis Ignitor/Dy-No-Mite 2.35

Преди време, след много чудене и избиране си харесах тази гума. Все още бях в началото на приключенията си и не знаeх дали ми трябва специфична гума, така че търсех по-скоро универсална шарка. Спрях се на размер 2.35 след много отзиви.

Тестът е на комплект гуми Maxxis Ignitor/Dy-No-Mite 2.35. Карани са 2500км във всякакви условия, като карането ми включва от всичко – и изкачвания, и спускания от всякакъв вид. Карани са предимно в планината и малко по асфалт – Витоша, Родопите, Странджа…

Това е комплект от предна и задна гума, с тегло по каталог 790 грама за всяка. Като се има предвид, че Maxxis поставят модела Ignitor с широчина 2.35 в категорията Freeride, теглото е съвсем нормално, но ако искате да пестите тегло, насочете се към по-малък размер. Гумите са с гъстота на плетката 60tpi и с дурометър 60a (при моделите с по-малък размер дурометърът е 70a).

В момента централният грайфер е захабен, но има още поне 1000км живот. Страничните са доста запазени – малко над половината (вж. снимките).Задната гума все още държи при изкачване на баири със среден наклон на подходящата предавка. В началото тя се справяше навсякъде и държеше добре линията в завоите. Случвало се е да поднася единствено при остри завои на чакъл или кал, което се случва с почти всички гуми всъщност. Предната гума не ми е поднасяла на рохкава почва, дори и с висока скорост и има добро съпротивление при спиране. На влажна шума се спрявят добре, понеже грайферът се забива дълбоко и се държи стабилно. В мокри условия също се държи много добре, бутоните се забиват и осигуряват необходимото сцепление. Само един път ми поднесе на камък с двоен наклон (напред и настрани), но минах с по-висока скорост след дъжд. На дребен и средно едър чакъл пак е стабилна, макар че веднъж „изпусна“ и се озовах на земята. Пробвал съм гумите дори и на сняг, но вече бяха поизносени и се държаха добре само на твърд сняг, иначе поднасяха. Съдейки по острия грайфер обаче, предполагам че като нови биха се държали по-добре дори и в такива условия.

От гледна точка на здравина, за 2500км съм пукал само веднъж гумата на голям трън (предната, с вътрешна Максис 2.3). Задната съм я пукал от стърчащи железа и прещипване около 5 пъти (с вътрешна китайска). За момента няма странични разкъсвания, сцепвания и други подобни.

Цената на гумата е 33лв. (за една).

Крайното ми впечатление е, че гумата е много добра за цената си. Лека и стабилна на различни терени.

Бел.ред. В последствие аз (Любомир Ботушаров) също имах възможността да изпробвам този модел на Maxxis и впечатленията ми са отлични! Гумата е една от най-разностранните на пазара и осигурява добро или отлично сцепление на почти всякакви терени, дори и на мокри. Разбира се, това не е модел за спускане, нито пък за състезателно ХС, но ако карате нещо между тях и не ви пречи по-високото тегло, Ignitor/Dy-No-Mite е чудесен продукт, който няма да ви разочарова!

За контакти:
One Distribution Ltd.
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>