Световна купа 2005, DH#1, 4x#1, MX#2, XC#2

На 30 април – 1 май състезателите в дисциплините спускане и 4-крос за СК се събраха във Виго, Испания, за да започнат борбата за сезон 2005. Трасето беше разнообразно, с няколко технични участъка, особено един много каменист, по който на тренировките и квалификациите доста състезатели имаха затруднения. В последствие той отпадна, защото в нощта преди финала се изля проливен дъжд и организаторите предпочетоха да не излагат участниците на твърде голям риск по стръмните (и вече мокри) канари.
След стремителните карания надолу, първенците при мъжете бяха Стив Пийт (Великобритания), следван от Грег Минаар (ЮАР) и Сам Хил (Австралия), а при жените Сабрина Жоние (Франция), Трейси Моузли (Великобритания) и Кати Пруит (САЩ).

Във 4-кроса победител стана Михал Прокоп (Чехия), следван от Стив Пийт, Бас де Бевер (Холандия) и Браян Лоупс (САЩ). При жените най-бърза беше Джил Кинтнер (САЩ), зад която се наредиха Анеке Беертен (Холандия), Ванеса Куин (Нова Зеландия) и Яна Хоракова (Чехия).


На 1 май, само че в Гарда Трентино, Италия, се проведе и вторият кръг по маратон. Той бе спечелен от Барт Бренженс (Холандия) при мъжете и Паола Пецо (Италия) при жените.


Вторият кръг в дисциплината крос-кънтри за Световната купа се проведе на 8 май в Мадрид, Испания. Традиционно това е топла и суха „спирка“, а трасето е бързо и не много технично, като изключим хлъзгавата чакълеста настилка на много места. Затова много от състезателите предпочетоха твърдаци. Организаторите до последно се двоумяха за броя на обиколките, но в крайна сметка се спряха на 5 за жените и 7 за мъжете. Нямаше начална обиколка за разкъсване на групата, но все пак имаше една стартова отсечка извън трасето, от която състезателите се вливаха в същинската обиколка.

При мъжете французинът Жулиен Абсалон спечели втора поредна победа, след като показа най-добра скорост и здрави нерви. Битката за първите места беше наистина оспорвана – още в първата обиколка италианецът Марко Буи, който в крайна сметка завърши пети, поде атака и така откъсна напред една група от силни съперници, които постепенно намаляха до петима души, между които се поведе „истинска война“ по думите на един от тях. Атаките продължиха чак до последната обиколка, но още преди това Абсалон бе излязъл начело и удържа позицията си до края със средна скорост 24,6км/ч. На второ и трето място завършиха Хосе Хермида (Испания) и Кристоф Заузер (Швейцария).

Във временното класиране Абсалон поведе уверено с 500т., следван от Роел Паулисен – 350т. и Кристоф Заузер – 320т.

При жените Гун-Рита Даале (Норвегия) постигна победа над Мари-Хелен Премон (Канада), с което поведе и във временното класиране, въпреки че двете имат еднакъв брой точки след победата на Премон в първия кръг. На трето място, и в състезанието, и във временното класиране, застана германката Забине Шпиц.