Новини от Пловдив

През последните две седмици в Пловдив се случиха разни интересни неща, общото между които е марката Sprint. Първо в сряда, 27 април, големият български производител на велосипеди представи колекция от дрехи за колоездене. Няколко дни по-късно, на 2 май, пак Sprint организираха местно (участниците бяха само от региона, с едно изключение) състезание по дуал слалом. Нашият кореспондент в Пловдив докладва по случая…

Колекцията на Sprint включва няколко облекла, като някои от дрехите се предлагат и в различни цветове. Материалите, от които са изработени, са полиакрил и ликра.

На тази снимка виждате колоездачната блуза с къс ръкав. Тя е с дълъг цип отпред, джобове на кръста и ластици по ръбовете.

Друг модел е тази тениска, която е със свободна кройка и без цип.


Това е ветроустойчивият елек, снабден с джоб на гърба. Има и една блуза без ръкави. Останалата част от колекцията включва шорти, клин и кърпа за глава.


На 2 май се проведе първото по рода си в България състезание по паралелен слалом за купата на Спринт. То се състоя на малката ски писта точно пред хижа Здравец и беше един вид регионално състезание за Пловдивския регион. Заявили участие бяха над 50 състезатели, но в последствие поради падания, повреди и незаписване бройката спадна до 40.

Състезанието започна със свободни тренировки за оглед на двете трасета, последва квалификация за място – от всички трябваше да се класират 16 мъже и 4 юноши за сериите на елиминации. Тя се проведе на синьото трасе, което се оказа доста по атрактивно с двата си скока и завоя на два пръста шишарки. Първите места веднага бяха окупирани от Тепе Bike Team и хората с „меки“ велосипеди, които определено имаха предимство. Битката за последните 5-6 позиции се оказа „истинска драма“ – всяка грешка по трасето костваше време, а вместването в края беше в границите на стотни, които в крайна сметка решиха всичко.

Сериите се проведоха с елиминации, като се засичаше разликата между състезателите в двете спускания по различните трасета, тъй като последните се оказаха леко разминаващи се по време и техничност. Право да избира пръв трасе имаше състезателят, дал по-доброто време на квалификация.

Осминафиналите набързо отсяха хората, които наистина се състезаваха, от тези, които бяха излезли по-скоро да покарат. Естествено публиката поощряваше паданията на състезателите. Скоковете, завоя на шишарките и дупките взеха доста жертви, за радост без никакви лоши последици за състезателите.

Борбата в четвъртфиналите се ожесточи много – всяка грешка се наказваше с огромна загуба на време, а падането на някое от трасетата носеше почти сигурно отпадане. Оказа се, че от осемте човека седем карат за Тепе Bike Team и атмосферата в отбора се нажежи от спортния хъс. Калин Рахнев се справи бързо с твърдия велосипед на Владимир Конушлиев, Стефан Андонов отново показа уникалното си умение да пада и това реши спора им с Георги Кръстев. Ростислав Минков буквално „отнесе“ Драгомир Каналев след много грешки на втория – явно зимният сезон си беше казал думата. Александър Петров и Мартин Димитров направиха може би най-силната четвърт-финална серия. Александър направи грешка на червеното трасе и допусна разлика от 1.7 секунди, но при смяната на трасетата успя да направи на Мартин 2 секунди и спечели серията с 3 десети.

Полуфинал – тук вече силите бяха много изравнени. Георги Кръстев излезе срещу Калин Рахнев, но при първата серия удари главата си в колче и позволи ралзика от 1 секунда. При смяна на трасетата отново лека грешка при скоковете доведе до забавяне, и дори с ненормалното каране до долу не успя да спечели поне една от сериите. Александър Петров показа слаба психика, не можа да се отърси от грешката си при едно от спусканията и загуби с много от Ростислав.

При юношите третото място набързо го спечели Руси Славов оказал се с класа над съперника си. Финалната серия при „малките“ бе между Александър Кирчев и Васил Димитров, като вторият надделя главно заради мекото си колело и спечели първото място, но и двамата направиха страхотни карания и показаха, че имат бъдеще в този спорт.

Финалната серия при мъжете противопостави Калин Рахнев, бранещ пловдивската чест, срещу Ростислав Минков от GT Rаcing, но и тя завърши още при първото пускане при разлика от 3 секунди. Ростислав се опита да я навакса при второто, но отново загуби макар и с много малко. Георги Кръстев се наложи за третото място над Александър Петров след доста по-чисто каране.

След награждаването по-голямата част от хората се спуснахме през добре познатата пътека от х.Здравец, което довърши повечето от нас физически, но беше чудесен завършек на един ден, превърнал се в празник на колоезденето в Пловдив.

Искам да благодаря на Sprint за това състезание и за атмосферата около него.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>