Downhill дуел – Dragomir Diesel срещу Ellsworth Dare

Наскоро във форумите се появи интересна информация за сравнителен тест между българския велосипед Dragomir Diesel и американския Ellsworth Dare. Материалът е публикуван в октомврийския брой на германското списание MountainbikeRider, което е специализирано в областта на спускането, фрийрайда и другите агресивни видове каране. Разбира се, подобна публикация няма как да не ни погъделичка приятно, още повече, че в нея представителят на родната велоиндустрия е заслужил добри думи, при това от хора, които със сигурност са карали байкове, доста по-скъпи и известни от Diesel-а. Всъщност, „съперникът“ му в този сравнителен тест е точно такъв – марката Ellsworth е световно известна, а моделът Dare се използва от хора, които нямат навика да жалят байковете си. Благодарение на любезното съдействие на редакцията на MountainbikeRider, откъдето получихме разрешение да публикуваме този материал, както и с помощта на Антон Тонев, който преведе текста, българските читатели също ще могат да прочетат мнението на германските журналисти за тези два байка. Приятно четене!

Текст и снимки: сп.“Mountainbike Rider“, Германия
Превод: Антон Тонев 

 


Dragomi Diesel

Накратко:

Велосипедите „Dragomir“ идват от далечна България и са съвсем от скоро на пазара в Германия. При взетия за случая на теста модел на Dragomir – „Diesel“ имаме колело с четириставна система на задното окачване, което от своя страна позволява ход, възлизащ на 204мм.

Рамката като цяло предлага много възможности за настройка. Като се започне с промяна на позицията на амортисьорa на задното окачване, сменяща се позиция на седалковата тръба, позволяваща да се коригира разстоянието между седалката и кормилото, и се стигне до настройките на самите планки, на които е закрепен амортисьорa, с което се променят както височината на средното движение така и челният ъгъл. Всичко това предлага доста възможности, които биха позволили колелото да бъде настроено много прецизно и задоволяващо изискванията и на най-капризните.

В нашия тест обърнахме особено внимание на позицията на седалката и на реглажа на височината на средното движение, настроивайки го в средно положение. В комбинация с 24″ задно колело, ъгълът  на челото придоби много приятна (отпусната) позиция под ъгъл от 65.2°

Особено интересна се оказа цената: с вилка Stratos 6о7 и пружинно-маслен заден амортисьор X-Fusion Vector PV стойността на колелото в завършен вид възлиза на EUR 1999!

По време на каране:

При влизането в по-остри завои се усеща недостатъка на малкия (65.2°) ъгъл, както и теглото на самото колело (21,6кг). Трябваше да се натиска малко повече, иначе би било трудно да се удържи байка в тези пасажи.

Гумите, с които тествахме колелото, са продукт на Nokian – моделът Gazzaloddi. На сухо гумите леко се пързалят, но като цяло правят добро сцепление със земята, особено когато теренът е леко влажен.

Във въздуха:

Тук оценките вече са добри. Геометрията определено позволява да се „лети“. Вилката обаче е прекалено мека при кацане и дори с настройване на твърдостта й това е нещо, което не може да бъде коригирано напълно.

От друга страна не може да не отбележим предимството на големия ъгъл на завиване на вилката, позволяващ да се правят половин „X-ups“.

Педалиране:

Макар че колелото е над 21кг, това не му пречи нормално да се ускорява. Нещо, което приятно ни изненада, е, че дори при усилено въртене на педалите, задницата остава спокойна и неутрална. Самото разположение на средното движение, дори и в най-ниска позиция, е много добре пресметнато и дава оптимална височина на колелото, гарантираща безпроблемното въртене на педалите.

Висока скорост:

При каране на скорост както челният ъгъл, така и позицията на каране, която предлага колелото, създават усещане за сигурност и комфорт. Момчетата, които тестваха, много се радваха на работата на задния амортисьор, който показа едно наистина завидно дейсвие в бързите участъци.

Вилката също се представи добре, макар че човек с тегло над 75кг трябва да потърси (по-твърдо) решение за оптималното й настройване, за да може да се използва същинският й потенциал.

За спирачките Hone, с които бе оборудван Dragomir Diesel можем да кажем, че държат добре, но като цяло нямат тази сила, която е необходима на една спирачка за спускане.

Като големи предимства са посочени множеството настройки, които могат да бъдат извършени по рамката, позволяващи да се променя геометрията на колелото като цяло, както и нестандартно големият ъгъл на завиване на вилката.


Ellsworth Dare

Накратко:

Ellsworth е фирма, която от доста време е част от много уважаваните малки производители на велосипеди за планинско колоездене в Севрна Америка. В Германия калифорнийците са известни едва от тази година със своята гама от велосипеди. От всички модели на Ellsworth ние се спряхме на модела за спускане „Dare“, чиято геометрия ни изненада със своята необичайност. Това забеляза всеки един от тестващите още от първото си сядане върху колелото.

Ниско разположеното средно движение, както и ниската горна тръба, придават на цялото колело един много компактен и симпатичен вид. От друга страна самата изработка на рамката, а и лазерно гравираните надписи по нея са нещо наистина изключително.

Задницата на „Dare“ е оборудвана с 12мм ос за по-голяма стабилност.

За вилката White Brothers DH2.0 Upside-down може да се каже, че наистина рядко се среща, за това тестващите бяха много развълнувани от това, което което щеше да се случи на практика.

По време на каране: 

В участъците, където острите завои наистина преобладават, „Dare“ много добре може да се контролира като реагира наистина прецизно при всяка рязка смяна на посоката на движение. Малките препятствия и канавките не са никакво затруднение за колелото, дори и когато му се наложи да се отделя от земята. Като цяло „Dare“ се оказа един много лек (19,7кг) и повратлив велосипед за спускне.

Във въздуха:

Колелото е предвидено за наистина „големи“ работи! Като се започне от ниската позиция на седлото и се стигне до това,  че байкът може надеждно да се контролира както при скокове, да ги наречем тип „падове“, така и при по-дълги летателни фази.

В случай на не особено издържано технически кацане, окомплектовката на колелото откъм задно окачване и вилка предлага предостатъчни резерви.

Педалиране:

Общо взето колелото се кара добре при въртене на педалите и все пак ниско разположеното средно движение оказва значителен дискомфорт при наличие на корени, камъни и други по-високи препятствия. Това е наистина недостатък, който кара спускача винаги да има едно наум за ниското средно движение.

Висока скорост:

При високи скорости голямото междуосие и дължината като цяло си проличават със своите предимства. колелото се държи много спокойно и може лесно да бъде управлявано.

Manitou Swinger 3-way се доказа отново като простичък, но ефективен заден амортисьор.

Вилката White Brothers също се представи като много чувствителна и лесна за настройване, макар че по време на тестовете имаше участъци, на които тя бе малко неспокойна.

Като големи предимства са посочени прекрасните детайли по рамката като например фрезованите уши на задното окачване, 12 милиметровата ос, грижеща се за по-голямата стабилност на задницата, която пък задница със своята огъната форма придава и изключителна чувствителност, което е впечатляващо. Подсилките около челото, перфектно работещата вилка на White Brothers, както и мощните кобилици са сред плюсовете при Dare.


Извод:

Човек се нуждае от известно време докато свикне с натрадиционната форма на Dare, но пък това е добре за подгряване на сетивата.

Макар че колелото е със сравнително ниско тегло, силата му е определено в областта на фрийрайда и по-твърдите изпълнения.

Kато оставим настрана качествата на байка при каране, трябва да отбележим, че изработката на рамката е наистина първокласна и в комбинация с нестандартния си външен вид имаме еднo галещо окото колело, което много добре се справя в дисциплините, за които е проектирано, а именно фрийрайд и спускане.

 

Кoнструкторите на „Dragomir Diesel“ от своя страна, наблягайки на геометрията на рамката, са успяли да създадат един истински „Байк“, който да е наистина бърз по пътеките у дома.

За цената си от EUR1999 не бива да се очакват чудеса от него, имайки предвид частите, с които е оборудвано колелото, но въпреки всичко Diesel може да ce разгледа като една много добра стартова база за начинаещите, желаещи да се посветят на спускането.

 

Ellsworth

Dare

Dragomir

Diesel

Цена:

2398 Eur (Рамка)

1999Eur (Цяло колело)

Тегло:

19,7кг

21,6кг

Височина на рамката:

16″, 18″

един размер

Челен ъгъл:

66°

65,2°

Горна тръба:

540мм

395мм

Ъгъл на седалковата тръба:

73°

62°

Стойки на веригата:

442мм

457мм

Височина на средното движение :

+21мм (361мм най-много)

+55мм(375мм най-много)

Междуосие:

1198мм

1140мм

     

ОБОРУДВАНЕ

 

 

Вилка:

White Brothers DH 2.0

Stratos 6о7

Ход на вилката:

200мм

180мм

Заден амортисьор:

Manitou Swinger 3-way

X-Fusion Vector PV

Ход на задницата:

222мм

204мм

Спирачки:

Hayes HFX 9

Shimano Hone

Капли/ Главини/ Гуми:

Atomlab DHR/Atomlab/Maxxis Hight Roller 2,5″

Sun Intense Mag 30/Formula/ Nokian Gazzaloddi

Кормило/ Лапа:

Xtasy/Shock Therapy

Truvativ Hussefelt/Truvativ Hussefelt

Курбели/ Средно движение:

Truvativ Hussefelt/Truvativ Gigapipe DH

Truvativ Hussefelt/Truvativ Gigapipe DH

Чашки:

WTB

FSA The Pig

Седалка /Колче:

WTB Pure / WTB

Active Pro Ride / Zoom 3D

Заден и преден Дерайльор:

Shimano LX / –

Shimano Tiagra / –

Команди:

Shimano LX

Shimano Deore

     

Информация

 

 

Представител:

Triple H

Stock und Stein Bikes

Home:

www.ellsworthbikes.com

www.stockundsteinbikes.de

Още веднъж, най-искрени благодарности към сп. Mountainbike Rider!

Коментари във форума

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>