RAM HT2

Ram HT2 се появи на българския пазар през 2004г. и веднага привлече интереса на потребителите, тъй като съчетава здравина, приемливо тегло и страхотен външен вид. Рамката е предназначена за крос-кънтри, но не за състезателно, а за по-агресивно каране, което веднага й спечели немалко почитатели. Екипът на МТБ-БГ успя да тества две такива рамки от началото на сезона и вече сме готови да споделим впечатленията си.

 


HT2 се предлага в три размера – 17, 19 и 21 инча. Ние тествахме най-малкия от тях, който абсолютно точно пасва на предписанията за ръста ни. Според RAM Bikes и моите собствени измервания (данните съвпаднаха напълно) 17″ рамка HT2 има следните показатели на геометрията при вилка с ход 100мм: челен ъгъл 71 градуса, ъгъл на седалковата тръба 67,5 градуса, ефективна горна тръба 575мм, горна тръба 550мм, височина на средното движение 316мм, междуосие 1041мм, стойки за веригата 425мм. Като се има предвид, че максимално допустимия ход за вилката (с оглед на гаранцията) е 130мм, ако сложите такава, ъглите ще намалеят с 1 градус, а междуосието и височината на средното движение ще се увиличат с около 1см.

Тръбата за средното движение е с ширина 68мм, седалковата тръба е за колче 27,2мм и за преден дерайльор 31,8мм с горно дърпане. Челната тръба е за полуинтегрирани чашки и стержен 1 1/8. Задният триъгълник побира гуми до 2.35. За задния диск няма изрични указания, но не виждам особен смисъл да се ползва диск над 185мм, макар че няма проблем да го направите.

RAM HT2 е с тръби от алуминий 6065, които са хидроформирани. Така са постигнати масивните заздравявания, които виждате при челото и седалковата тръба. Хидроформирането е една от най-използваните напоследък технологии при по-скъпите рамки, тъй като позволява постигането на здравина в критичните области чрез специфичното сечение на тръбите, без да се увеличава съществено теглото. Използването на този процес при направата на HT2, която се продава за 199лв., е голям плюс за рамката и това се усеща веднага по теглото й, което е 1850 грама. Казано накратко, съотношението между тегло, подсилки и цена е повече от приятно и позволява от рамката да бъде сглобен надежден велосипед с прилично тегло, който да позволява лесно катерене и по-агресивно каране надолу. Останалите детайли по рамката също носят усещане за здравина и качество – накрайниците за задната ос (dropouts), овализираните откъм средното движение стойки на веригата, водачите за броните, разположени от долната страна на горната тръба (това е едно от най-изчистените решения), сменяемото ухо за дерайльора, два чифта пъпки за закрепване на бидон за вода, помпа или други принадлежности и дори металното лого на челната тръба, което определено допринася за подобряване на външния вид. Рамката е предвидена основно за ползване с дискови спирачки и това си личи по вида на водачите за маркуча/бронята, които изискват те да са цели, без прекъсвания. HT2 обаче е съвместима и със спирачки за капла, ако решите да ползвате такива.

Бих препоръчал на всеки собственик на НТ2 да я сглоби с вилка с регулируем ход, чиито граници да са приблизително от 100 до 130мм. Това е най-сигурният начин да използвате максимално функционалността на тази рамка и да направите от нея един универсален твърдак, с който да намирате удоволствието при различни условия.

Когато седнете и подкарате HT2, веднага ще ви направи впечатление, че в сравнение с класически ХС велосипед, този е по-късичък. Гърбът ви ще е малко по-изправен отколкото „в учебниците за ХС“. Ако погледнете отново стойностите на геометрията на рамката, лесно ще намерите обяснението. Въпреки това, ако ходът отпред е по-малък (80-100мм), а лапата е с подходящ за вас размер (в моя случай 90–100мм), байкът става съвсем удобен за катерене и предницата ви няма да се опитва да се отлепи от земята при всеки по-стръмен наклон. От полза за постигане на добра позиция нагоре е и по-малкият ъгъл на седалковата тръба, чрез който се реализира добра дължина на ефективната горна тръба. Разбира се, трудно ще постигнете с НТ2 състезателна стойка, но и едва ли ви е нужно. Важното е, че при подходящ ход на вилката и дължина на лапата, няма да изпитвате никакви затруднения с изкачването и на по–големи наклони. При по-голям ход на вилката (120-130мм) предницата започва да олеква при по-стръмни баири нагоре, но с малко повече умения можете да компенсирате този ефект.

Истинският кеф от карането на НТ2 идва, когато се изкачите до горе и дойде ред на спускането. Тогава е препоръчително ходът отпред да е 120-130мм и байкът ви се превръща в леко и пъргаво возило, което ви предизвиква да използвате всеки камък и издатина на терена за отскок, да правите олита, да си „играете“ с разпределението на тежестта, да атакувате стръмни и технични участъци с повече увереност и да се наслаждавате на по-висока скорост и по-добър контрол, отколкото с повечето твърдаци за ХС. Причините за това отново са в геометрията – по-късата горна тръба позволява при сваляне на седалката надолу да премествате тежестта си по-лесно, да се изтегляте по-назад за стръмнините и изобщо да имате повече удобство при спускането. При ход 120-130мм отпред челният ъгъл ще е по-удобен и ще ви вдъхне сигурност. Компактният размер позволява добра маневреност по тесни пътеки и остри завои. Но най-ценно е усещането, което се получава от комбинацията на посочените дотук характеристики – НТ2 сякаш иска да го карате по-агресивно и по-игриво надолу. Пропорциите на рамката са такива, че позволяват да правите това дори и без да сваляте седалката, както и с по-ниска вилка – и в тези случаи байкът може надолу повече, отколкото класически ХС твърдак. Но внимание! HT2 не е рамка за спускане! Не бъдете прекалено груби с нея – дори тя да издържи, рискувате отпадане на гаранцията, ако я използвате извън предназначението й.

Изложеното дотук прави НТ2 най-подходяща за хората, които искат да направят от нея здрав твърдак за ХС и леки спускания, който не се плаши, ако пътеката е изровена, камениста или стръмна. С вилка с променлив ход и добре подбрани компоненти можете да направите балансиран байк с големи възможности, който рядко ще ви ограничава (като този на снимката вдясно например). По-късата горна тръба и малко по-изправената позиция на гърба правят рамката много подходяща и за по-начинаещите, които ще се чувстват с нея по-уверени при спусканията и вероятно ще изпитват повече удобство в горната част на тялото. Не на последно място, съчетанието от подсилки и приемливо тегло, както и наличието на размер 21″, правят НТ2 добър избор за високи и едри хора.

Накрая ще обърнем внимание и на недостатъците на рамката, доколкото ги има. Най-същественият от тях е боята – въпреки, че цветовете са страхотни и на пипане и гледане повърхността изглежда чудесно, покритието на RAM не е най-устойчивото, което можете да намерите на пазара. Това означава, че ще трябва да полагате малко повече грижи за предпазване на боята си или просто да се примирите с драскотините и отлюспванията, които ще се появят с времето. Другите кусури са същински „заяждания на дребно“ и са до голяма степен субективни – аз лично не ги смятам за недостатъци, не все пак ще ги спомена. На долната тръба липсва дупчица за отводняване. Ако държите много на нея, може и сами да си направите, но първо се допитайте до RAM Bikes дали това няма да наруши гаранцията на рамката. Освен това би било по-добре, ако на горната тръба имаше отделни водачи за маркуч и за броня, за да може при спирачките с жило бронята да е прекъсната.

Вероятно е излишно да прибягвам до клишета, но на цена 199лв. RAM HT2 е отлична рамка с широк спектър на приложение. Ако сте изправени пред покупката на твърдак, това е една от най-добрите възможности на пазара. 

 

За контакти:
OneDistribution
www.ram-bikes.com

Коментари във форума

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>