Schwalbe SPACE HardCompound

Този тест е върху чифт външни гуми Schwalbe Space, вариант HardCompound от 2002-ра година. Едната е използвана като предна, а другата като задна. Гумите са карани от не особено умел карач от м.Август 2002-ра до м.Август 2003-та г. Снимките са правени в края на м.Юли, след изминати 5900км от които около половината по пресечен терен, а и в града не е карано само по пътя. На снимките общото състояние може би не си личи много добре.

 

Задна: грайферът в средата бе износен почти до последно, страничният грайфер беше останал над половината. Пукнатини – съвсем минимални. И от двете страни имаше висящи конци на по 3-4 места, като на едно-две дори изглеждаше като балонче. И въпреки това с тази гума има едно единствено спукване на вътрешна (Kenda 2.5+) и то не от прищипване, а от набождане, докато си има кривини по каплата след различни случаи. В последните 1000км започна да поднася повече и накрая вече се държеше едва ли не като някоя по-евтина гума. Също така имаше и странично изкривяване близо до едното балонче.

Предна: грайферът на пръв поглед е слабо износен, няма напуквания, от едната страна на едно място стърчат конци, но няма подутина. Гумата през цялото време не се е променяла като поведение, нито на пипане е станала по-твърда или мека (материалът). Тази гума от началото на м.Август я използвам като задна. Не е пукана нито веднъж като предна със съответстващи вътрешни гуми (2.5+), въпреки че и тази капла съм подбивал.

Общо: Материалът не е нито много мек, нито много твърд на пипане и на усет при каране. Проблемно ми се струваше единствено преминаването през мокра дървесина – държи, държи, обаче докосна ли спирачката, изпуска. Според производителя предназначението е за мек и мокър терен, и наистина на меко, и дори на рохкаво, съвсем слабо затъва и много трудно поднася. Грайферът е доста широк и дълбок, може би затова се държи добре и при по-бързо каране. Производителят е маркирал размера като 2.35, обаче с ширина на грайфера от 60мм в повечето случаи гумите се бележат като 2.5. Струва ми се подходящ избор за колело с общо предназначение или за каране с по-висока скорост във всякакви условия. За крос-кънтри също е добра (въпреки че тежи 1кг), но попаднете ли на по-мек терен трябва здраво натискане на педалите.

От 2003-та Schwalbe Space се предлага вече само в SoftCompound вариант, използвам една такава като предна и намирам съвсем минимална разлика на пипане, при каране още не мога да преценя точно.

Накратко: гумата е с добра износоустойчивост на пресечен терен, не предлага неприятни изненади до самия край на живота си, еднакво добра и като задна, и като предна във всякакви условия, ако не карате като на състезание издържа една година непрекъснато каране като задна и повече като предна.

Бел.ред. – Публикуваният тест е малко по-особен, тъй като една от основните задачи на автора е била да проследи издръжливостта и износването на гумата във времето, а не просто поведението й в първите 1000км. Както ще разберете от текста по-надолу, гумите са каране 6 пъти по 1000км., така че можем да наречем тази статия „дългосрочен тест“ 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>