Още нови продукти за 2005г., част 2

В първата част наблегнахме на компонентите, така че сега е ред на велосипедите и рамките – ще видите някои от най-обсъжданите байкове за този сезон!

Mountain Cycle показаха нов модел, кръстен на класическия San Andreas, който ги направи известни през последните 15г. и в който бяха вложени технологии, възприети от много други производители на рамки впоследствие. Новият байк има към името си добавката DNA и е предназначен за най-разнообразно каране. Той е с монококова конструкция, но не създава впечатление за високо тегло – тъкмо напротив! Видът му е пъргав и компактен и по мое мнение това е един от най-красивите байкове на марката. Окачването е традиционно за Mountain Cycle – люлеещо се рамо с възможност за промяна на хода от 6 на 7.5 инча (150/180мм). Ушите на задницата са сменяеми, а „кулата“ за седалката може да се сваля, както и да се променя ъгъла й.

За контакти: http://www.mountaincycle.com/


Trek не крият, че в последните години са се прицелили сериозно в пазара за фрийрайд велосипеди. Те привлякоха едно от най-известните имена на тази сцена – Андро Шандро, но не само, за да кара техният досегашен модел за спускане и фрийрайд, а и за да им помогне със съвети и тестване за създаването на велосипеда, който виждате на снимката – Session. Новият байк е създаден изцяло с мисълта за здравина и ефективност и е насочен към почитателите на дървените рампи, огромните падове и стръмните склонове. Рамката е от алуминиевата сплав ZR9000 с чело за 1.5, масивни подсилки навсякъде, огромни капсуловани лагери при ставите на окачването и регулируема позиция на задната ос, което дава възможност за промяна на челния ъгъл и за използване на 24″ колело. Окачването е на кобилица, а задният амортисьор е manitou Swinger 4-Way. И отпред, и отзад ходът е 170мм. Предлагат се два модела – Session 77 е с по-висок клас оборудване и струва 3400$, докато за Session 7 ще трябва да отделите 2750$.

За повече подробности:
www.trekbikes.com


Fisher (марка, която също е „под шапката“ на Trek) имат нов модел за фрийрайд, наречен King Fisher. Той е с люеещо се рамо, чиято ос е с лесно сменящи се капсуловани лагери, тръби, които са обработени по всевъзможни начини и всички останали „екстри“, включително челна тръба 1.5 и сменяеми накрайници за задната ос, които позволяват избор между проходна или обикновена ос или пък монтиране на плаваща дискова спирачка. Ходът отзад е 7 инча, т.е. 178мм. Новият байк ще се предлага с две нива на оборудване и цени 2650$ и 3300$.

За повече подробности:
http://www.fisherbikes.com/


Cannondale Prophet

 

Това е най-новият модел на една от най-известните велосипедни компании. Той е типичен ендуро байк със 140мм ход отпред и отзад и възможност за промяна на челния ъгъл с 1.5 градуса. Рамката е една от най-леките в този клас – 2,38кг. При направата й са използвани технологии като хидроформиране, удебеляване/изтъняване на стените и др. Особено внимание е отделено на люлеещото се рамо, за да се постигне добра странична твърдост, а с разположението на оста се търсят както добра отзивчивост към неравностите, така и ефективно педалиране. Челната тръба е 1.5. Внимание заслужава и новата вилка Lefty Max 140, създадена специално за Prophet, която е с SPV смекчаване от Manitou, 140мм ход и във вариант с алуминиева или карбонова горна тръба. Новият байк се предлага в шест варианта, на цени от 1600 до 5000 щатски долара, като единият е специално за дуал/4-крос.
За повече подробности:
www.cannondale.com


El Cuervo се казва моделът за спускане на Ventana – една от многото американски „бутикови“ компании, които произвеждат рамките си по „добрия стар начин“, т.е. ръчно от начало до край. Разбира се, в тези случаи качеството е на най-високо ниво, но и цената е подобаваща. Затова пък срещу парите си получавате продукт, който със сигурност не е масово произведен и в някои случаи, както при Ventana, може дори да бъде „скроен“ по ваша поръчка съобразно габаритите ви. С El Cuervo компанията прави своето завръщане на DH пазара. Рамката е направена изключително здраво – един поглед върху челната тръба с огромен обгръщащ клин е достатъчен, но дори да продължите огледа, едва ли ще откриете слабо място. Окачването е с люлеещо се рамо и ставни връзки и е проектирано така, че да се втвърдява прогресивно в горната част от хода, който е 9 инча (225мм). Амортисьорът Romic със стабилна платформа осигурява ефективно педалиране. Ставите са с 16 капсуловани лагера и 15мм оси, задната главина е 150х20мм, ухото за дерайльора е сменяемо, има уши за ISCG, а като допълнителна възможност се предлага и плаващо ухо за дисковата спирачка. Сайтът на Ventana, където можете да видите и другите им модели, е http://www.ventanausa.com/


Haro представиха нов модел за спускане/фрийрайд, наречен Werx 9. Както показва и цифрата в името му, новият байк е с 9 инча ход – всъщност той е променлив – от 200 до 235мм, като това се отразява и на други показатели като челния ъгъл (65, 66 или 67 градуса) и височината на средното движение. Окачването е с масивно люлеещо се рамо и амортисьор Manitou Swinger 6-way. Тръбите на рамката са обработвани по всевъзможни начини – при горната тръба и рамото на окачването е използвано хидроформиране, при долната тръба овализиране и т.н. Ушите на задницата са сменяеми и са два вида – за нормална и за плаваща дискова спирачка. Освен това те могат да бъдат местени на различни позиции, с което се променя междуосието и разстоянието от задната ос до средното движение. Здната главина е 150х12мм с проходна ос.

За контакти:
http://www.harobikes.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>