Още нови продукти за 2005г., част 1

Тъй като напоследък започнаха да се появяват все повече новини за продукти, които официално ще са в каталозите за 2006г., решихме, докато не е станало твърде късно, да ви представим накратко още няколко продукта, които привличаха вниманието по време на есенните велоизложения. Вярно е, че повечето от тях засега не могат да бъдат купени в България, но си струва да ги видите за „обща култура“.

e.13

Още една марка, свързана с името на Dave Weagle и спечелила заслужена слава със своите продукти, особено с водачите за верига, предназначени за спускане и фрийрайд. Най-характерното за тях е предпазната плоча (bashring), която е изработена от специален вид полимер (пластмаса на разговорен език), наречена Makrolon. Дейв Уигъл е подбрал и модифицирал този материал, тъй като плочата, направена от него, е изключително здрава (тя е дебела повече от 1см), по-лека е от повечето метални плочи и, за разлика от тях, при среща с някои препятствия се плъзга по тях, вместо да зацепи и да спре. Хората, които използват подобен предпазен венец, са се убедили колко много „бой“ може да понесе той.

За 2005г., освен моделите предлагани досега (най-вече SRS, който е за един преден венец), е.13 ще предлага и нови водачи:

– STS системата е предназначена за един венец, но с малки размери. Тези рейки са насочени към почитателите на трайъла и градското каране, където се изпълняват плъзгания по парапети, бордюри и т.н. Предпазната плоча е за венец до 36 зъба. Долната ролка е разположена така, че да е предпазена от ударите, които ще поеме плочата.

– DRS системата е предназначена за използване с преден дерайльор и два венеца (среден и малък). Тя е съвместима с ISCG стандарта, с всички известни модели предни дерайльори, включително и такива, които се закрепват към средното движение, както и с различни дължини на оста на касетата. Освен предпазна плоча, DRS включва и специална подвижна ролка за водене на веригата, която позволява нормално използване на всички предавки.


Progressive Suspension

Това е една от фирмите, които първи пуснаха на пазара задни амортисьори със стабилна платформа. Тя бе базирана на клапата, разработена от Чарлз Кърнът и използвана от Foes. По-късно на сцената се появиха Manitou, които закупиха правата върху технологията и я приложиха към новите си продукти под наименованието SPV, но Progressive също продължиха да разработват своите.

За 2005г. моделът с метална пружина вече се предлага и във вариант с дистанционен резервоар – Progressive 5th Element CV/T Remote, който е предназначен за случаите, когато рамката не позволява удобното ползване на шок със стандартна конструкция. Разбира се, новият амортисьор е с регулируема стабилна платформа, реглаж на прогресивността и смекчаването при връщане, ябълковидни шарнири, опция за титанова пружина и т.н.

Друг нов продукт е амортисьорът с пневматична пружина Gravity Air. Той е насочен към велосипеди с повече ход, предназначени за по-агресивно каране и затова е със стоманени ябълковидни шарнири и заякчено бутало, така че да се осигури по-голяма устойчивост на странични натоварвания. Инженерите на фирмата са се постарали да направят въздушната пружина колкото се може по-линейна. Разбира се, Gravity Air е и доста лек (все пак това е основната причина създателите му да го направят газов) – в зависимост от дължината му теглото е от 270 до 340 грама. Стабилната платформа и тук е регулируема, но прогресивността е настроена предварително от производителя и не може да се променя. С тези допълнения продуктовата гама на Progressive включва общо шест модела – четири амортисьора с метална пружина и два с пневматични.


Camelbak представиха нова хидрораница, насочена специално към любителите на фрийрайда. Моделът се казва Havoc и основната му особеност е, че към него можете стабилно да прикрепите каска с подбрадник и протектори за краката и ръзете. Има достатъчно място (13 литра обем) и за други „багажи“, както и резервоар за вода с обем 3 литра. Havoc вероятно ще е хит през този сезон, тъй като очакванията за подобен продукт са големи. Останалите модели хидрораници на тази марка можете да разгледате на адрес: www.camelbak.com


Crank Brothers, една от култовите марки през последните години, най-сетне нареди сред продуктите си и курбели (на англ. „cranks“), при това не някакви обикновени, а доста оригинални, но това си е съвесм нормално за „братята“… Основната част е амуминиев „скелет“, който е облечен с тънка и лъскава стоманена обвивка, като сглобката, разбира се, е съвсем незабележима и достатъчно здрава. За педалите са добавени стоманени вложки, които могат да се подменят. Курбелите са за стандарта ISIS.


Cane Creek Double Barrel

Един от по-малките, но много уважавани играчи на пазара за амортисьори – Cane Creek – представи за 2005г. нов заден амортисьор, с който да конкурира продуктите със стабилна платформа на големите производители – Manitou, FOX и др. Double Barrel е разработен в тясно сътрудничество с шведската компания Ohlins Racing, която е един от водещите производители при окачването в областта на моторните спортове. Името на новия продукт идва от дизайна на резервоара, който е с два отделни цилиндъра – единият е за смекчаването при сгъване, а другият при връщане. Освен с прецизното качество на изработка, Double Barrel се отличава и с възможности за реглаж в широк диапазон. Масленото смекчаване е с променливи характеристики в различните части на хода, така че да се втвърдява в горната част. Освен компресията и връщането можете да регулирате и т.нар. Solid Stoke – технология, намаляваща клатенето при педалиране. Double Barrel се предлага със стоманена или титанова пружина.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>