SRAM X.0 2006

Макар че все още не сме ви показали всички нови продукти за 2005г., които са ни направили впечатление, SRAM вече са готови с новините за обновената топ-серия компоненти Х.0 за сезон 2006! Ето какво ни очаква, и то още през юни 2005 г.

Най-голямо впечатление в обновената група правят новите палцови команди, едно отдавна чакано допълнение. Е, може да се каже, че чакането си заслужаваше напълно, защото новите превключватели не само са направени с внимание и към най-малкия детайл, но имат и някои изцяло нови функции. На първо място си струва да се отбележат големите възможности за регулиране на командите – компактните им размери позволяват те да бъдат захванати на кормилото както отляво, така и отдясно на спирачното лостче. Освен това тялото на командата има две възможни позиции за прикрепване към скобата за захващане, което позволява да бъде разположена по-близо или далеч от ръката на колоездача. Позицията на теглещото лостче (това е по-голямото от двете, то се задейства с палец и изтегля жилото) също може да се настройва +/- 30 градуса – това позволява да го нагласите за максимално удобство. Както и в сериите Х-9 и Х-7, командите използват технологията Impulse, която дава възможност и двете лостечета да бъдат задействани само с палец и освобождава показалеца от подобни задачи. При Х.0 е използвано и още нещо, наречено от SRAM „ZERO Loss Travel“ – казано най-просто, механизмът на командите е толкова прецизно проектиран и изработен, че няма никакво забавяне, никаква хлабина в действието на лостчетата. При досегашните команди беше нормално лостчетата да имат празен ход преди да започнат наистина да оперират с жилото – при Х.0 такъв ход няма. Накрая не можем да не споменем и за материалите, от които са изработени превключвателите – теглещото лостче е алуминиево, както и цялата конструкция, с което се осигурява здравина и лекота. Капакът на Х.0 е карбонов – за по-ниско тегло, а вероятно и за по-добър външен вид! Това, което прилича на врътка за реглаж, всъщност е главата на болта, който пристяга капачето – с други думи, можете да сменяте жилото и да почиствате/смазвате механизма без да използвате инструменти. Теглото на комплект команди е 225 грама. Хубаво визуално представяне на превключвателите можете да видите тук.

Разбира се, серията ще включва и досегашните въртящи се команди X.0 за тези, които предпочитат този тип превключватели.

Промени има и в задния дерайльор – пластините на рамото, между които се помещават колелцата и минава веригата, вече са направени от композитни материали. Както се посочва в изявлението на SRAM, това е направено не само за да се спестят 10 грама, с което Х.0 продължава да бъде в водач в категорията „свръхлеки“, а и защото карбонът може да абсорбира по-добре ударите. Новият дерайльор ще се предлага в три варианта според дължината на обтегача – къс, среден и дълъг (последният е с алуминиеви пластини, а не с карбонови). Теглото на най-лекия вариант е само 192 грама.

Към серията се предлага и нова задна касета – PG-990 – при която „паякът“, на който са закрепени плочите е алуминиев, а не пластмасов.

В пресизявлението на SRAM става дума и за новите курбели Truvativ Stylo GXP Carbon, които като клас съответстват на Х.0. При тях също е използван композитен материал. Курбелите са интегрирани със средното движение, което е с външни лагери. Теглото на целия комплект е едва 848 грама.

Последната новост от Чикаго, която стана известна наскоро, е, че SRAM са разработили нов стандарт за задна проходна ос с QR, базиран на системата Maxle, позната от вилките Pike. Оста е с диаметър 12мм, като стандартът ще бъде във варианти 135 и 150 мм разстояние между ушите на задницата. Само припомням, че при Maxle свалянето на колелото може да се извършва без инструменти – в единия край оста е с резба и се навива в ухото, а в другия е с ексцентрик.

За контакти:
http://www.sram.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>