Yeti 303 DH

 

Първото, което ви идва наум като погледнете новата рамка за спускане на Yeti е: „Леле, каква сложнотия!“. И наистина, дизайнът на окачването при модела 303 DH е труден за разгадаване от пръв поглед и е нещо ново в света на планинското колоездене, поне като изпълнение. В действителност обаче в основните принципи, върху които е залегнало това ново творение, няма нищо революционно – отново се търси ефекта на променливата (плаваща) основна ос на окачването вместо такава, която да е твърдо фиксирана за рамката. Но докато повечето нови окачвания, използващи този принцип, залагат на концепцията с малки ставни връзки, при Yeti конкретното изпълнение изглежда по съвсем друг начин.

 

 

303 DH използва люлеещо се рамо, чиито две „предни“ точки (задната точка е оста на главината) не са фиксирани към рамката и задния амортисьор, а към „шейни“, които се плъзгат по две пътеки. Именно шейните изпълняват ролята на малките ставни връзки при много други окачвания и осигуряват виртуалността на главната ос на окачването – тя се изменя в пространството, а не стои на едно място. Едната пътека е перпендикулярна на веригата – това е направено, за да не се влияе окачването от педалирането. Според инженерите на компанията и двете пътеки са разположени така, че да осигуряват независимост и от спирачните усилия. Същевременно линията на движение на задното колело е назад в първата част от хода и чак след това нагоре – така окачването обира по-добре ръбатите препятствия. Най-важното е, че разположението на пътеките може и да се регулира, с което може да се променят линията на задната ос и линейността на хода, т.е. байкът може да се настройва според желанието на колоездача и спецификите на терена. Допълнително ще се предлагат и различни варианти на горната пътека – права или с извивка например, чрез които още повече ще може да се променят характеристиките на окачването.

За лекото плъзгане на шейните по пътеките се грижат специални плъзгащи лагери. Осите на рамото пък са с капсуловани такива. За здравината на рамката е излишно да се говори – горната „тръба“ е монококова, челото е заздравено, задната проходна ос е 150х15мм, има сменяемо ухо за дерайльора и уши при средното движение за закрепване на преден обтегач за веригата.

Цената на 303 DH е 2899$.

За повече подробности:
http://www.yeticycles.com/

Коментари във форума

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>