Be One Petespeed

Be One показаха на последните велоизложения байк за спускане със скоростна кутия. Прототипът (който през изминалия сезон е бил тестван от състезатели на B1) обаче по време на Interbike бе изложен на щанда на Hayes, тъй като американската компания е откупила правото да произвежда и разпространява новия механизъм. Във вътрешността на алуминиевата кутия се помещава малък дерайльор и венци за шосеен велосипед, задвижвани от зъбно колело, свързано с курбелите, което е със свободен венец.

Последната подробност осигурява едно от предимствата на тази система спрямо обикновения външен дерайльор – тук можете да сменяте предавките по всяко време, независимо дали въртите педалите или не, стига байкът да се движи. Разбира се, можете да забравите за счупените дерайльори и падащата верига – това е от голяма полза за спускачите и фрийрайдърите. Не на последно място, подобна скоростна система позволява задвижващата зъбчатка да бъде разположена в непосредствена близост или около главната ос на окачването, с което до голяма степен се преодоляват негативните последици при педалиране.

Разбира се, не липсват и недостатъци, макар че някои от тях сигурно ще бъдат преодолени при по-нататъшното развитие на продукта. Един от най-явните е теглото. Освен това на този етап скоростната кутия на B1/Hayes не може да осигури достатъчно предавателни отношения, за да бъде използвана в колело, което не е предназначено само за надолу. Може да се очаква и по-бързо износване на зъбчатките и веригата в кутията, тъй като те са с по-малък размер/дължина.

Във всички случаи обаче тенденцията е обещаваща. Доказателство за това е и новината, която дойде от лагера на Honda, които са заменили досегашната си усложнена скоростна кутия на състезателния модел RN01 с нова, която използва сходни принципи на работа с представената по-горе. И при нея свободният венец е на оста на курбелите, а предната и задната зъбчатки, заедно с веригата се движат винаги, когато задното колело се върти. С други думи, предимствата и недостатъците на Honda-та са същите.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>