Ново 2005 – GT, Mongoose, Schwinn

GT

Най-интересното творение на GT, което обиколи всички големи велоизложения и привлече голям интерес, бе прототипът IT-1. Както виждате и от снимките, това е велосипед за спускане, който използва главина Shimano Nexus със 7 вътрешни предавки като скоростна кутия, поместена над средното движение. От нея усилието се предава чрез верига към задното колело. Тази верига почти плътно обгръща главната ос на окачването и следва рамото към задната ос – това е с цел елиминиране на клатенето при педалиране. При IT-1 се „спестяват“ задната касета и дерайльорът, което намалява неокачената маса и по този начин подобрява работата на окачването, което е с патентована конструкция и осигурява променлив ход 180/220мм. Изнасянето на тежестта в центъра подобрява и стабилността на байка. Задната главина е GT с дължина на оста 150мм и Center Lock закрепване на ротора за дисковата спирачка, която е отдясно заради устройството на скоростната система. По байка има още да се работи, но се очаква пускането му в производство да стане през март 2005г.

Mongoose

През 2005 г. тази американска марка, която през 2004г. навърши три десетилетия от основаването си, представя две нови линии от планински велосипеди, които използват интересна система на окачване. Макар на пръв поглед байковете да правят впечатление за нещо съвсем ново, при по-внимателно вглеждане могат да се забележат доста сходства с новото окачване на GT. И това не е случайно, тъй като моделите на Mongoose са направени именно на основата на тяхното ID окачване. Все пак, GT и Mongoose са собственост на една и съща компания… ID от своя страна е доразвитие на технологията I-Drive. Тъй като сме писали и за двете окачвания на GT, няма какво да добавим за Mongoose, освен че те са нарекли системата си Free Drive.

Първата от двете нови серии е за фрийрайд и носи името Black Diamond. Рамката е здраво направена от алуминий 6061 и е със сменяеми уши на задницата (не само за дерайльора, а целите накрайници, което се среща все по-често при байковете, направени за як тормоз), които са за 12мм проходна ос. Ходът на задницата е регулируем 6,5/7,5 инча (160/190мм). Към тази моделна линия са включени три байка с имена Triple, Double и Single (от най-скъпия към най-евтиния). Първият от тях (на снимката горе) е с вилка Rock Shox Boxxer Ride, заден амортисьор FOX DHX 4.0, движение SRAM X.9 и спирачки Avid Juicy 7. Цената му е 2500$. Другите два модела са с еднокоронни вилки и по-евтини компоненти, като при Double цената е 2000$, а при Single 1500$.

Другата серия – Teocali – включва три ендуро байка – Super, Elite и Comp. Тяхната рамка също е направена от алуминий 6061 и използва окачването Free Drive, но е с по-малко ход – 4,5/5,5 инча (110/140мм). Най-скъпият модел е Super (на снимката горе) и включва вилка FOX TALAS (95-130мм ход), заден амортисьор FOX Float RP3, движение SRAM X.9/X.7 и спирачки Avid Juicy 7. Всичко това за 2300$. Elite струва 1800$, а Comp 1100$.

Schwinn

И тази компания, наред с Mongoose и GT, е дъщерна на Pasific Cycles. Така че окачването, използвано от трите марки, почива на едни и същи принципи, само че тук то се нарича Iso-Drive. И, макар Scwinn да имат повече от 100 годишна история и да са сред пионерите в производството на велосипеди в САЩ, в момента техните колела са най-евтините в семейството на Pasific. На снимката виждате топ-модела Rocket LTD, който е с 5 инча ход на задницата (125мм), рамка от алуминий 7005 с променлива дебелина на тръбните стени, капсуловани лагери на окачването, заден амортисьор Manitou Radium R, вилка Manitou Black Super със 120мм ход и пълно оборудване Shimano Hone. Чудесен ендуро байк, струващ 1800$.

За повече подробности:
http://www.gtbicycles.com/
http://www.mongoose.com/
http://www.schwinnbike.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>