Specialized 2005

Както обикновено, един от най-големите производители на планински велосипеди предлага широка гама модели за 2005 г. При много от тях са приложени някои от най-добрите технологии на пазара, заради което велосипедите с тази марка се ползват с добро име и печелят положителни отзиви както сред редакторите на списания, така и сред обикновените почитатели на спорта (които всъщност са най-важни). За 2005г. има няколко нови модела (или стари, но със сериозни промени), които си струва да се видят.

Demo 8 Pro

След като миналата година Specialized впечатлиха всички с модела си Demo 9, за 2005г. те са подготвили по-лека негова версия. Осмицата в името показва, че при новия байк ходът е намален с един инч, т.е. вече е 200мм. Освен това някои детайли по рамката (долната тръба, средното движение и др.) са малко по-олекотени. За намаляване на теглото е използвана и титанова пружина за задния амортисьор Manitou Swinger 4-way, който е с платформа SPV. Другите промени засягат геометрията, която е по-компактна и с по-нисък просвет на средното движение. Всички тези неща правят Demo 8 по-подходящ за състезателно спускане, по-леки ездачи и пътеки, изискващи повече маневреност и игривост от колелото. Същевременно байкът не е изгубил почти нищо откъм възможности за атакуване на тежки терени и поемане на сериозни натоварвания. При него намираме почти всички детайли от Demo 9 – специфичната челна тръба, многоставното (и причудливо на пръв поглед) задно окачване, характерните форми и извивки на тръбите, специален предпазител за задния дерайльор, уши по стандарта ISCG, съвместимост с 26″ и 24″ колела и т.н. Задницата е асиметрична, за главина със 135мм ос.

Demo 8 Pro се предлага като отделна рамка или готов велосипед, който е оборудван с новата DH вилка FOX 40 RC2, дискови спирачки Hayes HFX-Mag, заден дерайльор Shimano XT с команда Shimano LX, курбели Truvativ Holzfeller и капли Mavic EX721 с главини на Specialized.

В серията Enduro също има доста промени. Миналогодишният Enduro S-Works, който беше със заден амортисьор Brain с инерциална клапа, вече е именуван Enduro Expert Brain и не се предлага в САЩ. Той си остава типичен ендуро байк, лек, пъргав и здрав, с активно окачване и отлично поведение при педалиране.

Новият S-Works Enduro е с повече ход – 150мм – и променен дизайн на рамката. Тя остава лека и здрава, но наблюдаваме пренасяне на много от детайлите на моделите Demo – челната тръба е кована и фрезована, така че в двата си края е с много по-дебели стени, отколкото в средата, което не само осигурява повече здравина в областта на чашките, но и по-голяма площ на заварките. Центърът на тежестта е свален по-ниско чрез новото разполагане на задния амортисьор. Това дава възможност и за по-дълга седалкова тръба, което пък позволява използване на по-дълго колче. Просвета за чатала на ездача е понижен. Окачването е FSR, а задният амортисьор е Progressive 5th Element Air, специално настроен за Specialized. Че новата рамка е предназначена за още по-агресивно каране си личи и от ушите ISCG и специалния предпазител за задния дерайльор. Готовият велосипед със същото име е окичен с някои от най-добрите компоненти на пазара – вилка FOX 36 RC2, движение и спирачки Shimano XTR и т.н.

Друг нов модел в серията е SX Trail. Рамката му е със същия дизайн и е взаимствана от миналогодишния модел за дуал/4х, наречен SX. Новият байк е типичен представител на велосипедите за т.нар. лек фрийрайд, т.е. за хора с изразени наклонности към карането надолу, които не правят гигантски скокове и падове и често се придвижват на собствен ход до горната точка. Ходът отново е 150мм, но задният амортисьор е Progressive 5th Element с метална пружина и дистанционен резервоар. Отпред стои еднокоронната вилка Marzocchi 66R, във вариант със 150мм ход. Останалите компоненти също са подбрани за повече здравина и сигурност, като курбелите Truvativ с два венеца и предпазна плоча например.

Разбира се, в гамата на Specialized има още новости и подробности, които можете да видите на адрес: www.specialized.com

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>