Manitou 2005

Още през пролетта Answer Products обявиха една от новите с серии вилки за 2005г. – Nixon. Можете да си припомните какво написахме тогава от ТУК. Сега Manitou са готови с цялата си гама за 2005 г., така че ще разгледаме основните новости около техните продукти.
Започваме със серията Nixon, която включва три вилки с ход до 145мм. Две от тях (Platinum и Super) са със системата за промяна на хода IT (Infinite Travel), при която можете чрез лостче от кормилото да намалите хода чак до края му (на практика остават не повече от 2см ход), а най-евтиният модел (Elite) е с RTWD, при която ходът се променя от 115 до 145мм. Всички вилки са с масивна и лека конструкция (32мм подпори, кухи корони, магнезиеви долни тръби и арка) – теглото е съответно 1.85, 2.0 и 2.1кг. За тези, които търсят повече здравина и устойчивост на усукване, моделите Nixon се предлагат и с 20мм проходна ос. Platinum е със система на смекчаване SPV (създаваща стабилна платформа при педалиране) и пневматична пружина, Super също е с въздух, но смекчаването е ТРС, а Elite е с метална пружина и ТРС.

Splice също е нова моделна линия в каталога на Manitou, като засега там присъства само една вилка – Super (вляво). Тя е с тегло 4.04кг., ход от 100 до 130мм (RTWD), метална пружина, смекчаване ТРС със заключване и реглаж на компресията и връщането.

IT системата е намерила приложение и при моделите Scareb Platinum (една от най-класните ХС вилки на пазара с ход 80 или 100мм и тегло 1.5кг) и Black Platinum (пневматична пружина, 120мм ход, ТРС смекчаване със заключване и тегло само 1.6кг).

Друга нова серия на Manitou е Stance. Вилките в нея са предназначени за фрийрайд, градско каране и Dirt Jumps, като цялата група е по-евтина алтернатива на моделите Sherman. Въпреки по-ниската цена, тези продукти предлагат достатъчно високо качество и здравина за целите, за които са предвидени. Водач в групата е моделът Kingpin (вляво), който е двукоронна вилка със 170мм ход, смекчаване ТРС+ с регулиране на връщането, 32мм горни тръби с черно покритие, магнезиеви долни тръби и възможност за избор между обикновена или 20мм ос. Теглото (с обикновена ос) е около 3.3кг. Flow (в средата) е еднокоронна вилка с регулируем ход (чрез RTWD) от 120 до 150мм и най-простата смекчаваща система на Manitou – Fluid Flow. Освен хода можете да регулирате и връщането. Flow тежи 2.8кг. Третата вилка от тази серия е Static – еднокоронна, с Fluid Flow смекчаване и ход 80 или 100мм (фабрично настроен, не се променя). Предлага се с обикновена или 20мм проходна ос.

При задните амортисьори, освен че SPV смекчаването е доразвито (както и при вилките), което е означено с добавката Evolve, виждаме и нови продукти. Това са амортисьорите от сериите Metel и Radium. Първите са с метална пружина и здрава конструкция, защото са предназначени за по-агресивно каране. Те са само за вграждане в готови велосипеди, т.е. няма да ги видим в самостоятелна продажба на крайния пазар. Radium пък са с пневматична пружина и олекотена конструкция. И двете групи са снабдени с нова система на смекчаване, наречена Platform Plus. Както показва и името й, тя също осигурява стабилна платформа при педалиране, но на по-ниска цена от SPV (и вероятно с не толкова добри характеристики).

За повече подробности:
http://www.manitoumtb.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>