Schwalbe 2005

Немската марка Schwalbe отдавна е позната на българския потребител и продуктите й си спечелиха добро име на нашия пазар. Една от причините за това е, че преди години, когато планинското колоездене у нас бе още „зелено“, гумите на Schwalbe бяха сред малкото, които предлагаха добро качество и тези, които можеха да си го позволят, си купуваха именно тях. Разбира се, в последните години производството на гуми за маунтин байкове напредна много, но немската марка запази отлични позиции на европейския пазар. Поредното доказателство за това е обявяването на Scwalbe за „най-добра марка“ за 2004г. от читателите на две от най-големите МТБ списания на Стария континент – немските Bike и Mountain Bike. И тъй като през последните 1-2 години компанията разработи доста нови продукти, които ще видим и на българския пазар, решихме, че е дошло време да се спрем малко по-подробно на тях.

Racing Ralph и Fast Fred
Това са гумите за ХС от висок клас в каталога на Schwalbe. И двата модела са с грайфери, чиито размери, профил и височина са проектирани за постигане на най-ефективен баланс между ниско съпротивление при търкаляне и добро сцепление с различни настилки. Заслуга в тази насока имат и висококачествените материали, които са вложени в гумите, като например Speedgrip при Racing Ralph, който включва две смески с различни характеристики. При този модел и нишките на обвивката са преплетени под друг ъгъл, което води до намалено съпротивление (вж. картинката вдясно, технологията Evolution). И при двата модела страничните грайфери са назъбени за допълнително зацепване в завои и при странични наклони, а шарката е разредена, за да не задържа кал. Някои от вариантите имат специална защита против пукане и пробиване, но специално при тези два модела тя в повечето случаи е спестена, за да се намали теглото до минимум. Racing Ralph се предлага с размери 2.10, 2.25, 2.40, а Fast Fred с 2.00 и 2.35.

Big Betty
Това е един от най-новите модели на Schwalbe, предназначен за фрийрайд. Гумата е от серията Evolution и е с размер 2.40. Шарката е агресивна и е оптимизирана за максимално сцепление при завиване и спиране. Моделът се предлага и във вариант с по-мек материал, за още по-добър контакт с терена. Обвивката е подсилена срещу прещипване и пробиване, а бордът е покрит със специален пласт, който предпазва гумата от приплъзване при спиране.

Al Mighty
Предназначен за спускачите, този модел има характеристики, сходни с Big Betty. И тук обвивката е подсилена, но освен това е двупластова. Това е главната причина за високото тегло на гумите, но от друга страна води до повече стабилност и здравина. Шарката е с „нарязани“ грайфери, които повишават сцеплението, а ако искате още по-добър контакт, можете да изберете варианта с по-малък дурометър (по-мек материал). Al Mighty се предлага с размери 2.35 и 2.60.

Дотук представихме най-новите модели на Schwalbe, но има още няколко, които ще се предлагат в България и си струва да разгледате на сайта на компанията – серията Jim (кръстена шеговито James gang, т.е. бандата Джеймс), Black Shark, Space и др.

Albert Brothers
Тази серия е предназначена за ендуро байкове и включва 3 модела – Little Albert (2.10), Albert (2.25) и Fat Albert (2.35). Всеки от тях се предлага с по-мек и нормален дурометър, както и в безкамерен вариант. Шарката много напомня тази на популярния у нас модел Space, но като цяло семейство Алберт са от по-висок клас. Гумите имат и обвивка от типа SnakeSkin – технология, която повишава здравината на страните срещу прокъсване.

http://www.schwalbe.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>