Intense 2005

Преди няколко дни показахме новите байкове на Santa Cruz, използващи окачването VPP (Virtual Pivot Point) и припомнихме основните неща за него, включително и това, че Intense – един от най-известните американски „бутикови“ производители – също се включи в усъвършенстването и прилагането на VPP, а това е компания, която е много уважавана в МТБ средите. Много състезатели са ползвали легендарната рамка за спускане M1, а освен това фирмата е разработвала байкове и за други марки. Затова не е чудно, че в началото Intense подходиха по-внимателно към новия дизайн и не го приложиха директно върху всичките си модели. Първо се появи ХС моделът Spider XVP, който бе приет със страхотни отзиви, но въпреки това Джеф Стибър, шефът на компанията, бе заявил, че ще приложи VPP в модел за спускане едва тогава, когато се убеди напълно, че той ще е по-добър от M1. Това беше преди 3 години. Оттогава медиите с интерес шпионираха палатката на Intense по време на големите състезания, където успяваха да уловят по някой нов прототип за спускане или 4х, но само толкова. Едва миналата година Intense показа на големите изложения прототипа М3, за който стана ясно, че е нещо като краен работен вариант за новия DH байк. През сезон 2004 тази рамка бе карана от няколко известни състезатели и този тест е позволил на Джеф Стибър да направи последни корекции в нея. И ето, че от 2005г. моделът М1 вече не фигурира в каталога на Intense, а на негово място гордо стои новият М3. Междувременно, през последните две години, компанията извади на показ и моделите 5.5 EVP, Tazer VP и Uzzi VPX, с което на практика подмени цялата си гама от байкове.

  M3 

След обширното встъпление по-горе, остава само да разгледаме характеристиките на поредната забележителна рамка за спускане на Intense. Геометрията е оптимизирана за състезателно спускане. Следвайки фирмените традиции, M3 е с монокова конструкция от алуминий 6061 и би-овализирани тръби Easton, проектирани специално за Intense. Ходът на задницата е 9.5 инча (240мм), а задният амортисьор стандартно е Manitou Swinger 6-way, но като опции се предлагат още два от най-добрите шокове напазара – Progressive 5th Element и FOX DHX 5.0. Ушите за задната ос се сменят изцяло, като можете да избирате между 150х12 или 135х12мм проходна ос. Дори лагерите на окачването не са обикновени, а са от „специална“ серия. Теглото на рамката е малко под 5кг. Препоръчителната цена в САЩ е 2850$ (само за рамката).


  Uzzi VPX

Това е най-новата рамка с VPP на Intense и, както предшественика си (Uzzi SLX), тя е насочена към любителите на фрийрайда и има всички характеристики, които се очакват от байк за тази дисциплина – подходяща геометрия, поносимо тегло, достатъчно ход – малко под 200мм, масивна конструкция издържаща тежък тормоз, челна тръба 1.5, непрекъсната седалкова тръба, възможност за ползване на преден дерайльор и т.н. Към всичко това се добавя окачването VPP, което осигурява ефективно педалиране, макар че при тегло на рамката над 4кг. и с достатъчно яки компоненти, това определено не би било колелото ви за ХС. Както и останалите модели на Intense, Uzzi VPX е с поръчкови тръби Easton, страхотни заварки и подсилки, висококачествени капсуловани лагери, сменяеми уши на задницата, съвместимост с главини 150х12 или 135х12мм и ротор за дискова спирачка до 8 инча. Uzzi VPX може да се използва и за състезателно спускане, когато трасето изисква повече педалиране и по-лекото тегло на байка е предимство. Цената на рамката е 2050$.

 


  Tazer VP
Това е рамката за дуал/4х и dirt jumps. Тя също бе подготвяна дълго време и се появи в окончателен вид през 2004г. Ходът на задницата е 100мм, колкото е и препоръчителният ход отпред. Конструкцията е монококова, от алуминий 6061, с поръчкови тръби от Easton. Задният амортисьор е с пневматична пружина – Manitou Swinger 4-Way. Като опции се предлагат Progressive 5th Element и FOX Float RP3. Теглото на рамката е 2,95кг, което е отлично постижение като се има предвид здравината й. Цената й е 1850$.


  5.5 EVP

Ендуро байкът на Intense е в продажба вече цяла година и се доказа като едно от най-универсалните колела на пазара. Неговата масивна конструкция с добре измислени подсилки гарантира здравина и издръжливост, които, комбинирани със 130мм ход на задницата (за вилката препоръката на Intense е от 100 до 130мм ход) позволяват на опитните ездачи да преминават и през най-предизвикателните терени. Същевременно теглото на рамката (3кг) и ефективното активно окачване правят байка пъргав и нагоре. Задният амортисьор е Manitou Swinger 4-way с възможност за замяната му с FOX Float RP3 или Progressive 5th Element Air. Цената на рамката е 1850$.


  Spider XVP

Първият байк на Intense с окачване VPP, считан от мнозина за един от най-добрите ХС байкове в света. Рамката тежи 2,5кг и, макар да не е най-леката в бранша, позволява сглобяването на колело, което да е напълно конкурентно във всяко ХС състезание. От друга страна Spider XVP може да бъде подкарана малко по-агресивно в сравнение с повечето състезателни ХС велосипеди. Ходът отзад е 100мм, а амортисьорът Manitou Swinger 3-way, отново с възможност за избор на друг шок (FOX Float RP3 или Progressive 5th Element Air). Spider XVP е единствената рамка на Intense, която позволява монтирането на V-образни спирачки. Цената му е 1750$.

За контакти:
www.intensecycles.com

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>