Santa Cruz 2005

Признавам си „без бой“, че към тази марка имам специално отношение! При Santa Cruz технологията, външният вид и детайлите са на едно и също ниво – много високо! Фирмата отдавна е известна с модели като Bullit, Heckler, Superlight, но преди няколко години Santa Cruz закупи лиценза за патентованата (но изоставена от създателите си) система на задно окачване VPP (Virtual Pivot Point) и обедини усилията си с друга култова марка – Intense, за да разработят и усъвършенстват тази технология. Понастоящем VPP се сочи като една от най-добрите системи на задно окачване, която се справя отлично с клатенето на задницата при педалиране, като запазва и пълна отзивчивост към всякакъв тип неравности. При VPP има внимателно подбрано разположение на елементите на окачването, чрез което се постига по-особена линия на движение на задното колело при сгъване на задницата. Благодарение на тази линия при педалиране опънът на веригата пречи на окачването да се сгъва и дори при „яко блъскане“ по баира в изправено положение задницата остава неподатлива за влияние откъм педалите. Леко клатене се наблюдава единствено при педалиране в седнало положение, но то пък бива неутрализирано от задния амортисьор със стабилна платформа. Същевременно окачването остава достатъчно отзивчиво дори към малките неравности и не се влияе особено от прилагането на спирачката. Всичко това звучи прекрасно и явно наистина е, защото отзивите от различни източници го потвърждават. А и Santa Cruz, и Intense, не са компании, които ще се хвърлят на нещо лошо, най-малкото, за да не си развалят имиджа, изграден с доста труд по създаването на едни от най-добрите колела в света.

V-10
Това беше първият байк на Santa Cruz, използващ VPP и ето, че след няколко години успешно представяне в търговската мрежа и по състезателните трасета, създателите му са решили да го обновят напълно.
  Теглото на рамката е намаляло с повече от половин килограм благодарение на монококовата конструкция. Материалът е алуминий 6061 Т6. Конфигурацията на окачването е опростена, а ходът е 255мм (10 инча). Наистина много, но като се има предвид, че 10см от него са предвидени за т.нар. sag, т.е. потъването от тежестта на колоездача, числото изглежда съвсем нормално. Задният амортисьор е Progressive 5th Element. Сред екстрите си струва да се отбележат: сменяемите уши на задницата (целите парчета, а не само това за дерайльора), титановите болтове и оси на окачването (те също помагат доста за намаляване на теглото), карбоновият калник за задното колело, главината с проходна ос 150х12мм и др. За капак добавете страхотния завършек чрез анодизиране и ще получите една от най-добрите рамки за спускане на пазара, чиято цена е 2400$.

VP Free се появи на пазара още през 2004г. и предизвика огромен интерес сред любителите на фрийрайда, тъй като комбинира голям ход на задницата – 215мм – и масивна конструкция с ефективно окачване, което не само обира неравностите, но и позволява на колоездача да изкачва баири, когато е нужно. Разбира се, основната посока, за която е предназначен този байк, е надолу, но създателите му са се постарали да улеснят карача колкото се може и нагоре. Теглото на рамката е съвсем приемливо – използвани са тръби от алуминий 6069 с променлива дебелина на стените и внимателно подбрани подсилки, с което е постигнато добро съотношение тегло/здравина. Геометрията е с по-дълга горна тръба в сравнение с типичните модели за DH, а рамката позволява монтирането на преден дерайльор и три венеца отпред, както и пълноразмерно колче за седалка. Всички тези неща плюс отличното поведение на окачването VPP гарантират, че изкачването до връхната точка няма да ви убие – оттам нататък и вие, и колелото ще сте в стихията си – поне за него е сигурно, че няма да се уплаши и от най-тежкия терен, стига на вас да ви стиска. Задният амортисьор може да е FOX DHX 5.0 или Progressive 5th Element. И тук целите уши на задницата са сменяеми, а главината е 150х12мм. Цената на рамката при най-скъпия вариант (анодизирана и с Progressive 5th Element) е 1900$.


Blur 4x

Още един нов байк за 2005г., чието предназначение е указано в името му. Ходът на задницата е 115мм, но, за разлика от обикновения Blur, при 4х геометрията е оптимизирана за агресивно каране със скокове и остри завои и за вилки с ход до 150мм. Рамката е лека и компактна, с подсилки на ключовите места и всички детайли, които са характерни и за останалите модели на фирмата – сменяеми уши на задницата, капсуловани лагери и т.н. Материалът е алуминий 6069. Рамката е предназначена само за дискови спирачки. Ако не купувате цяло колело, 4х ще бъде със заден амортисьор FOX Float R и ще струва 1650$ (анодизирана). Вариантът „готов байк“, който е показан на снимката, е с вилка Rock Shox Pike Team и шок Progressive 5th Element Air и струва 3000$.

 


Jackal

Освен нови модели с VPP, Santa Cruz представиха за 2005г. и този твърдак за градско каране и Dirt Jump. Че рамката е масивна си личи от пръв поглед – използвани са тръби от алуминий 6069, като горната е хидроформирана в областта на челото и се слива почти незабележимо със стойките на седалката, които обгръщат седалковата тръба за постигане на максимална здравина в тази област. Пропорциите са много компактни и напомнят тези на ВМХ велосипед, което дава на ездача достатъчно простор за всевъзможни трикове. Ушите на задницата са сменяеми и могат да бъдат както с хоризонтално, така и с вертикално вкарване на оста на задното колело. Jackal се справя с вилки до 150мм ход. Цената на рамката е 500$, а на окомплектован велосипед – 1600$.

 

 
За контакти:
www.santacruzbicycles.com

 

 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>