Rock Shox 2005

За най-голямата новост при един от големите играчи на пазара за окачване започна да се говори още в началото на 2004 г. През пролетта и в нашия сайт бе изнесена информация за новата система за амортизация Motion Control, която създава стабилна платформа, т.е. препятства сгъването на вилката при педалиране, но без ходът да е заключен, така че при преминаване през неравности окачването работи, а при въртене на педалите по гладки терени амортисьорът е заключен. Ще припомня накратко, че Motion Control е с много по-просто устройство от срещаното при конкурентните продукти – в основата му стои специална пружина (на снимката долу), направена от особен полимер, която се сгъва при удари с определена сила. С тази пружина се контролира клапа, наречена Floodgate (шлюз, т.е. праг). Сгъването на пружината отваря клапата. Първо настройвате компресията, така че да се получи желаното от вас съпротивление при сгъване на вилката. Крайната позиция заключва хода. Когато силата на удар отдолу е достатъчна да преодолее създаденото съпротивление и сгъне червената пружина, клапата се отваря, вилката се сгъва и поема удара изцяло. Настройвайки клапата (т.е. прага) можете да променяте силата на ударите, които да отключват вилката.

В настоящата статия ще разгледаме сериите Pike и Reba, които са с Motion Control, както и останалите нови продукти на Rock Shox, за които през пролетта все още нямаше достатъчно информация.

Reba

Тази серия от вилки е предназначена за ендуро байкове и любителите на агресивното ХС, които търсят здравина и лекота събрани в едно. Те са с магнезиеви монолитни долни търби и арка, 32мм подпори Easton, алуминиеви корона и стержен. Моделите са три – Team, Race и SL (от най-скъпия към най-евтиния). И трите модела са с въздушни пружини, но всеки от тях се предлага в два варианта: с или без U-Turn Air. Последното, както се досещате, е доразвитие на технологията за промяна на хода, използвана успешно от Rock Shox вече няколко години. Досегашният U-Turn е с метална пружина, докато новата система е с пневматична, което я прави много по-лека. Същевременно тя отново дава възможност за промяна на хода в широк диапазон без някакви фиксирани позиции. Още по-хубаво е това, че с намаляването на хода не се променя твърдостта на пружината (тя на практика се премества цялата, без да се намаляв обема на камерата), така че усилието за сгъване на вилката остава същото. Както вече казах, всеки от моделите Reba се предлага във варианти с U-Turn Air или със системата Dual Air, която е още по-лека, но при нея ходът се променя вътрешно и е с три фиксирани позиции – 85/100/115мм. Разликата в теглото между една и съща вилка в двата й варианта е около 100 грама.

Най-скъпата вилка в серията е Reba Team. При нея всички настройки са изнесени на регулатори отвън – връщането, компресията и прагът за отключване. Освен това тази вилка е с куха корона, което допълнително намалява теглото до забележителните 1565/1660 грама (с/без U-Turn Air). Reba Race също се настройва изцяло отвън, само че не е с куха корона и тежи съответно 1602/1698 грама. Същото е и теглото на Reba SL, при която прагът за отключване се регулира вътрешно (макар че всъщност изобщо не е нужно да разглобявате вилката, а просто да махнете една зегер-шайба и да бръкнете с шестограм 2.5, за да завъртите регулатора насам-натам).

Pike

Това като цяло си е вилка за лек фрийрайд, но същевременно достатъчно лека, за да може да се сложи и на ендуро байк. Регулируемия с U-Turn ход 95-140мм също позволява да бъде използвана за агресивно ХС. С други думи, моделите Pike са предназначени за новото поколение байкове с ход около 150мм, които са способни в спускането и поносими при катеренето до „старта“. Масивните елементи (32мм подпори Easton, монолитни магнезиеви долни тръби и арка, 20мм ос, която може да бъде сваляна без инструменти) и големият ход правят от вилката идеално оръжие за агресивно каране, с което едва ли ще обръщате внимание на обикновените препятствия по пътеката и ще търсите все по-големи предизвикателства. От друга страна, поносимото тегло, възможността за намаляване на хода (а оттам и височината на кормилото) и смекчаването Motion Control с възможност за заключване на вилката, позволяват на карача да се придвижва на собствен ход до най-интересните места за спускане, независимо дали те са в рамките на някой курорт или в най-големия пущинак.

Серията Pike включва три модела с метална пружина – Team, Race и SL. Разликите са отново в теглото и възможностите за настройка. При най-евтиния – SL – прагът за отключване на вилката се регулира с шестограм, а не с врътка. Team (най-скъпият модел) е с куха корона и алуминиев стержен, което намалява теглото на вилката до 2155 грама. Race е изцяло с външни настройки, но е по-тежък от Team. Наскоро Rock Shox обявиха и два модела Pike с пневматични пружини Dual Air (вдясно на снимката). Единият от тях (Team) ще е без промяна на хода (140мм) и тегло 1,85кг. Другият (Race) ще има две позиции – 130 и 140мм – и тегло 1,94кг.

Boxxer & Boxxer Ride

При двукоронните вилки основните промени са външни – краката и арката са с нов дизайн, който повишава устойчивостта на усукване и увеличава пространството за гумата. Короните също са нови и позволяват 22 градуса повече извиване. Освен това горната корона е с отвори за директно закрепване на лапата по новия стандарт, който Rock Shox се опитват да въведат за това (за него можете да прочетете повече ТУК). Иначе моделите в серията Boxxer остават три – World Cup, Team и Race с добре познатите ви характеристики, като ходът е увеличен до 200мм. Истинската новост е моделът Boxxer Ride, който е отделен от другите три в различна категория. Не само защото е нов за 2005г. (отвън той не се различава от другите), а защото е снабден с U-Turn и ходът му се регулира от 133 до 178мм. Съвсем очевидно е, че с подобна екстра вилката е насочена към любителите на фрийрайда, особено тези, на които им се налага по-често да карат колелото си и нагоре. Освен реглаж на хода при Boxxer Ride може да се настройва и смекчаването при връщане. Теглото на новата вилка е 3265 грама – добро постижение за двукоронна вилка. Ценово моделът е разположен между Boxxer Race и Team.

Други продукти

Rock Shox представиха и нови задни амортисьори със смекчаване Motion Control – MC3 и MC3R. Те са с пневматична пружина и три позиции за смекчаването – отключено, заключено и с праг (floodgate). При втория модел има и настройка за връщането. През 2005г. MC3 ще бъдат произвеждани само за някои модели на Trek, след което се очаква пълноценното им пускане на пазара.

Системата Motion Control е намерила приложение и при Pilot SL. Това ще е най-евтината вилка, използваща новата технология.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>